Akne i kreme sa zaštitnim faktorom

Zaštita kože od sunca u ljetnim mjesecima nije stvar izbora – već nužnosti. Ipak, preparat sa SPF-om koji ćemo nanijeti itekako je stvar izbora, pogotovo ako nam je koža problematična.

SPF i akne – što je važno znati?

Osobe čija je koža masna, sklona začepljenim porama, aknama i upalama posebnu pažnju posvećuju upravo odabiru idealne kreme sa zaštitnim faktorom – jer osim o razini zaštite, moraju voditi računa i o teksturi proizvoda koji nanose na lice.

Koža sklona aknama posebno je zahtjevna u ljetnim mjesecima, a SPF joj je istovremeno glavni zaštitnik – i potencijalni izvor problema. Naime, upaljenoj koži pogođenoj aknama zaštita je potrebnija nego ijednom drugom tipu kože, jer će štetne UV zrake nanijeti dodatnu štetu ionako oštećenoj koži – pa o izlasku na sunce bez zaštitne kreme ne bismo smjeli niti razmišljati.

Uzrokuje li SPF pogoršanje i kako odabrati formulu za problematičnu kožu?

No, brojne kreme sa SPF-om imaju pretjerano gustu teksturu koja može začepiti pore ili pak sadrže alkohol, parabene i druge sastojke koji mogu iritirati, pa čak i pogoršati upalna stanja i prištiće.

Uzrokuju li kreme sa SPF-om zaista akne, krije li se problem u sastojcima ili teksturi, jesu li za kožu sklonu aknama bolje kreme s mineralnim ili kemijskim SPF-om te kako odabrati formulu koja neće pogoršati akne?

Dermatologinje odgovaraju

Odgovore na ova pitanja donose nam dermatologinje koje su u sklopu inicijative #safesummer omogućile našim čitateljima besplatne preglede madeža. Više o inicijativi pročitajte OVDJE.

Dr. Zrinku Stanić Zgombić iz Specijalističke dermatovenerološke ordinacije dr. Stanić upitali smo: Je li istina da kreme sa zaštitnim faktorom mogu uzrokovati nastanak akni, ili njihovo pogoršanje kod osoba koje su pogođene aknama? Je li problem u teksturi proizvoda ili u sastojcima?

“Osobe koje imaju kožu sklonu aknama moraju pažljivo birati preparate sa zaštitnim faktorom. Osim prevencije fotokarcinogeneze i fotostarenja, preparat sa zaštitnim faktorom u takvih osoba mora pružati i neke druge efekte.

S obzirom na to da je takva koža osjetljiva, izlučuje veću količinu sebuma (loja), reaktivna, te zavisno o stadiju akni, sklona upalama i posljedično ožiljcima i postupalnim hiperpigmentacijama – preporučuje se koristiti preparate laganije teksture. To su fluidi, emulzije, dry-touch, gel-creme…teksture koje uz fotozaštitu određenim sastojcima kontroliraju i lučenje loja, bez posljedičnog začepljenja lojnica i na taj način umiruju kožu.

Smisao je maksimalno zaštititi kožu od štetnog djelovanja sunca, ukloniti masni sjaj i istodobno smanjiti mogućnost nastanka upalnih promjena i posljedičnih hiperpigmentacija.

Često osobe s aknama provode dermatološku terapiju koja u kontaktu sa sunčevim zrakama može izazvati neželjene reakcije. Iz tog razloga je korištenje visoke fotozaštite također od iznimne važnosti”, otkriva dr. Stanić Žgombić.

Dr. Mikelu Petković iz Poliklinike Petković pitali smo: Zašto nekim osobama kreme sa zaštitnim faktorom začepljuju pore? Jesu li za osobe pogođene aknama bolji izbor kreme s mineralnim ili kemijskim SPF-om?

“Određene kreme sa zaštitnim faktorom sadrže kemikalije (avobenzoni, benzofenoni, oksifenoni, para-aminobenzoična kiselina) koje iritiraju kožu ili su komedogene – a to može uzrokovati začepljenje pora, a dalje i pojavu otvorenih ili zatvorenih komedona, akne ili proširenje pora. Neki kemijski sastojci sadrže ulja koja pretvaraju UV zrake u infracrveno zračenje, koje zatim pokušava ispariti kao toplina, što dalje uzrokuje pojačano znojenje – a samim time i zatvaranje pora. Što se tiče odabira kreme, je li bolji izbor ona s kemijskim ili mineralnim zaštitnim faktorom – tu sam dosta subjektivna jer godinama koristim mineralne zaštitne faktore za lice. Razlog zašto biram mineralni SPF je taj što su takve kreme napravljene bez ulja i mirisa te su nekomedogene. No, većina krema sa SPF-om za kožu sklonu aknama u zadnje vrijeme sadrže kemijski zaštitni faktor, a također su nekomedogene i bez ulja, odnosno bazirane na vodi. One su izvrsne i u fotoprotekciji i u sprječavanju pojave akni, odnosno ne zatvaraju pore. Radi tog istog razloga, svaka osoba s aknama bi trebala pronaći kremu koja više odgovara njezinom tipu kože- univerzalnog odgovora nema”, objašnjava dermatologinja.

A kako biste osim sigurni, pod suncem ovoga ljeta bili i lijepi, ali i zdravi, pobrinuli su se partneri projekta #safesummer, vrhunski svjetski brendovi Allergosan, Dermalogica, jane iredale i Kérastase – zahvaljujući čijim ćete proizvodima svoje ljetovanje, ali i ostatak ljeta u gradu provesti u najboljem izdanju.

Dermalogica AGE Smart Dynamic Skin Recovery SPF 50

Dermalogica AGE Smart Dynamic Skin Recovery SPF 50 snažna je formula namijenjena koži koja gubi kolagen, a osim visoke SPF zaštite, pruža i dubinsku hidrataciju, potporu kolagenu, ali i zaštitu od oksidativnog stresa. Njena lagana tekstura neće začepiti pore, a odgovarat će i mješovitoj koži sklonoj aknama i nepravilnostima.

Ova će formula posebno povoljno djelovati na dehidriranu kožu kojoj kronično nedostaje vlage, a na lice, vrat i dekolte nanosi se barem pola sata prije izlaganja suncu. Riječ je o nježnom emolijensu, lagane teksture sa zaštitnim faktorom 50, čija inovativna oleosomska tehnologija omogućuje povećanu UV zaštitu s puno manje kemijskih zaštitnih sastojaka, što ju čini lakšom za nanošenje uz manju vjerojatnost pojave iritacija kože.

Jane Iredale Powder-Me SPF® Dry Sunscreen

Jane Iredale Powder-Me SPF® Dry Sunscreen bezbojni je puder u prahu, a karakterizira ga efekt zdravog sjaja koji ostavlja na licu. Ovaj je proizvod najbolji dokaz kako nije svaka praškasta formula namijenjena matiranju, a osim nježnog glow efekta, licu pruža UV zaštitu i učinak ujednačavanja tena. Koristiti se može na licu i tijelu, a izvrsno će izgledati na ramenima i dekolteu. Posebno nas raduje činjenica da i puder može postati saveznik u zaštiti od štetnog UV zračenja.

 

Prekrivanje koje pruža ovaj puder lagano je, jednostavno se nanosi i u trenu stapa s kožom, zbog čega odgovara i osjetljivoj koži. Jedinstveni sastojak Montmorilonit njeguje i umiruje kožna oštećenja, dok borov nitrid reflektira svjetlost te omogućava lakšu aplikaciju pudera na kožu.

Pročitajte još i ...