7 zlatnih pravila američkih dermatologa o korištenju proizvoda sa SPF-om

Svi znamo koliko je važno kožu zaštititi od štetnih UV zraka, no rijetki su svjesni da nije dovoljno uzeti bilo koji proizvod sa SPF-om i nanijeti ga jednom dnevno…

Želite li zaista zaštititi kožu od svih opasnosti koje prekomjerno izlaganje suncu donosi, važno je znati nekoliko osnovnih pravila. Baš kao što dermatolozi savjetuju korištenje retinola tijekom noći ili vitamina C ispod hidratantne kreme, postoje neke smjernice koje biste trebali slijediti i kad je zaštita od sunca u pitanju.

Donosimo 7 izvrsnih savjeta renomiranih američkih dermatologa koje je prenio magazin Allure o tome kako zapravo koristiti proizvode sa SPF-om, koliko često ih nanositi te na što posebno obratiti pozornost.

Proizvod sa zaštitnim faktorom trebate nositi svakodnevno – čak i u zatvorenim prostorima.

Vrijeme koje provodimo u potpunosti zatvoreni u kući ne iziskuje nanošenje proizvoda sa zaštitnim faktorom, no mnogi od nas zaboravljaju kako je i kratki izlazak do trgovine ili u šetnju sa psom – također izlazak.

„Većina ljudi ne shvaća da u normalnim dnevnim aktivnostima vrijeme provedemo izloženi suncu, pa iako je riječ o kratkom vremenu, šteta za kožu se ‘zbraja’, zbog čega je najsigurnije proizvod sa SPF-om nanositi svaki dan“ – istaknula je dr. Elizabeth Tanzi iz Capital Laser & Skin Care centra.

Svakog dana SPF je potrebno nanijeti na lice, ali i sva druga područja koja su izložena suncu

„Proizvod sa zaštitnim faktorom potrebno je nanijeti an cijelo lice, uključujući i uši“, ističe dermatologinja iz New Yorka Debra Jaliman.

Osim toga, preporučuje se redovno nanošenje zaštitne kreme i na vrat, ruke, dekolte, stopala i sve one dijelove tijela koji će, ovisno o odjeći i obući koju nosite, biti izloženi sunčevim zrakama.

30 je magičan broj

David Colbert, ugledni američki dermatolog izjavio je za Allure kako Američko udruženje dermatologa uvijek preporučuje zaštitni faktor 30, jer on pruža klinički dokazanu zaštitu koja može spriječiti ili minimizirati štetan učinak sunčevih zraka.

Joshua Zeichner, direktor kliničkih istraživanja u dermatologiji u Mount Sinai bolnici u New Yorku dodao je:

„Ako se proizvod nanosi ispravno, nema velike razlike u zaštiti između proizvoda s faktorom 30 i onih s višim faktorom“, potvrđujući tako da je upravo 30 „magičan broj“ kad je riječ o SPF-u.

Potrebno je proizvod nanositi svakih nekoliko sati

„Idealno bi bilo proizvod sa zaštitni faktorom nanositi svakih dva sata, a ako vrijeme provodite u vodi ili se jako znojite, nanosite ga čak i češće“, savjetuje dr. Zeichner.

Uz to, dodaje kako je najbolje vrijeme za nanošenje SPF-a prije nego uopće izađemo iz kuće, jer ćemo se kod kuće više posvetiti detaljnom nanošenju na sve dijelove tijela te će koža biti zaštićena prije nego se uopće izložimo zrakama sunca.

Dermatolozi obožavaju mineralni SPF

Iako se danas mogu pronaći i brojni proizvodi s kemijskim SPF-om koji su u potpunosti sigurni za kožu i ne sadrže kontroverzne sastojke, brojni dermatolozi i dalje savjetuju korištenje proizvoda s mineralnim filtrima.

„Obožavam formule s mineralnom zaštitom na bazi cinka i titanijevog oksida, jer je riječ o prirodnim sastojcima koji fizički sprječavaju prodor štetnog zračenja, odbijajući ga od površine kože“, ističe dr. Tanzi.

I odjeća pruža zaštitu od sunca

Zaštititi tijelo od sunca ne znači samo namazati se ogromnom količinom proizvoda, tvrdi dr. Amy B. Wechsler iz New Yorka.

Nosite odjeću koja štiti od sunca, šešire, sunčane naočale, zatvoreniju obuću. Sve su to koraci kojima možete smanjiti štetu koju sunce nanosi koži“, dodaje.

Ne zaboravite na usne

„Mnogi često zaborave zaštititi usne zaštitnom kremom ili balzamom koji sadrži SPF, a riječ je o izrazito osjetljivom području s vrlo tankom kožom koja je podložna nastanku karcinoma kože“, ističe dr. Tanzi, koja posebno u ljetnim mjesecima preporučuje nanošenje njegujućih balzama s visokim SPF-om i sastojcima poput vitamina E i shea maslaca.

Pročitajte još i ...