Pravilnom njegom pripremite stopala za ljeto

Brazilian fashion model Isabeli Fontana in the photoshoot for Marisa Spring Summer 2017 advertising campaign., Image: 332465244, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Uz ljetnu rutinu kojoj pripadaju piling i hidratacija, treba uvrstiti i njegu stopala, jer su upravo lijepa i stopala ona koja ostavljaju najbolji završni dojam. Znate li kako ih pravilno njegovati i kako ih pripremiti za nadolazeću toplu sezonu?

U kakvom su stopala doista stanju, najbolje će se vidjeti kada u njima prošetate u svom omiljenom paru otvorenih cipela, odnosno sandala. Naš životni stil, koji uključuje i obuću koju nosimo ili činjenicu da mnogo hodamo/stojimo, također utječe na izgled stopala. Za početak, ono što možete napraviti sami za sebe u svoja četiri zida ne zahtijeva mnogo. Riješite se suhih peta zauvijek, i to na jednostavan način. Nakon što se otuširate, ali onda kada je koža stopala suha, iskoristite kamen plavac za piling i njime nježno skinite mrtve stanice kože sa stopala. Izbjegavajte metalne strugalice, kako se ne biste porezali i oštetili kožu, a također pripazite na intenzitet kojim stružete stopala, kako ih ne biste previše ostrugali i postigli kontraefekt, kod kojeg se tvrda koža stvara još brže.

British actor Kit Harrington stars in Jimmy Choo Menswear Spring Summer 2015 adverstising campaign., Image: 215359156, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Nakon skidanja mrtvih stanica i uklanjanja jasno vidljive/opipljive suhe kože, vrijeme je za njegu. Koristite losion ili vazelin koji ćete nanijeti na čista stopala. Neka to bude prije spavanja, uoči kojeg ćete preko proizvoda za njegu navući još i čiste pamučne čarapice kako bi vaša stopala uživala u uspješnoj hidrataciji cijele noći.

Međukorak je, svakako, i njega noktiju na nogama. Redovito ih održavajte i režite, kako ne bi došlo do komplikacija uzrokovanih predugim noktima, odnosno boli i osjećaja neugode. Režite ih ravno, a ne polukružno u smjeru kutova noktiju, kako ne biste prouzročili bolan problem uraslog nokta. Za kraj, turpijom (rašpicom) nježno zaokružite rubove nokta.

Baš kao i na rukama, i na nogama je bitno održavati kutikule. Nakon što dobro namočite noge, nježno potisnite kutikule prema dolje, koristeći specijalizirani alat. Možete se poslužiti olovkom za uklanjanje kutikule, a možete ih njegovati i uljem. U svakom slučaju, kutikula štiti korijen nokta od prodiranja bakterija i gljivica pa prema njoj treba biti nježan.

Osim što ćete moći bezbrižno prošetati svoje ljetne sandale, pravilna njega stopala može pomoći u izbjegavanju problema stopala i noktiju.

Izvor: Journal.hr

Pročitajte još i ...