Glatke noge bez iritacija

Gisele Bundchen in the new spring summer 2015 ad campaign of Stuart Weitzman shoes, Image: 218636507, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Thunder Press

Bilo da se radi o ženama ili muškarcima, brijanje je jedan od načina rješavanja neželjenih dlačica za kojim se često poseže. Iako brza metoda, brijanje ponekad kao posljedicu može ostaviti crvenilo, iritaciju, svrbež ili uzrokovati urasle dlake. Donosimo nekoliko načina kako izbjeći ili barem ublažiti neugodne posljedice na koži nakon brijanja.

Prije svega, treba naglasiti važnost redovitog mijenjanja britvice. Tupe ili zahrđale britvice mogu prouzrokovati brojne probleme. Nadalje, kako bi se izbjegao svrbež nakon brijanja, treba voditi računa o stanju kože. To podrazumijeva uklanjanje mrtvih stanica s gornjeg sloja kože, a najbolja metoda je piling. Jednako tako, koža treba imati dovoljno vlage i biti optimalno hidrirana, stoga je i prije i poslije brijanja preporučljivo koži omogućiti dovoljno hidratacije.

Female legs and summer sky, Image: 4825540, License: Royalty-free, Restrictions:

Spriječite iritacije

Odličan način za otklanjanje iritacije nakon uklanjanja dlačica britvicom jest korištenje aftershave proizvoda koji mogu biti na bazi zelenog krastavca, aloe vere ili sl. Proizvodi na bazi aloe vere, bilo što od lavande ili čajevca smirit će kožu te će doprinijeti i svojim antibakterijskim svojstvima, a „lijek“ se može koristiti i za iritacije nastale drugim načinima uklanjanja dlačica.

Iritacije nakon brijanja potiče i korištenje proizvoda koji sadrže alkohol, stoga bi ga trebalo izbjeći stavljati na kožu dok je ona još osjetljiva nakon poteza britvicom. Osobe kod kojih često dolazi do pojave upalnih promjena poput akni nakon brijanja, mogu preventivno prije brijanja omekšati dlaku i kožu oblozima s toplom vodom. Potom je nakon brijanja (kada je poželjno koristiti jednokratnu britvicu ili električni aparat koji je dezinficiran) potrebno staviti obloge od hladne vode i aftershave kako bi se smirila iritacija. Još jedan od korisnih i općepoznatih savjeta je uklanjanje dlačica u smjeru rasta dlaka kako bi se spriječilo urastanje.

Pročitajte još i ...