Vrste masnog tkiva i kako ga ukloniti

Brazilian fashion model Lais Ribeiro and Elsa Hosk in the photo session for Victoria's Secret March 2017 lingerie and VSX catalogues., Image: 324518279, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Za većinu nas masno tkivo je samo to – masno tkivo, bilo da se ono nalazi na trbuhu, bedrima, rukama ili leđima. Tvrdokorni „šlaufi“ najuporniji su neprijatelj vitkog tijela. Ipak, masno tkivo na različitim mjestima različito se i tretira i predstavlja različitu vrstu problema.

Mekano masno tkivo

Mekano masno tkivo uglavnom se nalazi na trbuhu i vanjskoj strani bedara. Može se lako uštipnuti i mekše je od ostalih tipova masnoga tkiva te je ujedno i lakše. Vježbanjem i dijetama ovaj tip masnog tkiva odlazi prvi, a lako se uklanja tretmanima koji rade na principu lasera, radiofrekvencije i ultrazvuka ili pak zamrzavanjem masti. Može se ukloniti i različitim vrstama liposukcije, a za mekano masno tkivo izvrstan je izbor laserska lipoliza.

Tvrdokornije masno tkivo

Tvrdokornije masno tkivo prepoznat ćete po rolanju (primjerice, masno tkivo na leđima koje se prelijeva preko trakice grudnjaka). I ono se može „uštipnuti“, ali je tvrđe i na pritisak nije kao mekano masno tkivo. Takav tip masnog tkiva teže je ukloniti nego mekano masno tkivo. Najjednostavnije se uklanja liposukcijom, dok neinvazivnim tretmanima odlazi malo teže pa je potreban veći broj tretmana.

Danish fashion model Josephine Skriver poses for Victoria's Secret February 2017 lingerie catalogue., Image: 319357677, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Tvrdo ili visceralno masno tkivo

Visceralna masno tkivo nalazi se duboko u abdomenu, ispod mišićnog sloja, i oblaže organe poput jetre, bubrega i srca. S obzirom na to da se nalazi ispod mišića, okružujući organe, na dodir je tvrdo i čvrsto. Predstavlja zdravstveni problem jer povećava razinu tzv. lošeg (LDL) kolesterola i povisuje krvni tlak. Takvog tipa masnog tkiva moguće se riješiti isključivo vježbanjem i uravnoteženom prehranom.

Victo

Celulit

Narančina kora prisutna je kod velikog broja žena. Ovakva vrsta masnog tkiva očituje se u rupicama, najčešće na bedrima, i izgleda baš kao narančina kora. Celulit nije debljina nego oštećeno masno tkivo koje uzrokuje nedostatna cirkulacija i drenaža na pojedinim dijelovima tijela. Zarobljene masne stanice skupljaju se ispod kože i stvaraju karakterističnu narančinu koru. Najbolje ga je uklanjati tretmanima koji istovremeno zatežu kožu, čineći je zaglađenijom. Primjer takvih postupaka su tretmani koji rade na principu ultrazvuka i radiofrekvencije poput Med Contoura. U slučaju Med Contoura radi se o ultrazvuku fokusiranom i spojenom u potkožju koji uništava masne stanice bez da oštećuje kožu i tkivo. Na taj se način uspješno rješavaju tvrdokorne naslage i celulit, zateže opuštena koža i oblikuje tretirani dio tijela.

Pročitajte još i ...