Najveće zablude o koži

American actress, singer and model Leighton Meester in the photo sessiong as Biotherm«s spokesperson., Image: 188474933, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE (HO) / 06 pics., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

O njezi i pomlađivanju kože svakodnevno nailazimo na brojne savjete, bilo od prijateljica, prodavačica u trgovinama ili medija. Među svim tim informacijama nerijetko se nađe i koja pogrešna, a  sveprisutni mitovi prenose se generacijama. Donosimo nekoliko najčešćih mitova u vezi kože.

Koža vaše majke ogledalo je vaše budućnosti

Iako genetika igra veliku ulogu u tome kakva će koža biti, ona zasigurno nije presudna. Naime, vanjski faktori poput sunca i zagađenog zraka te individualna briga za kožu i svakodnevna njega uvelike određuju kakva će koža biti. Osim toga, ne zaboravite da geni dolaze i s očeve strane.

Czech fashion model Karolina Kurkova in the print ads for IWC watches Fall Winter 2016 advertising campaign., Image: 305243013, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Najbolji su organski proizvodi za kožu

Iako nam organsko zvuči zdravije i bolje, nije istina da je ono uvijek najbolji izbor za našu kožu. Činjenica jest da organski proizvodi mogu biti dobri za kožu, ali nije istina da su oni za svakoga i za svaku namjenu najbolji izbor. Naime, organski proizvodi napravljeni su od biljnih ekstrakata koji sadrže od 10 do 100 različitih molekula. Takav sastav kosi se sa svim alergološkim studijama koje slijede naputak da na minimum treba svesti broj molekula u formulacijama, jer što je više molekula, to je veća mogućnost za alergijske reakcije. Treba imati na umu i činjenicu da organska kozmetika ima više prirodnih sastojaka zbog kojih ih je teško sačuvati. To znači da takva formulacija sadrži i više konzervansa.

Ako u solariju postignem baznu boju, neću izgorjeti na plaži

Sunčanje u solariju prije odlaska na more ne daje nikakvu zaštitnu bazu za buduće sunčanje. Iako će se možda opekline činiti manje, to je isključivo zbog toga što će one biti manje očite jer je koža preplanula.

English fashion model Rosie Huntington-Whiteley poses for UGG Spring 2017 collection., Image: 326969603, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Za lijepu kožu dovoljno je samo 8 čaša vode dnevno

Iako je dovoljna konzumacija vode svakako plus za ljepotu kože, korištenje pravilne njege i proizvoda s UV zaštitom najbolji su saveznici lijepe kože.

Akne se javljaju samo u pubertetu

Nemojte se iznenaditi ako ste već odavno izašli iz puberteta, a još vam se uvijek pojavljuju akne. Odrasle osobe u svojim 20-ima, 30-ima, 40-ima pa čak i 50-ima mogu imati akne, a kako ih tretirati, najbolje je savjetovati se s dermatologom.

Russian fashion model Natalia Vodianova stars in David Yurman Fall Winter 2016 collection., Image: 305915424, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Spavanje sa šminkom ne utječe na kvalitetu kože

Većina makeup-a koji nanosimo začepljuje pore ili isušuje kožu. Bez obzira na to koliko ste umorni, prije spavanja je poželjno skinuti sav makeup i nečistoće s lica kako ne bi došlo do iritacija kože.

Što više proizvoda koristim, koža će biti ljepša

Jednostavnost je uvijek najbolji izbor. Ne treba vam jako puno proizvoda za kožu, odaberite one koji vam najbolje odgovaraju i vodite računa o namijeni proizvoda i teksturi: serumi i kreme nemaju isti cilj.

Pročitajte još i ...