Beauty navike zanosnih Skandinavki

Composite image of snow

Skandinavsko je podneblje, između ostalog, uglavnom i asocijacija na oštre zime i hladnu, nemilosrdnu klimu. Ipak, prirodne i predivne Skandinavke krasi blijedi i svježi porculanski ten i mekana, svilenkasta kosa. Kako uspijevaju održati predivnu, svježu kožu unatoč hladnoj zimi i niskim temperaturama?

Norway, Sandnes. Winter in Rogaland Arboretum.

Skandinavska kozmetika prilagođena je vremenskim uvjetima toga podneblja, stoga ćete u njihovim proizvodima često naći organske sastojke koji umiruju i regeneriraju osjetljivu kožu. Iako minimalističkog dizajna, upravo su proizvodi s prirodnim sastojcima zaslužni za predivnu kožu Skandinavki. Primjerice, često su u sastavu arktičke bobice koje potiču proizvodnju kolagena i odličan su antioksidans, breza koja hidratizira i omekšava kožu te lososova ikra koje sadrži vitamine i masne kiseline.

Ingrid Bergman
Ingrid Bergman

Sauna za blistavu kožu

Skandinavke uglavnom njeguju prirodan izgled, a ključ njihove dugotrajne mladolikosti jest u uravnoteženoj prehrani i zdravom načinu života. Njihova navika odlaska u saunu proširila se cijelim svijetom. Blagotvorna sauna pozitivno utječe na krvotok, uklanja otrove iz tijela i pospješuje otkucaj srca, a kožu ostavlja sjajnom i svježom. Redoviti posjeti sauni povećaju otpornost na „zimske bolesti“ i pružaju odmor i relaksaciju, što se u zemljama skandinavskog područja osobito cijeni. Izmjena temperatura i toplo hladni rituali potiču cirkulaciju, olakšavajući protok krvi do svih tkiva organizma. Još jedan korak do zdravog organizma jest i dovoljan unos tekućine. Skandinavke piju puno prirodne, izvorske vode koja, osim za piće, odlično posluži i za otklanjanje nečistoća s lica. S obzirom na to da su obično osjetljive i blijede puti, krema sa zaštitnim faktorom i balzam za usne neizostavan su dio dnevne njege.

Nina Agdal
Nina Agdal

Prirodan izgled

Ruke i noge jednako su važne, stoga Skandinavke ulažu u kreme za dlanove i stopala, a što se tiče nanošenja šminke, Skandinavke se vode onim „manje je više“, njegujući prirodan izgled uz vrlo malo make up-a. Nisu opterećene brigom za kožu i kosu – dovoljna je samo jednostavna rutina u njezi uz preparate koji sadrže kvalitetne i djelotvorne sastojke biljnih i životinjskih ekstrakata. Zato kozmetiku uglavnom kupuju u ljekarnama, i to redom domaće brendove koji su prepoznali važnost zaštite kože pri niskim temperaturama.

Minimalizam u modnom izričaju, pomno birana hrana bogata omega-3 masnim kiselinama, tjelovježba i kvalitetni proizvodi za kožu tajne su ljepote Skandinavki, a njihov životni tempo vođen hygge filozofijom pruža ravnotežu i sklad duha i tijela, što ih čini posebno očaravajućima.

Pročitajte još i ...