Suzite lice, istaknite bradu i pomladite obraze s ove 3 jednostavne tehnike

Makeup se već desetljećima koristi ne samo u dekorativne svrhe, već i kao alat u vizualnom preoblikovanju lica. Internet je danas prepun savjeta o tome kako – koristeći se tek dobrim kistom i nekoliko specijaliziranih proizvoda – bitno suziti lice i istaknuti njegove konture.

Uz malo vježbe čeljust je istaknuta, a lice suženo

Iako vas možda prirodno ne krasi istaknuta, oštra linija čeljusti, zategnuta brada, visoke jagodice i podignut obrve, sve ove karakteristike možete postići u samo nekoliko minuta – ako znate što radite.

Naravno, dugoročnije rješenje potrebno je potražiti u neinvazivnim estetskih zahvata poput botoxa i hijaluronskih filera, no želite li vizualno suziti i oblikovati lice na samo nekoliko sati, donosimo top 3 tehnike koje se oslanjaju isključivo na moć makeupa i – malo vježbe.

Contouring – tehnika koju obožavaju i sestre Kardashian

Tehnika koja se među profesionalnim vizažistima koristi već desetljećima, a svjetsku popularnost donijele su joj sestre Kardashian – konturiranje, pomoći će vam da u samo nekoliko trenutaka lice vizualno suzite za „nekoliko brojeva“.

No, ovladavanje ovom tehnikom ipak nije tako jednostavno – pogreške poput odabira krive nijanse, korištenja prevelike količine proizvoda, odabira pogrešne teksture ili pak lošeg kista, koštat će vas prirodnog dojma. Ne želite li završiti s „blatnim“ izgledom ili narančastim efektom, slijedite savjete stručnjaka – odaberite nijansu svega jedan do dva tona tamniju od svog prirodnog tena, a formula neka bude mat teksture.

RMS Beauty Contour Bronze bronzer koristi isključivo smeđe podtonove, umjesto uobičajenih narančastih te imitira prirodan efekt potamnjene kože. Izvrsno se slaže i s tekućim puderima, a može koristiti i za stvaranje bronzing efekta na jagodicama i čelu, ali i za konturiranje čeljusti i drugih dijelova lica.

Cilj konturiranja je kreirati lažnu sjenu, kako bi lice na tim dijelovima izgledalo uvučenije i mršavije, a taj se efekt može postići jedino mat proizvodom, pa zaboravite na bronzere sa sjajnim česticama – oni se, naime, koriste na potpuno drugačiji način.

Malu količinu proizvoda za konturiranja nanesite u liniji od sredine uha do sredine obraza, prateći prirodnu udubinu ispod jagodice te razmažite i „izblendajte“ kako bi prijelazi prema ostatku lica postali potpuno nevidljivi. Istom se tehnikom možete poslužiti za uokvirivanje čela, sužavanje nosa i isticanje linije donje čeljusti. Kad je tekstura u pitanju, proizvodi za konturiranje danas dolaze u obliku kamena, praha, kreme, gela, pa čak i tekućine, a na vama je samo da odaberete idealnu formulu za sebe.

Highlighting – za istaknute jagodice, obrve i usne

Iako su joj rane 2000-e donijele negativnu reputaciju, tehnika highlightinga vratila se scenu, i to jača nego ikad prije. Slavne ljepotice poput Jennifer Lopez i Kylie Jenner iz kuće ne izlaze bez prepoznatljivog „glow“ efekta na licu, a njega duguju upravo proizvodima za posvjetljivanje tena.

BEVERLY HILLS - JANUARY 26: Jennifer Lopez at Jennifer Lopez and Giuseppe Zanotti Shoe Capsule Collection Launch on January 26 2017 in Beverly Hills, California., Image: 313394520, License: Rights-managed, Restrictions: U.S. MAGAZINES PLEASE REPORT USAGE *FEE MUST BE AGREED PRIOR TO USAGE *, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Buzzfoto

Namjena highlightera zapravo je naglasiti, istaknuti visoke točke na licu, a one pretjerano uvučene lagano podići, kako bi crte lica bile pravilnije, a poželjne karakteristike naglašenije.

MZ Skin Lift & Lustre Golden Elixir Antioxidant Serum njegujući je i hidratizirajući serum čije zlatne čestice koži pružaju blistavost, a zahvaljujući naglašavanju istaknutih dijelova lica, ujedno služi i kao izvrstan primer, pa čak i highlighter. Hijaluronska kiselina poboljšava  hidrataciju, dok biljne matične stanice obnavljaju i štite kožu.

Tako se ova tehnika najčešće koristi iznad i ispod obrva, kako bi one djelovale podignutije, a lice odmorenije te na vrhovima jagodica i rubu gornje usne – s istim ciljem, vizualnim podizanjem ovih dijelova lica. Iako se mogu koristiti i samostalno, highlighteri se najčešće kombiniraju s konturiranjem, kako bi igrom svjetla i sjene postigli prirodni efekt uskog, pravilnog i mladolikog lica.

Strobing – kombinacija s prirodnim efektom

Smatrate li da niti konturiranje niti posvjetljivanje nisu za vas, možda vam se svidi najnovija tehnika oblikovanja lica makeupom, koja je zapravo kombinaciju prethodnih tehnika – strobing.

Nastala kao „obrnuto konturiranje“, funkcionira na sličnom principu, no umjesto naglašavanja sjene, fokusira se na umjetno stvaranje odbljeska svjetlosti, što naše oko zavarava, dajući nam dojam da se ispod osvijetljenog dijela nalazi sjena.

NARSskin Optimal Brightening Concentrate obogaćen je ekskluzivnim kompleksom s česticama koje reflektiraju svjetlost, čime potiče nevjerojatnu blistavost kože. U trenu posvjetljava područje lica na koje je nanesen i revitalizira čitav ten.

Za razliku od highlightera, proizvodi namijenjeni strobingu najčešće ne sadrže sjajne čestice, već je riječ o hidratantnim formulama namijenjenim kreiranju prirodnog „glow“ efekta na licu. Sukladno tome, nanose se na mjesta koja su inače najizloženija prirodnom suncu – jagodice, sredina nosa, Kupidov luk te sredina čela.

Makeup artisti tvrde kako je kod strobinga najvažnije odabrati nijansu koja odgovara vašem tenu, jer snježno bijeli odbljesak na nosu nikako neće izgledati dobro niti prirodno na dami brončanog tena. Jednom kad ovladate ovom tehnikom, više bez nje nećete moći.

Pročitajte još i ...