Kako ukloniti podbradak?

Roma - 5° Festival internazionale del film - photocall film "Last night"

Podbradak se može naslijediti ili biti posljedica starenja, a češće je vezan uz prekomjernu težinu, iako ima i dosta slučajeva kada mršave osobe imaju podbradak. Podbradak se nalazi na sredini donje čeljusti te se spušta prema vratu ili se nalazi pod bradom, uzrokujući tzv. dvostruku bradu.

Može se riješiti na nekoliko načina, ovisno o vrsti podbratka i dobi pacijenta. U slučaju mladih osoba kod kojih se ispod brade nakuplja masno tkivo koje se ne može riješiti dijetom, najbolji je izbor liposukcija, a kod starijih osoba, kada vrat visi, treba napraviti korekciju zatezanja kojom se mobilizira opušteni mišić na vratu.

„Problem podbratka ili duple brade kod mlađih osoba najbolje se može riješiti liposukcijom ili laserskom lipolizom kojom se odstranjuje suvišak masnog tkiva. Mlade osobe posjeduju dobar tonus i elastičnost kože koja nakon zahvata vraća lijepu konturu vratu. Kod starijih osoba, kod kojih osim suviška masnog tkiva, još nalazimo višak naborane, neelastične kože potrebna je kombinacija liposukcije i zatezanja mišića ispod brade i ponekad zatezanja kože cijelog vrata – lifting vrata“, objašnjava prof. dr. sc. Mislav Gjurić, dr. med.

zbogom-podbradku

Liposukcijom podbratka odstranjuje se veća količina masnog tkiva, stoga je tretman vrlo učinkovit i vidljiv. Prilikom liposukcije podbratka najčešće se koristi  po jedan ubod od 3 mm sa svake strane, prikriven ušnom resicom te jedan ispod brade (u sredini). Rezovi nakon cijeljenja nisu uočljivi. U slučaju opuštene kože, radi se lifting vrata te mobiliziraju  opušteni mišići i odstranjuje višak kože. Nakon zahvata preporučuje se nekoliko dana nositi  kompresivni  zavoj, kako bi se koža bolje priljubila i  adaptirala i kako bi se smanjila oteklina. Podbradak se može ukloniti i neinvazivnim metodama poput metode radiovalova i laserskom lipolizom.

Laserskom lipolizom vrata rastapa se površinsko masno tkivo vrata. Izaziva se pucanje masnih stanica koje se pretvaraju u emulziju i reorganizaciju kolagena što dovodi do adaptacije i zatezanja kože.

Neinvazivne metode, kao npr. radiofrekvencija kojom se zagrijava i regenerira potkožno tkivo, ili zatezanje vrata resorptivnim kirurškim koncima, ili primjena botoxa, imaju ograničen učinak. Za razliku od njih, liposukcija i lifting vrata, ukoliko pacijent značajno ne varira u tjelesnoj težini, imaju dugogodišnji učinak“, istaknuo je dr. Gjurić, dodajući da se neinvazivne metode koriste kod blažih promjena na kojima je rezultat u tom slučaju sasvim dovoljan.

Pročitajte još i ...