Kako se pobrinuti za dijelove tijela koji otkrivaju godine?

Russian fashion model Natalia Vodianova stars in David Yurman Fall Winter 2016 collection., Image: 305915424, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Lice bez bora, mladenački osmijeh i vitak stas, ali… Iako se većina nas uglavnom fokusira na izgled lica, posebice kada je riječ o borbi s borama i tragovima starenja, postoje još neki dijelovi tijela koji odaju godine, ponekad nas čineći još i starijima.

Dekolte i vrat prvi su na udaru koji „dvadesetogodišnje“ lice „ugrožavaju“, otkrivajući da je ipak riječ o osobi koja je prešla 40-u. Osim vrata i dekoltea, pravi su izdajnici godina i ruke, šake, koljena i laktovi. Neke od tih regija odjeća će uspješno sakriti, međutim, najveći je problem dekoltea i vrata, pa i nadlanica, koji su u većini slučajeva otkriveni.

American fashion model Lily Aldridge stars in Bvlgari Fall Winter 2016 advertising campaign., Image: 303323965, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Radi se o dijelovima tijela koji su tijekom života puno jače i više izloženi vanjskim faktorima, a posebno utjecaju sunca. Također, tu se nalazi koža koja je mnogo osjetljivija nego ona na drugim dijelovima tijela, zbog čega brže i lakše postaje suha i podložnija znakovima starenja. Upravo zato na te „zapostavljene“, a izložene dijelove tijela treba paziti jednako koliko i na lice – nanositi proizvode za njegu i zaštitu od sunca.

Metode koje pomlađuju

Ipak, ako ste već zakasnili i tragovi starenja značajno su uočljiviji na vratu nego na licu, postoje metode kojima se to može prikriti. Od neinvazivnih metoda tu su dermalni fileri i botox, a od kirurških lifting vrata i liposukcija podbratka.

Nadlanice su još jedan od izdajnika godina, a pomlađivanje ruku tretman je koji je dobio ime po pjevačici Madonni. Naime, poznato je da je Madonna često nosila rukavice ispod kojih su se nazirale šake na kojima su se jasno ocrtavale žile, a nedavno se, vjerojatno nakon neke od metoda pomlađivanja ruku, pojavila bez rukavica, s glatkim i pomlađenim rukama. Ruke se mogu pomladiti pomoću nekoliko metoda. Ubrizgavanjem dermalnih filera može se postići volumen kože i stimulirati kolagen – hijaluronom se postiže pomlađena koža, skrivaju žile i vraća elasticitet. Mezoterapijom se sitnim iglicama u kožu unose aminokiseline, vitamini i hijaluron koji također stimuliraju proizvodnju kolagena, zaslužnog za mladoliki izgled kože i poboljšani tonus. Još je jedna od metoda i lipofilling. Ovom metodom ruke se pomlađuju masnim tkivom koje se uzima s dijelova tijela na kojima masnog tkiva ima dovoljno.

Absolutely Fabulous: The Movie (2016) - filmstill

Viseće nadlaktice, još jedan problem koji se javlja s godinama, mogu se riješiti zahvatom brahioplastike.

Što se tiče kvalitete same kože, depigmentacije odnosno hiperpigmentacije zasigurno dodaju još koju godinu, a uspješno se mogu tretirati laserima ili dubokim medicinskim kemijskim pilingom (kemoabrazija) kojim se uklanjaju fine bore te eventualno hiperpigmentacije i staračke pjege.

Pročitajte još i ...