60 godina Diptyque mirisa – donosimo selekciju najboljih

Parfemska kuća Diptyque danas je jedan od glavnih sinonima za niche mirise. Povijest ovog uglednog brenda započinje 1961., kada je otvorena malena trgovina na Boulevard Saint-Germain u Parizu.

Chic mjesto za ljubitelje neočekivanih mirisa

Christiane Gautrot, dizajner interijera, Desmond Knox-Leet, slikar i Yves Coueslant, voditelj i dekorater lokalnog kazališta, osnovali „chic i boemski“ dućan u kojem su željeli spojiti razigranu umjetnost s raznolikom kolekcijom mirisnih svijeća kreiran s najkvalitetnijim aromama, a u trgovini su se nudile i različite luksuzne tkanine, mirisni sapuni, potpourri i različiti ukrasni predmeti.

Za to vrijeme, bilo je riječ o poprilično neobičnom konceptu – trgovine su tada najčešće bile usko specijalizirane, a ideja o mirisnoj oazi s neočekivanim predmetima usred Pariza ubrzo je oduševio svakoga tko se u njenoj blizini našao.

Prijelomna godina u kontekstu parfema bila je 1968. – tada su kreatori lansirali Eau de Toilette te mu dali jednostavno ime – L’Eau, što na francuskom znači „voda“.

Jedan od prvih niche parfema

Tako je nastao jedan od prvih niche parfema, inspiriran recepturom za potpourri iz 16. stoljeća, a bila je riječ o laganom, citrusnom mirisu koji je sadržavao i note ruže, geranija, cimeta i klinčića, dok su se u njegovoj bazi nalazili i sandalovina i pačuli. Taj je miris ubrzo oduševio Parižane, ali i širu publiku u Europi, jer je nastao baš na vrhuncu hippie pokreta, kojem je savršeno odgovarao.

Do danas je brend Diptyque izuzetno proširio paletu proizvoda, a njihovi mirisi i dalje se baziraju na kombinacijama citrusa, začina i drveta, pri čemu je većina mirisa ovog brenda unisex karaktera. Neki od parfema postali su pravi klasici, poput vrhunskih primjeraka u nastavku.

Diptyque Philosykos

Parfem Philosykos brenda Diptyque je drveni aromatični miris za žene i muškarce. Philosykos je predstavljen danas već davne 1996, a ovaj je parfem kreirala parfumerka Olivia Giacobetti. Gornje note su drvo smokve i plod smokve; srednje note odišu kokosom, dok se u bazi parfema nalaze drvenaste note i cedar.

Riječ Philosykos na grčkom znači Smokva, a ovaj je parfem zaista utjelovljene ljetnog mirisa smokve, koji mnoge asocira na odmor, ljetovanje i mediteranske vrtove uz more. Početne zelene note lišća smokve su ukombinirane s drvenim akordom samog drveta smokve, uz nijansu bijelog cedra.

Diptyque Do Son

Do Son parfem pravi je ženstveni cvjetni miris. Predstavljen je 2005., a iza njegove kreacije stoji parfumer Fabrice Pellegrin. U gornjim notama nalaze se cvijet naranče, iris i ruža, u srednjim se notama osjete tuberoza i ružičasti papar, dok su bazne note mošus i benzoin.

Ovaj je miris inspiriran mirisom tuberoze, aromatične biljke koja se već stoljećima koristi u kreiranju parfema i mirisnih ulja. Delikatna, a istovremeno senzualna i romantična, ova je aroma jedna od omiljenih brojnim obožavateljicama Do Son parfema.

Diptyque Tam Dao

Diptyque Tam Dao jedan je od najpopularnijih mirisa ovog brenda, a riječ je o jedinstvenom unisex parfemu.

Vrlo uspješno spaja cvjetne i mošusne note, kako bi zadovoljio i muške i ženske ljubitelje vrhunskih mirisa, a od 2003., kada je lansiran, do danas je ostao jedan od najprodavanijih niche parfema na svijetu.

Ovaj cvjetno-mošusni parfem u gornjim notama sadrži talijanski čempres, mirtu i ružu, dok mu se u srednjim notama nalaze sandalovina i cedar. U samoj bazi parfema osjete se brazilsko ružino drvo, začini, jantar i bijeli mošus. Volite li neobične, pomalo tajanstvene parfeme koji odišu drvenastim i začinskim notama, ovaj će miris biti pravi odabir za vas.

Diptyque L’Ombre dans L’Eau

L’Ombre Dans L’Eau iz kuće Diptyque snažan je cvjetni parfem za žene. Kreirao ga je Serge Kalouguine sada već daleke 1983., a danas ima status pravog modernog klasika. U prijevodu ovaj miris nosi ime „Shadow in the water“, odnosno „Sjena u vodi“, a spaja neobičnu, no prekrasnu harmoniju crnog ribiza i bugarske ruže.

Prožet laganom aromom mošusa, ovaj miris priziva u misli ljetne večeri i šetnju kroz raskošne engleske vrtove. U gornjim se notama osjete i mandarina i bergamot, što mu daje predivnu citrusnu aromu.

Zahvaljujući kombinaciji cvjetnih i biljnih nota s nešto težim mošusnim, ovaj je miris pravo utjelovljenje senzualnosti i unikatnog stila.

Pročitajte još i ...