Trbuh nakon trudnoće

profimedia-0273144340-slide

Velik broj žena očekuje da će nakon porođaja njihov trbuh izgledati kao prije trudnoće i neugodno se iznenade kada shvate da se nije baš puno promijenio ni nakon što je beba izašla van.

Tome što se trbuh nije smanjio odmah nakon porođaja ne treba se čuditi. Rijetko koja žena, čak i ako je bila u vrhunskoj formi, odmah poslije bebina rođenja vrati prijašnji izgled. Ipak, nakon porođaja majke su najčešće zabrinute zbog opuštenih trbušnih mišića te viška kože na trbuhu. Taj je problem malo teže riješiti prirodnim putem, posebice ako vam ni genetika nije baš sklona. Naime, ima žena kojima se trbuh sam, s vremenom, vrati u prvotno stanje, no nekima se taj problem pretvori u pravu estetsku muku.

Uz višak kože na trbuhu, čak više od 90 posto žena ima problema sa strijama nakon porođaja koje se pojavljuju zbog naglog debljanja u trudnoći, a najčešće se pojavljuju na području grudi, trbuha, struka te nogu. Razlog tome je visok rast hormona glukokortikoida, zbog čega se kolagen usporeno proizvodi pa je koža time manje elastična i sklona pucanju.

Ako ste se odlučili riješiti viška na trbuhu operativnim putem, to je najbolje napraviti kada vam se tijelo potpuno oporavi od porođaja.

Tri kirurška rješenja

Za ovaj problem postoje tri kirurška rješenja:

  1. U slučaju da ne postoji višak kože, nego se samo nagomilala masnoća, rješenje je liposukcija. Laserskom liposukcijom učvršćuje se mlohava koža trbuha i rješava višak masnih nakupina.
  2. Ako su u pitanju masne nakupine i višak kože, kombinira se liposukcija (ili laserska lipoliza) kojom se otklanja višak masnih naslaga s kritičnih područja i odstranjenje viška kože.
  3. Ako su oslabljeni trbušni mišići, a trbuh je izgubio formu nakon rastezanja u trudnoći, potrebna je abdominoplastika, uz ojačavanje oslabljene stijenke trbuha. Tom se prilikom odstranjuju i višak kože i masne nakupine. Uz uklanjanje viška kože na trbuhu, vraća se i normalni tonus mišića i stara konturu tijela. Ovom metodom moguće je sanirati i strije s donjeg dijela trbuha ispod pupka.

Važno je napomenuti da ovi zahvati ne utječu na buduće trudnoće.

Pročitajte još i ...