Zašto su mikrobiom i probiotici bitan dio anti-age priče

Novija istraživanja u kozmetici pokazuju da koži treba pristupiti kao i prijatelju u nevolji: umjesto da mu saniramo njegove probleme, trebamo mu dati potporu i pomoći da ih riješi – sam. Ta se teza bazira na činjenici da se koža regenerira savršenim prirodnim mehanizmom koji se zove – samoobnova.

A da bi taj moćni proces funkcionirao, kožu ponajprije treba zaštititi od negativnih vanjskih utjecaja – kako bi bila sposobna za „rad na sebi“. Osim imuniteta i mehaničke barijere, koji trebaju funkcionirati kako bi bila zaštićena pa samim tim i lijepa i zdrava, znanost je u središte pozornosti dovela i mikrobiom – sustav svih mikroorganizama koji žive na koži i u koži, i koji imaju ključnu ulogu u sprječavanju poremećaja njezine ravnoteže.

Jer, izazova je za kožu mnogo – od globalnih poput promjena ozonskog omotača, ultraljubičastog zračenja i enormne količine čestica zagađenja do onih „lokalnih“ – kao što je pojačano centralno grijanje, korištenje agresivne kozmetike i neadekvatnih kozmetičkih tretmana…

Posljedice neravnoteže mikrobioma

Kao posljedica javlja se sve ono što ne želimo: ten bez sjaja, preosjetljivost, nelagodan osjećaj, pretjerano lučenje sebuma, dehidracija, mrlje, ali i prerana pojava znakova starenja poput finih linija i bora, gubitka čvrstoće…

Spomenuta zajednica mikroorganizama – među kojima dominiraju bakterije – koži pomaže na brojne načine, sprječavajući razvoj potencijalno opasnih mikroorganizama i „učeći“ imunosni sustav da prepozna nametnike te održava funkciju zaštitne barijere kože. Kako bi mikrobiom u tome bio uspješan, mora biti uravnotežen – jer se tako sprječava dominacija ovih „loših“, patogenih bakterija.

Formula koja je očarala inovativnim pristupom

Godine i godine istraživanja zdravlja i mikrobioma kože u znanstvenom timu brenda Lancôme rezultirali su inovativnom formulom Advanced Génifique, koja je žene diljem svijeta očarala svojim posve drugačijim pristupom ljepoti kože. Do nje se, naime, ne dolazi agresivnim supstancijama niti samo saniranjem postojećeg stanja: put do besprijekornog tena vodi preko razumijevanja istinskih potreba kože i procesa koji se u njoj odvijaju.

Vremena kad se smatralo da se na njih ne može utjecati definitivno su iza nas, a epigenetska istraživanja dokazala su da su geni odgovorni za samo pedeset posto vidljivih znakova starenja: sve ostalo određuju vanjski čimbenici poput utjecaja iz okoliša, ali i stresa, lošeg sna, nezdrave prehrane i ostalih štetnih životnih navika.

Poanta je u ravnoteži dobrih i loših bakterija

Treba se, dakle, usredotočiti na mikrobiom. Pojednostavljenim rječnikom – na našoj koži žive i dobre i loše bakterije, i sve je u redu dok između njih održavamo ravnotežu. Baš s tim ciljem osmišljen je serum Advanced Génifique: obogaćen je s čak sedam prebiotičkih i probiotičkih frakcija, čija je uloga osnažiti antimikrobnu zaštitu od patogena, regulirati prekomjerne upale na koži, ali i ojačati strukturu epiderme i prirodne kožne barijere.

Nakon analize više od deset tisuća uzoraka mikrobioma, znanstveni tim brenda Lancôme dokazao je, naime, kako zagađena okolina pogubno djeluje na njegovu homeostazu: neuravnotežena zajednica bakterija ubrzat će sve ono protiv čega se bori velik dio kozmetičke industrije: pojavu bora, dehidraciju, hiperpigmentacije, ogrubljivanje teksture kože…

Očita promjena već nakon tjedan dana

Bazirajući svoj inovativni serum na najvećoj revoluciji u znanosti o koži prošlog stoljeća – otkriću mikrobioma – Advanced Génifique serum ubrzava oporavak kože čineći je čvršćom i blistavijom. Pomaže, naime, u jačanju temeljnih „postavki“ povezanih s mladolikošću, a to su zaštita i oporavak. U ženskom srcu ovaj serum ima posebno mjesto jer su rezultati vidljivi u vrlo kratkom roku: u samo tjedan dana koža izgleda mladoliko, sjajno i glatko, a već nakon  jedne bočice korisnici primjećuju i mnogo brži oporavak.


Sjaj je povećan, fine su linije ublažene, čvrstoća koža zamjetno je bolja, a ten i tekstura su ujednačeniji. Serum je dermatološki testiran, a mogu ga koristiti i osobe s iznimno osjetljivom kožom.


Pročitajte još i ...