Brahioplastika: pogledajte nevjerojatne transformacije nadlaktica

Jednom je jedna mudra starica savjetovala mlađoj ženi, dobro – možda, ipak upozorila, kako se do 30. godine maše s rukom u zraku, a poslije 30. s rukom uz tijelo. Svaka žena, uz uvjet da nije fitness instruktorica, yogerica ili dobitnica genetske lutrije, zna na što je mudra starica mislila.

Mislila je na ono nemilo opuštanje kože koje nas sve čeka jednom kada se, ovisno o genetskoj predispoziciji i variranju kilaže, gravitacija odluči narugati! A već smo naučili da su i gravitacija i vrijeme neprijatelj naše kože…uz sve ostale neprijatelje koje ima, ali o njima drugom prilikom!

Gravitacija je neumoljiva

Problem s kojim se naše nadlaktice tijekom godina suočavaju su starenje, gravitacija i činjenica da ih je vježbanjem i dijetama vrlo teško zategnuti. Čak i u situaciji kada se uspije skinuti nekoliko kilograma viška, s viškom kože vjerojatno nećete biti te sreće. U nekim je slučajevima obješena koža na nadlakticama toliko izražena da ju se naziva i „šišmiševim krilima“, a ovaj se problem javlja i kod osoba koje inače nemaju problema s viškom kilograma – iako, najčešći je kod onih koji su značajno izgubili na težini, što je na njihovom tijelu ostavilo izražen višak kože i tvrdokornih potkožnih masnih naslaga.

…a i Otac vrijeme!

Osim mršavljenja, kako smo ranije naveli, veliki problem s kojim se koža nadlaktica suočava je i starenje. Tada dolazi do gubitka tonusa mišića, slabljenja vezivnog tkiva i naravno, gubtika elastičnosti kože. Tada pod utjecajem gravitacije i vremena nadlaktice jednostavno počinju visjeti.

Iz tog je razloga jedan od sve češćih postupaka u estetskoj kirurgiji upravo uklanjanje viška masnih naslaga i zatezanje kože nadlaktica, službeno nazvan brahioplastika.

Što očekivati od brahioplastike?

Riječ je o kirurškom zahvatu kojim se istovremeno uklanja višak masnih naslaga, kao i višak opuštene kože, pa se ona zateže i oblikuje, kako bi se postigao estetski što prihvatljiviji rezultat. Brahioplastici se najčešće podvrgavaju žene u dobi između 50 i 60 godina, jer upravo u to vrijeme dolazi do značajnijeg smanjenja elastičnosti i tonusa tkiva. Ipak, sve se češće na brahioplastiku odlučuju i mlađe osobe, posebno nakon većeg gubitka kilograma, zbog čega se interes za ovim zahvatom drastično povećao.

Foto: Poliklinika dr. Tončić (prije brahioplastike)
Foto: Poliklinika dr. Tončić (poslije brahioplastike)

Brahioplastika započinje kirurškim rezom duž unutrašnjeg dijela nadlaktice, najčešće od pazušne jame pa do lakta, no ovisno o potrebama, rez može biti i kraći. Primjerice, ako je riječ o maloj količini viška kože, potrebno je tek nekoliko manjih rezova u blizini pazuha, čime se postiže i mnogo manji ožiljak, ali i jednostavniji oporavak.

Foto: Centar za estetsku kirurgiju Zoran Žgaljardić (prije/poslije brahioplastike)

Najčešće ovaj zahvat uključuje i uklanjanje masnih naslaga liposukcijom, nakon čega slijedi uklanjanje i zatezanje viška kože. S obzirom na to da zahvat podrazumijeva nekoliko faza, izvodi se pod općom anestezijom te najčešće traje između 2 i 3 sata (no kod vrlo malih korekcija može se izvesti i u lokalnoj anesteziji). Ožiljak će biti vidljiv s obzirom na to da ga jednostavno nije moguće sakriti, no estetski kirurzi će rez obaviti na unutarnjoj strani podlaktice kako bi bio što manje vidljiv.

Foto: Poliklinika Arcadia (prije/poslije brahioplastike)

Najvažnija poruka koju trebaju zapamtiti osobe koje razmišljaju o ovom zahvatu je – važno je da vam je tjelesna težina stabilna. Planirate li i dalje skidati kilograme, pričekajte s odlaskom na operaciju te da vam je opće zdravstveno stanje dobro.

Pročitajte još i ...