Jesu li anti-age kreme ujedno i hidratacija?

U razgovoru s dermatologom, estetskim liječnikom ili plastičnim kirurgom kojem smo poklonili povjerenje, najčešće kao jedan od prvih savjeta koje čujemo, neovisno o problemu starenja kože koji nas muči je – pojačajte hidrataciju kože.

Rade li kreme i serumi „svoj posao“?

Odgovor je često – „pa već koristim nekoliko krema i seruma s anti-age učinkom, ne rade li one svoj posao dovoljno dobro?“, što dokazuje kako u njezi kože i anti-age nastojanjima često znamo „pobrkati lončiće“.

Svaki će vam dermatolog reći kako nema tog aktivnog sastojka u serumu, kremi ili maski koji će uspjeti djelovati na znakove starenja ako je lice dubinski isušeno, dehidrirano i beživotno.

Znamo da većinu našeg organizma čini voda, no ponekad zaboravimo da se ta voda ne nalazi u „praznom prostoru“, već upravo u naši stanicama i međustanično prostoru. Iako se manjak vlage odražava na sve sustave i organe u tijelu, nama je najočitiji na jedinom organu čije su nam promjene naoko vidljive – koži.

Borice sve izraženije, a prirodan sjaj je nestao? Nedostaje vam vode

Ako ste ikad primijetili da na kraju vrućeg dana ili pak noćnog izlaska koji se odužio do jutarnjih sati izgledate sivkasto, a koža vam djeluje kao da se naglo „smežurala“? Bili ste u pravu, a glavna stavka koja vam je u tom tren nedostajala je hidratacija.

Stanice naše kože pod utjecajem manjka vlage postane smežurane, a njihove membrane neelastične, što se na licu odražava odmah. Zbog tanke kože, dehidracija je na licu vidljiva u raznim oblicima – borice postaju izraženije, prirodan sjaj kože nestaje, gubi se njena zdrava, rumena boja, a čitav ten izgleda sivkasto i gotovo bolesno.

Imajući ove činjenice na umu, jasno nam je kako bez adekvatne hidratacije ne postoji niti dobar anti-ageing. Ipak, to nikako ne znači da je svaki anti-age preparat ujedno zadužen i za hidrataciju lica niti da – ako koristimo snažne serume, „običnu“ hidratantnu kremu možemo preskočiti.

Vitaminski serumi – savršen anti-age učinak, no rijetko hidratantni?

Najbolji primjer su vitaminski serumi, točnije oni s najpopularnijim vitaminom C. Iako neki dermokozmetički brendovi u ponudi imaju serume s vitaminom C koji sadrže i sastojke za poticanje dubinske hidratacije, većina ih sadrži tek glavni aktivni sastojak.

Iako je riječ o jednom od najboljih sastojaka koji možete uvrstiti u svakodnevnu rutinu njege lica, posebno nakon 30-e, važno je upamtiti kako korištenje vitamina C iziskuje i pojačanje u obliku snažne hidratacije. S obzirom na to da se smatra jednim od najjačih anti-age saveznika, jasno nam je kako ovaj vitamin na stanice kože djeluje vrlo snažno, a jedan od njegovih učinaka je i posvjetljivanje hiperpigmentacija.

Endocare-C Ferulic Edafence serum kombinira iznimno snažne antioksidanse – vitamin C i feruličnu kiselinu, kako bi njihova učinkovitost bila još veća. Čak 10% čistog stabiliziranog vitamina C u sinergiji s feruličnom kiselinom osigurava veći fotoprotektivni kapacitet, djeluje na dermalnu regeneraciju, čvrstoću i elastičnost, kao i na smanjenje vidljivosti bora i oštećenja.

Dobitna kombinacija anti-ageinga

Osim što djeluje na prevenciju prekomjerne sinteze melanina i time sprječava nastanak budućih mrlja, vitamin C i njegov vrlo često korišten oblik – askorbinska kiselina, djeluju na površinski sloj kože i poput blagog pilinga, čime mogu doprinijeti pojačanom gubitku vode iz površine kože.

Pročitajte: Top 10 proizvoda za njegu kože s vitaminom C

Iz tog je razloga jedna od najčešće korištenih kombinacija anti-age njege spoj vitamina C i hijaluronske kiseline. Nakon čišćenja lica, nježno utapkajte omiljeni vitaminski serum na lice i vrat, a čim se upije – na red dolazi moćni hijaluron.

Ako se u posljednjih 10 godina pojavio sastojak koji je apsolutno najkorišteniji u preparatima svih dermokozmetičkih brendova i u svim dobnim skupinama, onda je to hijaluronska kiselina. Ovu molekulu i prirodno sadrži naša koža, a njena je glavna namjena upravo zadržavanje vode, pri čemu svaka molekula hijaluronske kiseline može zadržati i do 1000 puta svoje težine u vodi.

Vichy Minéral 89 booster jača funkciju barijere kože, čini je otpornijom u borbi protiv zagađenja, stresa, umora te intenzivno hidratizira. Sadrži hijaluronsku kiselinu i mineraliziranu vodu, sastojke koji djeluju protiv dehidrirane kože i beživotnog tena te pružaju cjelodnevno osvježenje i hidrataciju.

„Zlatni standard“ zahtijeva pojačanu dozu vlage

Kategorija anti-age krema i seruma koja definitivno zahtijeva pojačanu dozu pažnje kad je hidratacija u pitanju su preparati s retinolom.

Riječ je jednom od najjačih danas poznatih skincare sastojaka, a njegov je učinak na koži izrazito jak. Nakon nanošenja, u našoj se koži pretvara u retinoičnu kiselinu, a zbog iznimne snage se smatra zlatnim standardom anti-ageinga.

Ponekad vas možda mogu zbuniti različiti nazivi pod kojima se pojavljuje u proizvodima, poput retinola, retinoida, vitamina A i drugih, no prije svega je potrebno znati kako je retinol najčešći oblik vitamina A u njezi kože i njegov je antioksidativni derivat. Kada govorimo o retinolnoj ili retinoičnoj kiselini, ona je najučinkovitiji, ali i najagresivniji oblik retinola te se uglavnom koristi na recept za liječenje izraženih akni.

Kad je anti-age strana vitamina A u pitanju, najčešće se susrećemo s retinolom i tretinoiom, čiji su učinci na smanjivanje ožiljaka od akni, ubrzavanje procesa izmjena stanica i izbjeljivanje hiperpigmentacija iznimno snažni.

Saznajte OVDJE koje proizvode s retinolom koriste hrvatske dermatologinje?

Dodatna hidratacija – obavezna

Zbog učinka na izmjenu stanica, retinol se baš uvijek preporučuje koristiti  u kombinaciji sa snažnom hidratantnom kremom – jer ne samo da koži neće donijeti potrebnu hidrataciju, već će je u većini slučajeva dodatno isušiti.

Dermalogica Retinol clearing oil vrlo je hrabri spoj dva keratolitička sastojka – retinola i salicilne kiseline, i to u umirujućem ulju. Omekšavajući površinski sloj kože, ovi će sastojci omekšati rožnati sloj, ubrzati izmjenu stanica, dajući novim stanicama prostora za rast i zdravi razvoj.

Više o novom retinolu iz Dermalogice pročitajte OVDJE. 

Kako iz svakog anti-age seruma izvući najviše?

Iako brojni anti-age sastojci ne osiguravaju hidrataciju, baš naprotiv – zahtijevaju uvođenje dodatne količine hidratantnih proizvoda, to nikako ne znači da biste od ovih snažnih pomlađujućih krema i seruma trebali „bježati“. Njihova zadaća je jednostavno drugačija – a za dubinsku hidrataciju u svakodnevnu njegu uvedite moćan serum ili kremu na bazi hijaluronske kiseline.

La Roche-Posay Hyalu B5 ujedinjava čak dva tipa hijaluronske kiseline, osiguravajući tako hidrataciju kože sve do najdubljih slojeva – ovaj je serum kreiran kako bi i najosjetljivijoj koži donio hidrataciju, a dodatkom inovativnih sastojaka pomoći će joj u bržoj obnovi, reepitelizaciji i smanjenu mikroupalnog stresa.

Ako ćete iz ovog članka zapamtiti samo jednu stvar, neka to bude sljedeće – hidratacija je glavni preduvjet lijepe kože, neovisno o tome govorimo li o prevenciji starenja, hiperpigmentacija ili pak akni. Snažne serume prepune koncentriranih aktivnih sastojaka odaberite sukladno problem kože, no ne zaboravite – baš svaki od njih svoj će puni potencijal pokazati tek u kombinaciji s redovitim korištenjem hidratantne njege.

Pročitajte još i ...