Što je potrebno da bi anticelulitna krema djelovala?

Danish fashion model Josephine Skriver poses for Victoria's Secret February 2017 lingerie catalogue., Image: 319357701, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Iako je za sprječavanje ili rješavanje celulita najvažniji stil života, odnosno prehrana i tjelesna aktivnost, anticelulitne kreme sredstvo su za kojim poseže sve više žena u potrazi za rješenjem. No, kako uopće rade anticelulitne kreme i pružaju li učinak?

British fashion model Megan Williams in the photo session for Agua Bendita 2017 swimwear collection., Image: 326125262, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Poticanje cirkulacije

Sastojci anticelulitnih krema uglavnom su oni koji potiču cirkulaciju i zatežu kožu. Cirkulacija je ključni faktor u razvoju celulita. Naime, masne stanice rastu kada je unos energije veći nego potrošnja, a time nastaje pritisak na krvne i limfne žile čime slabi cirkulacija i dovod kisika, kao i odvod štetnih tvari, posebno radikala. Zato nastaju degenerativne promjene vezivnog tkiva koje postaje deblje i tvrđe. Zbog poremećaja cirkulacije limfa ne odnosi mast iz masnih stanica, zbog čega one dalje rastu, a vezivno tkivo sve više slabi, koža gubi potporu te masne stanice putuju prema površini kože.

Poticanjem cirkulacije utječe se na taj proces. Upravo je zato anticelulitne kreme važno nanositi masirajući područje zahvaćeno celulitom. Pojačana cirkulacija zagrijava zone zahvaćene celulitom i razgrađuje nakupine celulita.

Brazilian fashion model Isabeli Fontana in the photoshoot for Marisa Spring Summer 2017 advertising campaign., Image: 332465244, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Divlji kesten, kafein, retinol

Kod odabira anticelulitnih krema zato je ključno izabrati proizvode sa sastojcima koji djeluju na cirkulaciju. Ubrzavanju cirkulacije pomaže divlji kesten koji se u kremama može naći i pod svojim latinskim imenom Aesculus hippocastanum. Divlji kesten ujedno jača vene i kapilare te pomaže kod izlučivanja tekućina.

Sve kreme u sastavu imaju hidratizirajuće sastojke, mirise i biljne ekstrakte, a jedan je od najčešćih sastojaka anticelulitnih krema kafein (kofein). On pomaže pri otpuštanju masnoća iz masnih naslaga te smanjuje količinu vode iz kože, tonirajući je i učvršćujući. Kafein je alkaloid koji pronalazimo u kavi i čaju, a stimulans je središnjeg živčanog sustava. Blagi je diuretik te utječe na metabolizam masti.

Još neki od čestih sastojaka anticelulitnih krema su i bršljan i mentol koji zatežu kožu. Bršljan (Hedera helix) u kremama smanjuje zadržavanje vode, čineći bedra čvršćima i tanjima.

Iako ga uglavnom povezujemo s anti-age njegom, i retinol je vrijedan saveznik u borbi protiv celulita. Derivat je vitamina A i obično se koristi u kremama protiv bora, no, i u anticelulitnim kremama ima slično djelovanje – zateže kožu i popravlja njezinu elastičnost zbog čega sprječava grudasti izgled područja zahvaćenog celulitom. Osim toga, retinol ubrzava obnavljanje stanica i stvaranje kolagena koji masnoće čuva na mjestu.

Biljka Centella asiatica, poznata i kao gotu kola, na celulit djeluje iznutra tako što pridonosi stvaranju novih zaliha kolagena te učvršćuje fibroblast, stanice vezivnog tkiva. Dok je god fibroblast čvrst, ne mijenja se u tkivu, stoga ni ne mijenja izgled kože.

Pročitajte još i ...