Ako pijete probiotike, imate manju potrebu za slatkim, zašto?

Iako vaš prehrambeni režim podrazumijeva smanjeni unos ugljikohidrata, sezonsko voće i povrće te proteine iz ribe, bijelog mesa i mahunarki, tu i tamo ipak poželite nešto slatko? Možda biste željeli promijeniti tu naviku i smanjiti količinu slatkiša koje dnevno konzumirate, ali naprosto ne možete? Ne brinite, niste jedini.

Većina ljudi tijekom dana, tjedna ili mjeseca osjeća potrebu za određenim vrstama hrane, čak i onda kada zapravo nisu gladni. Često takva, vrlo konkretna žudnja – ni ne razmatrate opciju da umjesto čokolade uzmete voće –  proizlazi iz fizioloških, ali i psiholoških uzroka, a dobra je vijest da na nju možemo utjecati. Kako? Unosom točno određenih, specifičnih nutrijenata te dodataka prehrani, poput probiotika.

U cijelom je procesu jako važno u blizini imati spremne zdrave zalogaje koji će vam u trenucima krize biti prva pomoć te zahvaljujući kojima nećete posegnuti za prvim iskušenjem u obliku slasnog peciva, kremastog sladoleda ili šnite čokoladne torte.

Bolesti suvremenog čovjeka

Suvremeni način života izuzetno utječe na razvoj različitih kroničnih bolesti. Znanstveno je dokazano da, iako dulje živimo, čitave godine života provodimo nekvalitetno, boreći se sa kroničnim oboljenjima.

“Jedan od osnovnih razloga za to je naš stil života koji uključuje nekvalitetnu, nezdravu i neredovitu prehranu, premalo kretanja i svakodnevni stres”, pojasnila nam je dr. Jeanette Gjurić koja već godinama zastupa holistički pristup ljudskom zdravlju.

“Danas se zna da gotovo presudnu ulogu u zdravlju organizma ima zdravo crijevo i mikrobiom koji čine čak 80% imuniteta svakog čovjeka. Prateći podatke koji se objavljuju u znanstvenoj zajednici, uočavamo brzi rast različitih upalnih bolesti sa svim negativnim posljedicama za zdravlje svakog čovjeka. Alergije, bolesti metabolizma, pa čak i različiti oblici psihičkih oboljenja postali su naša svakodnevica”, upozorava dr. Gjurić.

Jedna od učestalijih dijagnoza je i disbioza crijeva, odnosno poremećena ravnoteža bakterija koje žive u našim crijevima. “Znanstveno je dokazano da crijevne bakterije proizvode neurotransmitere koji direktno utječu na rad našeg mozga. Mikrobiom igra jednu od glavnih uloga u našem tijelu, izgrađuje barijeru crijeva prema štetnim utjecajima koji dolaze izvana, omogućava razgradnju otrovnih i štetnih tvari i njihov transport, ali i asimilaciju i proizvodnju tvari koje su vitalno potrebne za normalno funkcioniranje svakog organizma”, otkrila nam je naša sugovornica.

Dodala je kako je jedan od načina pozitivnog djelovanja na naš mikrobiom i redovita konzumacija probiotika, no, prilikom njihovog odabira, važno je obratiti pažnju na nekoliko faktora.

“Na prvo bih mjesto svakako stavila sigurnost sojeva bakterija koje se koriste u različitim preparatima. Ti sojevi moraju zadovoljavati stroge internacionalne propise i imate certifikate poput GRASA, te dozvole od WHO, WGO i FDA. Na kutiji mora biti čitljivo otisnuto koliko bakterija taj preparat sadrži. Prema svim relevantnim istraživanjima to bi trebalo biti 10 na devetu odnosno 1 milijarda bakterija u jednom gramu, što jamči da se u preparatu nalazi dovoljno bakterija koje su sposobne preživjeti”, objašnjava dr. Jeanette Gjurić.

Probiotske bakterije trebaju biti aktivne, a to se događa u prvih 24 sata nakon njihove aktivacije. Upravo iz tih razloga mnogi dodaci prehrani, ali i mliječni proizvodi ne zadovoljavaju te kriterije. Jako malo probiotika imaju studije koje potvrđuju razmnožavanje probiotskih kultura nakon davanja što je jedan od glavnih ciljeva terapije.

Bakterije trebaju biti sposobne preživjeti transport do crijeva, a preparati trebaju biti stabilni. U svakodnevnoj upotrebi se pokazalo da je najbolje da se mogu držati na sobnoj temperaturi i da se bakterije aktiviraju neposredno prije upotrebe što je najčešće u obliku praha.

Preparati ne smiju sadržavati šećer, gluten ili životinjske proteine. U nastavku donosimo naš izbor najkvalitetnijih probiotika koji će vam pomoći u borbi za život bez slatkiša.

 

OMNi-BiOTiC® 6

OMNi-BiOTiC® 6 sadrži šest vodećih ključnih, visokoaktivnih bakterijskih sojeva koji naseljavaju crijeva od početka do kraja. Potrebno je jednu vrećicu praha umiješati u 100 – 200 ml vode, pričekati jednu minutu da se sastojci aktiviraju te popiti. Preporučuje se konzumacija na prazan želudac, a rezultate ćete vidjeti već nakon nekoliko tjedana.

PiLeJe Lactibiane

Francuski laboratorij PiLeJe, poznat po mikronutriciji, donosi širok izbor probiotika, osmišljenih kako bi se borili sa želučanim problemima (napuhavanje, probavne smetnje i slično…), ali i kako bi se borili protiv umora i stresa. Cilj ove linije proizvoda je prije svega ponuditi dodatke prehrane prilagođene različitim smetnjama koji će ujedno zaštititi i osnažiti organizam.

Upravo u tu svrhu tvrtka PiLeJe razvila je liniju individualiziranih bakterijskih kultura nove generacije naziva LACTIBIANE.

Linija dodataka prehrani Lactibiane kombinacija je klinički ispitanih mikrobiotičkih sojeva u određenim kombinacijama i dozama, ciljanog djelovanja. Svi sojevi koji se nalaze u proizvodima Lactibiane odgovaraju najvišim kriterijima kvalitete:

  • Vrlo su otporni i preživljavaju sve uvjete prolaska kroz probavni trakt (kiselost želuca, žuč…)
  • Imaju moć prianjanja na stanice epitela u crijevima
  • Testira se stabilnost gotovog proizvoda (na temperaturi nižoj ili višoj od 20˚C)

Biorela

Biorela® Daily kapsule su dodatak prehrani koji sadrži čak 10 milijardi aktivnih bakterija te uključuje 3 važna, pažljivo odabrana soja: Lactobacillus acidophilus (La-14), Bifidobacterium lactis (Bi-07) i Lactobacillus rhamnosus (Lr-32).

Biorela Daily sadrži bakterijske kulture koje žive dolaze do crijeva i u njima povećavaju broj bifidobakterija i laktobacila. Upotreba je vrlo jednostavna: 1 kapsula na dan. Pri korištenju uz antibiotik, proizvod treba uzeti 1 sat prije ili 3 sata nakon uzimanja antibiotika.

 

Pročitajte još i ...