Djeluju li anticelulitne kreme?

Danish fashion model Josephine Skriver poses for Victoria's Secret February 2017 lingerie catalogue., Image: 319357701, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Iako je za sprječavanje ili rješavanje celulita najvažniji stil života, odnosno prehrana i tjelesna aktivnost, anticelulitne kreme sredstvo su za kojim poseže sve više žena u potrazi za najdjelotvornijim rješenjem.

Poticanje cirkulacije i zatezanje kože

Sastojci anticelulitnih krema uglavnom su oni koji potiču cirkulaciju i zatežu kožu. Cirkulacija je ključni faktor u razvoju celulita. Masne stanice rastu kada je unos energije hranom veći nego potrošnja. Time nastaje pritisak na krvne i limfne žile čime se slabi cirkulacija te dovod kisika i odvod štetnih tvari, posebno radikala. Zato nastaju degenerativne promjene vezivnog tkiva koje postaje deblje i tvrđe. Zbog poremećaja cirkulacije limfa ne odnosi mast iz masnih stanica zbog čega one dalje rastu, a vezivno tkivo sve više slabi i koža gubi potporu te masne stanice putuju prema površini kože. Poticanjem cirkulacije utječe se na taj proces. Upravo je zato anticelulitne kreme važno nanositi masirajući područje zahvaćeno celulitom. Pojačana cirkulacija zagrijava zone zahvaćene celulitom i razgrađuje nakupine celulita.

Woman in a red bikini holding a hat against her right leg by the seaside, Image: 138563691, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Wavebreak

Divlji kesten, kafein, retinol

Ubrzavanju cirkulacije pomaže divlji kesten koji se u kremama može naći i pod svojim latinskim imenom Aesculus hippocastanum. Divlji kesten ujedno jača vene i kapilare te pomaže kod izlučivanja tekućina.

Sve kreme među sastojcima imaju hidratizirajuće sastojke, mirise i biljne ekstrakte, a jedan je od najčešćih sastojaka anticelulitnih krema kafein (kofein). On pomaže pri otpuštanju masnoća iz masnih naslaga te smanjuje količinu vode iz kože, tonirajući je i učvršćujući. Kafein je alkaloid koji pronalazimo u kavi i čaju, a stimulans je središnjeg živčanog sustava, blagi je diuretik te utječe na metabolizam masti.

Još neki od čestih sastojaka anticelulitnih krema su i bršljan i mentol koji zatežu kožu. Bršljan (Hedera helix) u kremama smanjuje zadržavanje vode, čineći bedra čvršćima i tanjima.

Retinol je također jedan od sastojaka u borbi s celulitom. Derivat je vitamina A i obično se koristi u kremama protiv bora, no, i u anticelulitnim kremama ima slično djelovanje – zateže kožu i popravlja njezinu elastičnost zbog čega sprječava grudasti izgled područja zahvaćenog celulitom. Također ubrzava obnavljanje stanica i stvaranje kolagena koji masnoće čuva na mjestu.

Biljka Centella asiatica, poznata i kao gotu kola, na celulit djeluje iznutra tako što pridonosi stvaranju novih zaliha kolagena te učvršćuje fibroblast, stanice vezivnog tkiva. Dok je god fibroblast čvrst, ne mijenja se u tkivu, stoga ni ne mijenja izgled kože.

Pročitajte još i ...