“Patkaste usne”: zašto nastaju i kako ih izbjeći?

Irina Shayk for Avon

Pune usne nikako da nestanu s trona najpoželjnijih ženskih obilježja. Danas je, nasreću, postizanje punih usana vrlo lako. Postupkom koji traje 15-ak minuta, usne se mogu popuniti filerima, može se naglasiti njihov rub i povećati njihov volumen. U rukama stručnjaka, rezultati su vrlo prirodni, međutim, što je pošlo po krivu u slučajevima u kojima viđamo „patkaste usne“ („duck lips“)?

Doziranje

„Patkaste usne“, odnosno usne gdje je gornja usna vidljivo veća od donje ili je preklapa ili se pak radi o slučaju da je usna previše „isturena“ prema van, često nastaju zbog prevelike doze apliciranog materijala. Tada gornja usna nije napravljena u skladu s donjom, a rezultat su neprirodne usne.

del-rey-ryan

Pogrešno apliciranje

Ponekad problem nastaje zbog pogrešnog apliciranja filera, odnosno pogrešne procjene mjesta na kojem bi filer trebao biti apliciran.

Želje pacijenata/pacijentica

U nekim se slučajevima ne radi o pogrešnom apliciranju, već jednostavno o željama pacijenata/pacijentica. Usprkos savjetima liječnika, ponekad se događa da pacijent/ica zahtijeva određeni izgled, a na liječniku je hoće li ga pristati ostvariti.

American fashion model Lily Aldridge in a new print ad for Bvlgari Fall Winter 2016 advertising campaign., Image: 305920078, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Priroda usana

Postoje slučajevi u kojima fileri nisu najbolji izbor povećanja usana jer se efekt „patkastih usana“ ne može izbjeći čak ni najstručnijim apliciranjem. Naime, kada je gornja usna vrlo male površine, ubrizgavanjem filera ona se nema prostora širiti vertikalno, već se isključivo popunjava „prema van“, čime se dobiva efekt neprirodnih usana. Nerijetko se upravo pretankim usnama volumen nastoji dodati pretjeranim količinama filera, međutim, to je pogrešno rješenje. Jedino  rješenje koje će dati dobre rezultate tada je lip lif – metoda podizanja i repozicioniranja gornje usne kojom se smanjuje prevelik razmak između gornje usne i nosa. Tako se povećava površina usne koja se potom može popuniti filerima uz prirodne rezultate, bez efekta patkastih usana.

Pročitajte još i ...