Trudnoća bez ijednog prištića

Imati glatku, meku i lijepu kožu san je svake žene. Međutim, postoje životni periodi kada nam to baš i ne polazi za rukom. Stresna razdoblja, PMS, sve veća zagađenost zraka, sezona grijanja ili nešto nemarniji pristup čišćenju lica mogu dovesti do neželjenih pojava poput crvenila, suhoće, ljuskanja, popucalih kapilara i drugih nesavršenosti.

Jedan od perioda u kojima se osjećamo kao da nam je koža otkazala poslušnost jer se ponaša na neuobičajen način i pokazuje neke posve nove osobine, svakako je trudnoća. U prvim mjesecima slatkog iščekivanja, vrlo je česta pojava akni, kako blažih, tako i izraženijih oblika ove kožne bolesti. No, složit će se brojni dermatolozi – to nije ništa neobično. Akne su posve normalna pojava koja prati to razdoblje velikih fizičkih i emotivnih promjena. No, to nikako ne znači da se s time moramo pomiriti i mirno čekati da prođu.

Akne su zdravstveni problem kojega je potrebno tretirati i rješavati, a zahvaljujući razvoju medicine i doista brojnim učinkovitim lijekovima, to je danas itekako moguće. No, u trudnoći, cijelom procesu valja pristupiti s puno pažnje i nježnosti, budući da na tržištu nema puno proizvoda koji su prilagođeni i sigurni za trudnice.

Dakle, imati blistavu kožu tijekom trudnoće nije nemoguće, no prije svega valja razumjeti zašto upravo tada nastaju akne, kako one mogu izgledati te kako ih se riješiti. Najizraženiji oblici akni lako se prepoznaju i svakako zahtijevaju stručno mišljenje dermatologa, prije bilo kakvog kućnog tretiranja. No, njihovi blaži oblici, poput komedona i crvenih prištića mogu se tretirati i u vlastitoj kupaonici. Pojavljuju se najčešće na nosu, obrazima i bradi, no nerijetko se javljaju i na vratu, ušima, rukama i leđima.

Ali, prije nego što krenemo govoriti o tretmanima i proizvodima, pokušajmo razumjeti vezu između akni i trudnoće te pojasniti glavne razloge njihovog nastanka.

Uzroci nastanka akni u trudnoći

Akne se u trudnoći mogu pojaviti iz više razloga. Za neke su žene one upravo i prvi simptomi trudnoće – naročito za one koje nikada nisu patile od kožnih problema ove vrste. Javljaju se najčešće u prvom tromjesečju, kada visoke razine hormona u organizmu uvjetuju pojačani rad lojnih žlijezda.

Akne će se češće pojaviti kod žena s mješovitom ili masnom kožom, nego kod onih sa suhom, a očekivati ih mogu i žene kod kojih se i inače javljaju uoči ciklusa ili tijekom menstruacije.

Brojna istraživanja koja su o ovoj temi provedena, ukazuju na činjenicu da ako se akne ne pojave u prva tri mjeseca trudnoće, mala je vjerojatnost da će nastati kasnije. Nakon poroda, trudničke se akne polako povlače i nestaju za nekoliko tjedana, a kod ozbiljnijih slučajeva, za nekoliko mjeseci.

Akne koje se javljaju tijekom trudnoće mogu imati nekoliko uzroka. To je prije svega visoka razina progesterona na početku trudnoće, zatim prestanak uzimanja kontracepcijskih pilula koje su rješavale problem s aknama te prestanak liječenja akni tijekom trudnoće.

Akne nemaju utjecaja na dijete, ali većina tretmana protiv akni ne preporučuje se tijekom trudnoće. Također, treba jako paziti što nanosite na kožu te izbjegavati proizvode s parabenima, ftalatima i triklosanom, ukoliko postoji endokrini poremećaji. Isto tako, preporuča se izbjegavati kozmetiku na bazi eteričnih ulja te onu koja sadrži derivate vitamina A, kao što su retinoidi.

I čišćenje i hidratacija moraju biti prilagođeni koži s aknama, ali i izuzetno nježni i blagi pa se preporučuju proizvodi za osjetljivu kožu. Make-up također treba prilagoditi i birati nekomedogene pudere te se štititi od sunca koje ovakva koža nikako ne voli. Ako se akne ne povuku nakon trudnoće, treba nastaviti s ovakvom rutinom i nakon poroda.

Nježna učinkovitost

Učinkovitost i nježnost i inače su glavne karakteristike proizvoda francuske dermokozmetičke kuće Bioderma, a od nedavno se njihovoj liniji Sébium, namijenjenoj masnoj koži i koži sklonoj aknama pridružio i novi proizvod Sébium Sensitive koji odgovara na sve potrebe osjetljive kože sklone aknama, a apsolutno je siguran i za trudnice i dojilje.

Riječ je, dakle, o njezi za osjetljivu kožu sklonu aknama koja umiruje, ponovno hidratizira i uklanja akne. Originalna, patentirana kombinacija Bakuchiola i patenta Fulidactiv™ biološki uravnotežuje sastav sebuma. Komplekni spoj Inflastop™ uklanja upaljene akne i crvenilo koje inače izaziva mrlje. Visoka koncentracija glicerina pruža trenutačnu i trajnu hidrataciju, dok puderi za matiranje, u kombinaciji s cinkom pomažu ukloniti sjaj.

Sébium Sensitive nanosi se jednom ili dva puta dnevno, ovisno o potrebi, nakon čišćenja proizvodima Sébium Gel Moussant ili Sébium H20. Budući da obavlja čak tri funkcije odjednom – umiruje, hidratizira i uklanja akne – riječ je o vrlo ekonomičnom i praktičnom proizvodu koji se lako uklapa u svaku rutinu njege problematične kože.

Zbog svojih blagih karakteristika primjeren je i za mladu problematičnu kožu pa je siguran za korištenje već kod djece u predpubertetu,  od 10. godine života nadalje.

Pročitajte još i ...