5 učinkovitih metoda kako se riješiti podbratka

Istraživanja su pokazala kako većina žena želi simetričniji i ovalniji oblik lica, a čak 51% osoba željela bi preoblikovati bradu. Razlog tome je u procesu starenja jer promjene u strukturi mekih tkiva i kostiju, ponavljajući izrazi lica i faktori iz okoliša utječu na gubitak definicije brade, opuštanje kože podbratka i vrata te mijenjanje oblika lica. Iako se u kontekstu lijepog profila najviše pažnje posvećuje izgledu nosa, brada i podbradak su jednako važni elementi.

Većina danas dostupnih proizvoda protiv starenja dizajnirana je za tretiranje finih linija, bora i hiperpigmentacijskih mrlja. Ali što je s opuštenim podbratkom? Čini se kao da mu se posvećuje premalo pažnje u svijetu anti-age njege, što je ironično jer gubitak tonusa i ovješenost tog dijela lica može razotkriti godine kao ništa drugo.

November 10 2015, New York City Model Lily Aldridge poses backstage prior to the 2015 Victoria's Secret Runway Show on November 10 2015 in New York City. The show will broadcast on December 8 2015 on CBS. By Line: Philip Vaughan/ACE Pictures ACE Pictures, Inc. tel: 646 769 0430 Email: info@acepixs.com, Image: 265680089, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Acepixs

Zašto uopće nastaje podbradak? 

Jedan od razloga je genetska predispozicija, zbog čega ga nerijetko imaju i mršave osobe. Drugi faktor je debljina: osobe s viškom kilograma nerijetko imaju podbradak jer se područje ispod brade deblja jednako kao i svaki drugi dio tijela. Treći uzrok krije se u – godinama. S vremenom, naime, koža gubi kolagen i elastin i postaje ovješena, što primjećujemo na cijelom tijelu, a ispod brade nam posebice smeta.

Podbradak je uvijek vidljiviji kod osoba koje genetski imaju puno manje izraženu bradu u odnosu na cijelu cijelu donju čeljust. Kad je riječ o rješavanju tog estetskog problema, najprije je potrebno razlikovati ima li osoba previše masnih naslaga ili je riječ o opuštenoj koži vrata s manjom količinom masnih naslaga. Danas se uglavnom rade laserska lipoliza te klasična liposukcija. 

Laserska lipoliza 

Izvodi se u lokalnoj anesteziji, a masne stanice ne razbija mehanički, već laserskom zrakom, zbog čega je pacijent pošteđen nuspojava koje nosi liposukcija, poput podljeva, masnica, naticanja i viška obješene kože. Osim odstranjivanja masnog tkiva, pruža i efekt zatezanja kože. Laserska se zraka uvodi pod kožu, gdje izaziva pucanje masnih stanica i njihovo pretvaranje u emulziju, dok istovremeno zaustavlja krvarenje iz manjih žilica i uzrokuje reorganizaciju kolagena. Iz tog razloga ovaj postupak zateže kožu po novoj konturi brade, a rastopljene masnoće odstranjuju se pomoću vibracijske aspiracijske pumpe. 

Adriana Lima, Image: 332765598, License: Rights-managed, Restrictions: NO ITALY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Press Association

Injekcijska lipoliza

Bazira se na principu otapanja masti, no oslanja se na prirodne mehanizme kojima će tijelo samo izbaciti višak masnoće. Na željena se područja tankim iglicama aplicira sojin lecitin, tvar koja otapa masnoću i pomaže joj da izađe iz tijela. Naš organizam prirodno sadrži sojin lecitin, a ova je tvar presudna u metabolizmu masti, jer ih razgrađuje, pretvara u mješavinu s vodom i limfnim putem izbacuje iz organizma. Tretmani lipolize rade se svakih dva do tri tjedna i potrebno je pet do osam tretmana da se dođe do željenog rezultata.

Radiofrekvencija

Pomlađivanje vrata radiofrekvencijom koristi elektromagnetske valove koji zagrijavaju potkožno tkivo i dovode do denaturacije i kontrakcije kolagena. Fibroblasti počinju stvarati novi kolagen i elastin koji zatežu kožu i smanjuju naboranost. Idealni kandidati su mlade osobe s početnim znacima opuštanja kože bez suvišnog masnog tkiva ili popuštanja platizme. Za tretman nije potrebna anestezija, ponavlja se nekoliko puta u mjesečnim razmacima, a efekt se odražava godišnjim tretmanom.

Coolsculpting ili zamrzavanje adipocita

Govorimo li o neinvazivnim tretmanima, danas se dosta radi metoda coolsculpting. Najprije se mora izmjeriti je li osoba kandidat, odnosno ima li dovoljnu količinu podbratka i onda se na vrlo niskim temperaturama ledi taj dio masnog tkiva. Ideja je da adipociti, koji su kao masne stanice vrlo osjetljivi na niske temperature, na taj način nestanu. Na područje ili zonu koju se tretira nanosi se gel koji služi kao prepreka odnosno zaštita između vašeg tijela i uređaja koji pomoću aplikatora hladi masne stanice. Na početku tretmana pacijent može osjetiti osjećaj usisavanja, blagog štipanja ili peckanja te naravno osjećaj hlađenja. Nakon tretmana tijelo prirodno odlaže neželjene mrtve masne ćelije. Za to je potrebno 6-12 tjedana, jer je tijelo razbija masne stanice kroz postupak nazvan apoptoza.

Liposukcija (i lifting) 

Liposukcijom ovog dijela lica odstranjuje se veća količina masnog tkiva, stoga je tretman učinkovit i vidljiv. Prilikom zahvata najčešće se koristi po jedan ubod od 3 mm sa svake strane, prikriven ušnom resicom te jedan ispod brade (u sredini). Rezovi nakon cijeljenja nisu uočljivi. U slučaju opuštene kože, radi se lifting vrata te mobiliziraju opušteni mišići i odstranjuje višak kože. Nakon zahvata preporučuje se nekoliko dana nositi kompresivni zavoj kako bi se koža bolje priljubila i adaptirala i kako bi se smanjila oteklina.

Kombiniranje više metoda

Iskusni dermatolozi reći će vam kako je kod kandidata koji nemaju previše izražen podbradak najbolja  neinvazivna kombinacija da se dermalnim filerima pojačaju brada i donja čeljust jer se tako pojačava temelj, a nakon toga se primjenjuju coolsculpting, bilo koji laserski tretman ili aparativna metoda koji učvršćuju tonus kože u kombinaciji s injekcijskim lipolizama. 

Na kraju, za koji god se tretman odlučili, ako je podbradak doista vaša najgora estetska noćna mora, morate znati kako je nekad jedino trajno rješenje ono – kirurško te kako je doista najvažnije “prepustiti” se u ruke stručnjaka koji će pronaći najbolje rješenje za vas.  

Pročitajte još i ...