Lifting lica bez skalpela

Peaceful young patient with dotted lines on the face in an examination room, Image: 290326376, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Wavebreak

Volumen i zategnutost lica s godinama se opušta i opada čime lice dobiva umorniji i stariji izgled. Budući da se elastin i kolagen s vremenom postepeno gube, koža lica postaje manje vitalna. Kada se lice jednom opusti, kreme i razni preparati ne pomažu značajno u povratku mladolikosti.

U takvim slučajevima potrebno je zategnuti lice i vratiti mu konturu. Kleopatra je prva koristila zlatne žice kako bi smanjila bore lica, a u današnje vrijeme estetska je medicina znatno usavršila metode za postizanje mladolikog lica. Tako je danas sa suspenzijskim nitima moguće postići rezultat face-liftinga bez operacije, koristeći biorazgradive materijale.

Mezonitima do mlađeg i svježijeg izgleda

Metoda mezonitima zahvat je u kojem se koriste posebno dizajnirana razgradiva vlakna za podizanje, pomlađivanje i zatezanje kože. Taj materijal u medicini se inače koristi za operacije na srcu i operacije krvnih žila. Pomoću vrlo tankih iglica mezoniti se uvode pod kožu te snažno aktiviraju regenerativne procese i potiču stvaranje kolagena. Potkožno djelovanje niti ima višestruke pozitivne učinke poput proizvodnje kolagena, aktivacije mikrocirkulacije i ostvarivanja boljeg dotoka hranjivih materijala do kože što rezultira efektom zatezanja i podizanja opuštenih struktura lica i vrata, a budući da utječe i na poboljšanje kvalitete kože, ukupni izgled postaje mlađi i svježiji. Ova nekirurška metoda u potpunosti je prirodna jer potiče vlastite snage da stvore novi kolagen.

Mezoniti ostaju pod kožom te se u potpunosti razgrađuju nakon otprilike šest mjeseci. Metoda mezonitima minimalno je invazivna metoda koja ne ostavlja rezove i ožiljke te je istovremeno sigurna, brza i prirodna. Trajanje provedbe tretmana ovisi o količini mezoniti koje se stavljaju u kožu. Oporavak je brz te se na posao možete vratiti već isti dan ili sutradan, a hematomi i otekline nestaju tijekom nekoliko dana.

Metoda mezonitima vrlo je popularna zbog učinkovitih rezultata – koža postaje zategnutija i čvršća, bore postaju znatno manje izražene te je koža tako vitalnija i regenerirana. Mezoniti podižu obraze i obrve te oblikuju i zatežu donju čeljust, rješavaju bore u kutovima usan, a koriste se i za smanjivanje bora ispred ušiju te za lifting vrata i podbratka. Ništa manje važna nije ni činjenica da mimika lica ostaje očuvana, čime se izbjegava umjetan efekt. Dovoljan je jedan tretman, a po potrebi se, ukoliko pacijent želi, može dodati još mezoniti. Također, tretman se može kombinirati i s drugim nekirurškim metodama.

Martina Lolić na svome je blogu objasnila iskustvo s tretmanom mezonitima: „Prije tretmana obavlja se razgovor sa stručnjakom. Konkretno mene je profesor Budi pitao što želim postići, što me smeta na mom licu i koja su moja očekivanja. Ovaj dio je vrlo važan i moram pohvaliti način na koji to profesor radi jer se temeljito posveti osobi, detaljno sve objasni te nema zavaravanja niti obećanja. Vrlo je važno da vam liječnik da dobru indikaciju jer puno toga ovisi, npr. u kakvom vam je stanju koža, koliko su duboki problemi koje želite riješiti i svaki educirani stručnjak će vam sve objasniti te ukoliko je potrebno, predložiti još neki tretman uz Mesotrax mezoniti, jer se savršeno nadopunjuju“, opisuje Martina.

Martina je rezultatom, kako kaže na svome blogu, vrlo zadovoljna:

„Kao što se vidi na fotografijama, kod mene je došlo do jake regeneracije što je doslovno zategnulo i ispeglalo moje lice, a posebno područje oko usana, očiju i obraza. Znate li koji je osjećaj kada ste užasno umorni, iscrpljeni a svi oko vas komentiraju kako izgledate svježe i lijepo? E to je po meni najveći uspjeh koji se mogao kod mene dogoditi s time da sve izgleda toliko prirodno i nitko u mojoj okolini nije posumnjao da sam napravila neki tretman osim što često čujem svaki dan: ‘izgledaš kao nova!’. Osim što su moje bore nestale a lice dobilo zategnut izgled, ono što sam ja primijetila na sebi je puno gušća koža i smanjenje proširene pore (…) Isto tako, primijetila sam da mi se proizvodi za lice puno teže upijaju te da većinom stvaraju nepotreban sloj na koži te da mi više odgovaraju skroz lagane teksture, jer mi koža više nije tako „žedna“ kao prije“. Fotografije i Martinin dojam u cijelosti možete pogledati ovdje.

Silhouette Soft za trenutačno zatezanje kože

Nakon mezoniti, estetska industrija je otišla korak dalje i predstavila Silhouette Soft čiji je osnovni sastojak polilaktična kiselina (PLA), medicinski polimer koji se godinama koristi u kirurgiji (konci, čavli, ortopedski štapići…). Radi se o biokompatibilnom i biorazgradivom materijalu, koji nakon umetanja oko 3–5 mm u tkivo dovodi do trenutačnog zatezanja i podizanja kože, a potom i stimulira sintezu kolagena. Zbog toga i učinak traje od 18–24 mjeseca, a rezultati se poboljšavaju s vremenom jer dolazi do sve veće sinteze kolagena. Ono što daje posebnost ovom tretmanu su konusi na nitima koji se usidre u tkivo i daju jak učinak zatezanja i podizanja kože, a potom povećavaju sintezu kolagena. Tretman se može kombinirati s ostalim neinvazivnim tretmanima, ali, naravno, ne u istom aktu. Prvenstveno se koristi za podizanje središnjeg dijela lica, ali i za obrve, donji dio lica i vrat. Za maksimalni učinak tretmana potrebno je napraviti po dvije niti na svakoj strani lica, ali se učinak može postići i sa samo jednom niti.

Young female with lifting arrows

Za ovaj zahvat, koji je relativno jednostavan i s minimalno komplikacija, iznimno je važan dobar odabir kandidata jer se jedino na taj način može postići zadovoljavajući učinak. Tretman se može raditi muškarcima i ženama, koji imaju dovoljno kvalitetnu kožu kako bi se postavile niti, umjerenu obješenost u donjem dijelu lica i nazolabijalne brazde ne dublje od 5 mm.

Osim mezoniti, Martina je iskušala i Silhouette Soft tretman, a ovo su njezini dojmovi:

„Priznajem, nisam se prethodno educirala na internetu i YouTube, znala sam otprilike kako se izvodi. Metoda se koristi za oblikovanje, zatezanje, podizanje i pomlađivanje lica bez obzira koliko promjene bile izražene. Radi se o nitima koji daju jak efekt liftinga i zatezanja kože. Postupak se izvodi nakon lokalne anestezije pomoću tanke igle.“

Da je zadovoljna učinkom, očito je iz njezina komentara:

„Izgleda brutalno a takav je i rezultat. Za nekoliko minuta doslovno osjetite svoje ponovo podignute obraze i ne možete se načuditi kako se sve vratilo kao u nazad 10 godina“, napisala je Martina. Cijelo iskustvo sa Silhouette Soft tretmanom možete pročitati ovdje.

Eliksir povratka mladosti još nije otkriven, ali metode povratka mladosti jesu. Metoda suspenzijskim nitima jedna je od njih, a ovim ne-operativnim liftingom lica možete osigurati vitalnije, mladenačkije i sjajnije lice, kako svjedoče i opisana osobna iskustva.

Pročitajte još i ...