Biram mezoterapiju ili PRP za lice? Što je bolje?

Otkad su tržište estetske medicine preplavile neinvazivne i minimalno invazivne metode, koje pomlađuju lice i zatežu kožu bez potrebe za operativnim zahvatom, svijet anti-ageinga zauvijek je promijenjen.

Svježe lice – apsolutni imperativ

Dok smo nekada pomlađivanje lica povezivali s ekstravagantnim hollywoodskim glumicama i osebujnim milijunašima s naslovnica, danas je pred nama čitav niz tretmana koji u samo nekoliko sati ili minuta s našeg lica, vrata ili pak dekoltea mogu skinuti i desetak godina.

Ipak – prosječnoj ženi nije niti malo lako u iznimnoj ponudi koju gledamo u domaćim poliklinikama odabrati postupak koji će našem licu donijeti najviše koristi. Borice, manjak elastičnosti, sivkast ten, umoran izgled – sve su ovo problemi s kojima se susreće gotovo svaka žena, no kad je u pitanju tretman koji će licu vratiti svježinu, odabir uopće nije jednostavan.

Primjerice, prije pet godina, mezoterapija je bila apsolutni hit – vladarica prirodnog pomlađivanja, a gotovo da ne postoji glumica, pjevačica ili televizijska voditeljica koje se nije pohvalila kako svježe i blistavo lice duguje upravo mezoterapijskim koktelima. Nakon toga, svijetom estetike zavladao je microneedling – tretman koji korištenjem sitnih iglica stvara mikrotraume na koži i time potiče sintezu kolagena i elastina u koži, oslanjajući se na prirodne sposobnosti našeg organizma.

Može li se lice zategnuti bez korištenja filera?

Ipak, posljednjih nekoliko godina u anti-ageing krugovima na tron se popela prirodna regenerativna metoda naziva PRP.

Pod ovim se terminom kriju različiti tipovi dermatološko-regenerativnih tretmana koji koriste krvnu plazmu pacijenta za izdvajanje visokovrijednih produkata – koje zatim koristimo u svrhu obnavljanja, revitalizacije i prirodnog pomlađivanja kože i tkiva. Za razliku od microneedlinga, nakon ovog tretmana nema iritacije i crvenila te vremena oporavka, zbog čega je sve češći izbor pacijentica diljem svijeta.

Prekretnica u svijetu estetske i regenerativne medicine

Iako je ovaj tip tretmana prisutan na estetskoj sceni već desetak godina, najmodernija dostignuća i medicinske tehnologije nedavno su ga podignule na sasvim novu razinu. Jedan od „igrača“ najzaslužnijih za takav napredak je tvrtka Arthrex, proizvođač Angel PRP sistema, koji se smatra apsolutnom prekretnicom kad je u pitanju estetsko-regenerativna medicina.

Upravo se na PRP tretman odlučila 40-godišnja pacijentica Poliklinike Bolanča, koju su na želju za promjenom potaknuli sve vidljiviji znakovi starenja na licu, kao i manjak prirodne svježine – koja je s godinama s njenog lica naprosto nestala.

Bore, manjak tonusa i gubitak napetosti kože – najčešći problem kože nakon 35-e

„Vodoravne linije na čelu, nazolabijalne bore te namreškano područje oko očiju doveli su do umornog izgleda, no glavni je problem bio manjak tonusa i površinske napetosti kože. Ovakav tip problema vrlo je čest nakon 40-e, a posebno je izražen kod osoba čije je koža prirodno tanka, jer su i prirodne zalihe kolagena, elastina i hijaluronske kiseline u njihovoj koži manje“, objašnjava dr.sc. Željana Bolanča, jedna od najcjenjenijih hrvatskih dermatologinja, u čijoj se novootvorenoj poliklinici već stvorila poprilična lista čekanja.

dr.sc. Željana Bolanča

Glavni cilj pacijentice bio je osvježiti lice, poboljšati tonus kože i riješiti se umornog i namreškanog izgleda – no bez neprirodnog dojma. Sve veći broj osoba danas poseže za metodama čiji je učinak moćan, ali prirodan – kako bi izbjegle dojam da su na licu nešto „popravljale“.

Dermatologinja tvrdi kako je Angel PRP tretman najnovije generacije savršeno rješenje upravo za ovaj slučaj, jer licu ne dodaje neprirodni volumen niti mijenja crte lica koje osobu čine prepoznatljivom.

Kako izgleda tretman i što očekivati?

Svaki PRP (Platelet Rich Plasma) tretman započinje vađenjem krvi pacijenta – jer su nam njeni sastavni faktori pravi „zlatni rudnik“ kad je u pitanju prirodno pomlađivanje. Specijaliziranim uređajem tvrtke Arthrex, nazvanim Angel PRP system, krv se razdvaja na faktore, a najvrjednija nam je krvna plazma bogata trombocitima – jer se u njima nalaze faktori rasta.

„Krvna plazma dobivena na ovaj način visoko je koncentrirana – sadrži do 18 puta veću koncentraciju trombocita koji obiluju faktorima rasta“, ističe dr. sc. Bolanča, dodajući kako će rezultati s vremenom biti sve vidljiviji.

Zahvaljujući prirodnim regeneracijskim sposobnostima naše kože, ovaj je tretman jedan od najučinkovitijih kad je u pitanju poticanje prirodnog zacjeljivanja i regeneracije tkiva – čak i u dubljim slojevima kože. S obzirom na to da se u apliciranom pripravku nalazi iznimno visoka koncentracija trombocita i faktora rasta, tretman nije potrebno ponavljati – jedan posjet liječniku bit će dovoljan, no prirodna regeneracija kože odvijat će se mjesecima.

Izvrsno rješenje i za osobe koje ne žele aplicirati filere

„Oslanjajući se na prirodne obnavljajuće mehanizme i procese obnove koji se u našoj koži događaju, ovaj tretman potiče stanice kože na aktivnost, a dovođenjem povećane koncentracije trombocita – potičemo rast stanica, smanjujući time nepovoljne učinke starenja“, objašnjava nam liječnica.

POGLEDAJTE KAKO JE IZGLEDAO TRETMAN:

Iako od ovog tretmana koristi mogu imati zaista svi – jer kožu obnavlja iznutra i na potpuno prirodan način, bez sintetičkih spojeva i nuspojava – posebno oduševljava žene koje ne žele aplicirati filere, jer licu donosi zaglađenost, punoću i površinsku čvrstoću, a sve bez dodavanja neprirodnog volumena. Osim na licu, izvrsne rezultate pokazuje i na području vrata i dekoltea – što je posebno obradovalo pacijenticu iz današnje priče.

„Rezultati će se najbolje vidjeti nakon nekoliko tjedana, pa čak i mjeseci, jer će faktori rasta potaknuti regeneracijske mehanizme duboko u koži – koji će poput domino efekta, dovesti do svježijeg, odmornijeg i zaglađenijeg lica“, istaknula je dr. sc. Bolanča.

Pročitajte još i ...