Grudi nakon poroda

Alessandra Ambrosio and daughter Anja in the new mother´s day campaign of Michael Kors, Image: 282185790, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Thunder Press

Zbog gubitka elastičnosti, uslijed sile gravitacije, trudnoće i dojenja, grudi mijenjaju izgled i gube čvrstoću.  Kada ti prirodni čimbenici uzrokuju smanjenje čvrstoće i elastičnosti grudi, estetska kirurgija nudi podizanje grudi, poznato i kao mastopeksija, kao mogućnost za podizanje i učvršćenje tkiva grudi. Ovisno o prirodi i stupnju obješenosti, koriste se različite tehnike kako bi se grudi podigle.

Stupanj obješenosti grudi određuje se prema položaju bradavica u odnosu na inframamarnu brazdu koja se nalazi ispod grudi. Primjerice, kod mlađih žena kod kojih nije došlo do opuštanja,  grudi su uspravnije i  bradavica im je iznad inframamarne brazde, gdje se nalazi žica grudnjaka.

American singer and songwriter Beyonce in the photoshoot for her new album 'Beyonce' released on Decembre 2013.  17/12/2013, Image: 179922266, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE (HO) /  02 pics., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Podizanje, povećanje i smanjenje grudi

Podizanje grudi izvodi se kada su dojke spuštene i u velikom broju slučajeva ispražnjene, Zahvatom se odstranjuje suvišna koža dojke, a bradavica se, kao i krug oko nje (aerola) podižu. Koža oko areola oblikuje se i redizajnira kako bi se dobile ljepše grudi, a šavovi se uglavnom smještaju oko areola.

U pojedinim slučajevima, podizanje grudi radi se u kombinaciji s ugradnjom implantata kako bi se povećao volumen grudi i dobio ljepši rezultat. Postiže se manja ovješenost implantata i dobiva se bolji gornji volumen grudi. Ovisno o posljedicama godina, trudnoće ili dojenja te, naravno, vašim željama, može se vratiti oblik i veličina grudi.

Postoperativni tijek podizanja grudi je lagan, oporavak je brz tako da se pacijentica može vratiti uobičajenim aktivnostima već za nekoliko dana. Poslije operacije preporuča se nošenje zaštitnog prsluka dva tjedna

U slučaju da su dojke poslije poroda ostale prevelike i spuštene, potrebno ih je kirurški smanjiti i podignuti. Operacija smanjenja grudi ili redukcijska mamoplastika operativni je zahvat kojim se uklanja veća količina tkiva u grudima, a cijena takvog zahvata iznosi oko 20 000 kuna i više, ovisno o poliklinici.

Grudi nakon zahvata podizanja dobivaju novi izgled i čvrstoću. Podizanje grudi smatra se trajnim rješenjem, međutim, ovisno o starosti pacijenta, s vremenom je moguće postepeno opuštanje. Cijena zahvata podizanja grudi (bez istovremenog povećanja implantatima) iznosi oko 22 000 kuna i više (ovisno o poliklinici).

Pročitajte još i ...