10 godina mlađi izgled: Otkrivamo zašto kod ovog kirurga dolaze dame iz cijele Hrvatske

Vaša je rutina njege kože bazirana na snažnim anti-age preparatima, dermatološki tretmani za kvalitetu i pomlađivanje kože dio su vašeg godišnjeg plana pomlađivanja, no ulaskom u 50-e shvatili ste da vam se lice ipak nekako objesilo – obrazi su izgubili bitku s gravitacijom, vrat vam je opušten, a linija čeljusti više nema ni „d“ od nekadašnje definicije… Što sada?

Jedino trajno rješenje za opuštenu kožu lica

Naoko nagli pad lica koji primjećujemo nakon 50-e zapravo je rezultat mnoštva procesa koji se u koži počinju događati već nakon 30-e, a s godinama postaju sve izraženiji i dovode do vidno narušene strukture kože i potpornih potkožnih tkiva.

Elastičnost kože se smanjuje pod utjecajem sporijeg rada fibroblasta, slabljenja kolagenskih vlakana i pada koncentracije hijaluronske kiseline, što za posljedicu ima pogoršanje prirodnih nabora lica, produbljivanje bora i vidni pad lica, posebno u predjelu obraza i vanjskih rubova čeljusti.

Iako blaži pad kontura i umjerene bore možemo tretirati i manje invazivnim metodama – poput hijaluronskih filera, kirurških niti i botoxa, kad je u pitanju izražena opuštenost lica i potkožnih struktura – kirurški facelifting jedino je rješenje koje će s lica „skinuti“ deset i više godina – i to trajno.

Najvažniji anti-age zahvat ujedno je i najkompleksniji

Trajnost rezultata faceliftinga, naravno, ne znači da lice neće nastaviti starjeti te da ćemo zauvijek izgledati mlado, no poboljšanje koje je postignuto neće nestati – pa ćete tako uvijek izgledati mlađe nego što zaista jeste. Kad je u pitanju razvoj i napredak moderne estetske kirurgije, upravo se ovaj zahvat smatra središnjom točkom kompletnog pomlađivanja, a plastični kirurzi njegovo uspješno izvođenje smatraju „krunom karijere“.

Zašto je to tako, upitali smo jednog od najpoznatijih domaćih plastičnih kirurga, u čijoj se ordinaciji često mogu vidjeti dame iz čitave regije – dr. Matiju Miletića iz Ordinacije estetske kirurgije MM Medestetica.

dr. Matija Miletić

Kirurg čije se mišljenje isplati poslušati

„Facelifting je najvažnija estetska operacija kada govorimo o pomlađivanju – to je jedini način za vraćanje kontura lica u poziciju u kojoj je lice bilo u mlađoj dobi. Neinvazivni tretmani mogu nadomjestiti volumen i zagladiti manje bore, no opuštenu kožu i oslabljene strukture u potkožju ništa osim faceliftinga ne može korigirati“, objašnjava nam dr. Miletić.

U moderno opremljenoj zagrebačkoj ordinaciji ovog iskusnog, ali i šarmantnog kirurga, tisuće su dama do sada pronašle svoj „recept“ za mladolikost, a kad su kompleksna i sveobuhvatna rješenja poput faceliftinga u pitanju, od iznimne je važnosti u čije ćete se ruke prepustiti.

Kako znati je li vrijeme za facelifting?

Iako se generalno govori o dobnoj skupini 50+ kada je u pitanju facelifting, dr. Miletić ističe kako potreba za kirurškim zatezanjem lica ovisi isključivo o stanju lica i potkožnih struktura, a ne nužno o godini rođenja.

„Promjene koje uočavamo na osobama koje su dobar kandidat za facelifting su istovremeno objektivne i subjektivne – znakovi starenja tipični su kod većine osoba, pogotovo kad je riječ o obješenoj koži lica, no svako je lice drugačije i nije uvijek jednostavno odrediti kada je najpovoljnije izvesti zahvat kod određene osobe“, ističe cijenjeni kirurg.

Ističe i kako se kirurškim faceliftingom ne zateže samo koža lica, već i vrat te kompletne potkožne strukture koje podupiru kožu – zbog čega se ne mijenjaju karakteristične crte lica, već se vraćaju na onakve kakve su bile prije 10-ak godina.

Najvažniji dio procesa osigurava dugotrajne rezultata

„Najveće su promjene vidljive u području srednje i donje trećine lica te oko rubova čeljusti – a pacijenti su najčešće najviše oduševljeni ponovno uspostavljenom linijom brade i lijepo definiranim prijelazom lica prema vratu“, objašnjava nam vlasnik ordinacije MM Medestetica.

Ovisno o stupnju opuštenosti kože, kvaliteti i debljini kože i potkožnog tkiva te potrebama pacijenta, kod svake se osobe individualno odlučuje o mjestu i dužini kirurškog reza, no on se najčešće nalazi u vlasištu iznad uha, za srednju trećinu lica ispred uha, dok se kod opsežnijeg zatezanja vrata rez može smjestiti iza uha. Najvažniji dio procesa, tvrdi kirurg, je zatezanje i manipulacija potkožnog tkiva i SMAS sloja, koji služe kao fizička potpora za kožu – upravo će pravilna korekcija u dubljem sloju dovesti do izvanrednih – i dugotrajnih rezultata. S obzirom na to da se na facelifting odlučuju osobe s izraženim znakovima starenja, dr. Miletić ističe kako često s faceliftingom kombinira i blefaroplastiku – kirurško podizanje i zatezanje kapaka, kako bi rezultat pomlađivanja bio kompletan.

Oporavak učinite lakšim, a rezultate očekujte nakon dva tjedna

Jedno od najčešćih pitanja koje mu pacijentice postavljaju, tvrdi kirurg, je – kako da oporavak prođe što lakše i bezbolnije?

„U prvim danima nakon operacije oticanje i modrice su normalni, a prvih će 48 sati mnogo lakše proći uz hladne obloge i po potrebi analgetike. Kad je u pitanju oporavak – uobičajenim aktivnostima pacijent se može vratiti unutar 7 do 14 dana, no teže fizičke aktivnosti potrebno je izbjegavati 4 do 6 tjedana. Unutar prvih mjesec dana vraća se osjet kože lica, a ožiljci su u pravilu nevidljivi, odnosno skriveni u vlasištu“, detaljno nam objašnjava dr. Miletić.

Kada očekivati puni učinak zahvata?

Iskusni kirurg tvrdi – prve rezultate pacijenti vide već nakon dva tjedna, a finalni rezultat može se očekivati nakon 6 do 12 mjeseci, kada koža i potkožne strukture u potpunosti zacijele te se nove konture lica formiraju.

Pročitajte još i ...