Što učiniti kada nas umorne oči čine starijima

Model Barbara Palvin in the photoshoot for the ad campaign of "Miss Maga" mascara of LOreal, Image: 187710055, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Thunder Press

Umorne oči utječu na cjelokupni izgled i dojam lica. Koliko god ostatak vašeg lica bio bez bora, ako imate „umorne“ oči, izgledat ćete starije. Zato ni ne čudi podatak o porasti izvođenja blefaroplastike i tretmana uklanjanja podočnjaka.

Zašto su umorne oči problem koji se pojavljuje rano?

Iako cijelo tijelo stari jednako, oči se onaj dio na kojem se godine vide brže. To je zato što je lice najizloženije vanjskim utjecajima, posebice sunčevim zrakama, a područje oko očiju posebno je osjetljivo jer je tu koža najtanja pa i najpodložnija starenju. Još je jedan od razloga i sama građa glave. Oko očiju ima mnogo mišića koji kontroliraju oči i ekspresije. Kontrakcijom mišića pomiče se koža, a budući da je koža oko očiju tanka, svi ovi razlozi utječu na to da oči izgledaju starije prije nego ostatak lica.

English fashion mode Cara Delevingne stars in Rimmel London 'Scandaleys Reloaded Mascara' 2016 advertising campaign., Image: 303155473, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Koji se problemi javljaju?

Oko možemo podijeliti na gornji i donji kapak. U slučaju gornjeg kapka, često se događa spuštanje zbog čega osobe mogu izgledati tužno ili pak ljuto. Ponekad koža kapka bude toliko ovješena da smeta vidnom polju. „Crow’s feet“ izraz je koji se koristi za slikovito opisivanje bora koje nastaju oko očiju. Bore u kutovima očiju nastaju prve zbog aktivnosti mišića na tom području – svaki put kada pokazujemo emocije, mišići su u kontrakciji, zbog čega na kraju nastaju bore.

Čime pomladiti područje oko očiju?

Blefaroplastika je jedno od rješenja umornih očiju. Ovim se postupkom uklanja višak kože s kapaka. Operacija kapaka je jedan od zahvata koji dramatično pomlađuju izgled lica – otvara oči, daje svježinu i odmoran izgled.

Osobe koje imaju spuštene kapke nerijetko imaju i problem sa spuštenim obrvama. Podizanje obrva može se riješiti postupkom liftinga obrva ili cjelokupnim faceliftingom. Ako je potrebna veća korekcija zbog značajnog suviška kože i izraženih bora na vanjskim stranama očiju, onda je metoda izbora endoskopsko podizanje obrva malim rezom skrivenim u kosi sljepoočice. Na taj se način podižu obrvu, ali i zateže koža dijela jagodice, tako da i bore oko očiju postaju manje vidljive.

profimedia-0117031772-slide

Naravno, u većini slučajeva učinak podizanja obrva poželjno je kombinirati s aplikacijom male količine botoxa ili dodavanjem volumena tkiva metodom nano- i mikrolipofillinga.
Botox je, dakle, idealan za bore na čelu, kao i za bore oko očiju (tzv. bore smijalice), a koristi se i za podizanje obrva i bore između očiju, dok su hijaluronski fileri idealni za uklanjanje podočnjaka.

Uklanjanje podočnjaka izvodi se ubrizgavanjem hijaluronskih filera u područje ispod donjeg kapka. Potom se filer oblikuje masiranjem, a učinak je vidljiv odmah nakon apliciranja. Hijaluronska kiselina potpuno je prirodna tvar koja u ljudskom tijelu veže vlagu i održava kožu hidratiziranom i mladolikom. Osim za tretiranje podočnjaka, injektiranjem filera u kožu popunjavaju se bore i vraća izgubljeni volumen te hidratizira koža, a dokazano je da dolazi i do regeneracije kolagena kao i do stvaranja novog.

Pročitajte još i ...