Karboksiterapija

Slender female body holding orange and squeezing her thigh

Što je zapravo karboksiterapija?

Karboksiterapija je bezbolna metoda koja koristi bezbojan plin, ugljični dioksid, koji se u vrlo malim količinama aplicira u točno određene slojeve kože, ovisno o problemu koji je potrebno tretirati. Reakcija na uneseni ugljični dioksid je pojačana cirkulacije u tretiranoj regiji i njezino jače opskrbljivanje kisikom i hranjivim tvarima. Ova reakcija konačno rezultira poboljšanjem cjelokupnog izgleda kože.

Za što se koristi karboksiterapija?

Karboksiterapija je terapija koja se primjenjuje u estetskoj dermatologiji, i to u tretiranju bora, opuštene kože i kože oštećene suncem, zatim u terapiji tamnih podočnjaka, strija, ožiljaka, celulita i masnih nakupina podbratka, struka ili nakupina u predjelu donjih ekstremiteta.

Najnovija istraživanja pokazala su odlične rezultate kada se karboksiterapija koristi i u stimulaciji rasta kose kao i u anti-ageing terapiji kose, s obzirom na to da je uočeno da vlasi s vremenom bolje rastu, postaju deblje i sjajnije te da mi se u određenoj mjeri poboljšava i intenzitet pigmenta.

Karboksiterapija povećava elastičnost kože, djeluje na bolju cirkulaciju, pospješuje regeneraciju postojećeg kolagena i stimulira stvaranje novog, smanjuje bore i smanjuje lokalizirane masne nakupine.

Povijest karboksiterapije

Karboksiterapija nije novi oblik terapije. Podaci o terapiji vodom bogatom ugljičnim dioksidom potječu još iz 17. stoljeća, kada se ova vrsta terapija primjenjivala zbog antiseptičkih zacjeljujućih svojstava. Šira primjena karboksiterapije datira iz Francuske iz tridesetih godina prošloga stoljeća, gradnjom lječilišta/toplica s vodom bogatom ugljičnim dioksidom, u kojima se provodila terapija cijeljenja različitih rana. Pedesetih godina prošlog stoljeća tehniku karboksiterapije preuzeli su kardiolozi u liječenju pacijenata s problemima periferne cirkulacije, kao i kod drugih cirkulatornih smetnji uzrokovanih slabim protok krvi i odlaganjem masnih naslaga u arterijama.

Upravo zbog ovih učinaka od 1995. godine karboksiterapija se u zapadnom svijetu uvodi u polje estetske medicine, osobito u svrhu lipolize i dermatoloških tretmana pomlađivanja.

Kako djeluje karboksiterapija?

Iako na tržištu postoji niz različitih uređaja za primjenu karboksiterapije, valja koristiti one uređaje koji zadovoljavaju CE i ISO standarde, koji sadrže filtere za sprječavanje kontaminacije plina te one koji imaju mogućnost regulacije protoka i tlaka te mogućnosti grijanja plina.

Reakcije u koži koje se odvijaju nakon primjene karboksiterapije su poboljšana mikrocirkulacija, poboljšana limfna drenaža i otpuštanje faktora rasta.

U slučaju tretiranja potkožnih masnih nakupina, učinak karboksiterapije je lipoliza, ali bez oštećivanja krvnih žila, što je iznimno važno. Podaci koji se odnose na mjerenje opsega bedara, koljena i struka prije i poslije tretmana pokazuju značajno smanjenje opsega kod svih pacijenata. Jednako tako, karboksiterapija se može primijeniti u tretiranju masnih jastučića ispod očiju, kao zasebna terapija bez operacije, odnosno nakon blefaroplastike ako je operativni zahvat bio potreban. Nakon blefaroplastike karboksiterapija se provodi s namjerom održavanja rezultata i poboljšanja teksture kože. Isto tako, u osoba kod kojih je bila potrebna liposukcija za održavanje njezinih rezultata karboksiterapija se koristi postoperativno, i ima učinak na poboljšanje teksture kože.

Rezultati karboksiterapije

Prema podatku iz 2007. godine Američke akademije za estetsku kirurgiju, od 40 pacijenata podvrgnutih tretmanima u razdoblju od 6 tjedana, 85 posto pacijenata (njih 35) imalo je znatno smanjenje mlohavosti kože, a srednji rezultati postignuti su kod 15 posto ispitanika.

Karboksiterapija djeluje na regeneraciju kože u smislu zgušnjavanja kolagena, njegove regeneracije i stvaranja novog kolagena, što zajedno rezultira zgušnjavanjem vlakana kolagena i od dramatičnog je značaja za regeneraciju kože oštećene suncem, kao i u procesu usporavanja razvoja znakova starenja.

Karboksiterapija se može provoditi samo pod kontrolom liječnika, nakon uzimanja detaljne anamneze i statusa. Iako je karboksiterapija vrlo sigurna metoda, ako postoje neke kontraindikacije, kao što su nekontrolirane kardiovaskularne bolesti, vazovagalne epizode, akutni respiratorni problemi, poremećaji koagulacije, bolesti vezivnog tkiva, nedavna plućna embolija, infekcije kože, nekontrolirani dijabetes, trudnoća i dojenje, ova se terapija ne provodi. Treba istaknuti da kod karboksiterapije nema toksičnog učinka niti drugih negativnih nuspojava. Od nuspojava se može navesti samo blago crvenilo tretiranog područja i nema potrebe za postoperativnim oporavkom.

Može se, dakle, zaključiti da je karboksiterapija sigurna metoda te da se provodi pod kontrolom dermatologa. Koristi se u terapiji rejuvenacije kože lica, podbratka, vrata, dekoltea, ruku, u terapiji smanjivanja masnih naslaga, kao i u terapiji strija i ožiljaka. Ujedno valja naglasiti da karboksiterapija ne može zamijeniti kirurški zahvat kod osoba s vrlo opsežnim promjenama u smislu velikog viška kože i velike količine masnih naslaga. U tom slučaju kirurški zahvat je potreban, a karboksiterapija se može provoditi postoperativno, u cilju održavanja rezultata i poboljšavanja teksture kože.

Karboksiterapija se može kombinirati s drugim oblicima terapije anti-ageing postupaka, pod kontrolom visoko educiranog dermatologa. Cijena jednog tretmana karboksiterapije za uklanjanje podočnjaka i jednog tretmana za tvrdokorni celulit  iznosi oko 450 kuna za svaki posebno.

Pročitajte još i ...