Budućnost skincarea: postoji li idealan kozmetički preparat?

Želite li da vaš ten bude čist i blistav, u potrazi za optimalnim kozmetičkim preparatima trebate usvojiti još neka znanja osim kategorizacije kože u „ladice“ suha, masna, mješovita, osjetljiva ili pak normalna. Tu je informaciju, naravno, dobro znati, no želite li posjedovati višu razinu informacija o njezi i izbjeći frustraciju koja se neizbježno pojavljuje ako se trudite oko kože, a rezultati izostaju, spomenute podjele ne biste trebali uzimati zdravo za gotovo.

Jer, premda se ljudi vole svrstati u kategorije kako bi im bilo lakše odabrati kozmetičke proizvode, većina osoba ima miješani tip kože: ničije lice nije samo suho ili masno, već su takvi dijelovi. Na nekim se područjima nalaze pore i miteseri, na drugima bore…

Personalizirani pristup

Mona Gohara, profesorica dermatologije na Yale School of Medicine, tvrdi da je biologija kože složenija nego što smo ikad mislili, a s tom su idejom u osmišljavanje novih proizvoda krenuli brojni brandovi – kreirajući personalizirane formule za, primjerice, suhe obraze i hiperpigmentacije…

Whitney Bowe, njujorški dermatolog, naglašava da svaka koža ima drugačiji, sasvim svoj i poseban „otisak“, koji ovisi i o bakterijama koje na njoj žive, pa čak i o epigenetici, a sve te spoznaje polako, ali sigurno mijenjaju pristup njezi.

Neki su brendovi naglasak stavili na proučavanje pH kože, tvrdeći da su njezina kiselost ili alkalnost važniji faktori koje treba uzeti u obzir pri osmišljavanju skincare formula od ovih tradicionalnih kategorija. Što je, naime, koža mlađa, to je više kisela, dok starenjem postaje lužnata – što utječe i na enzime koji počinju uništavati kolagen…

Na pH osim genetske predispozicije utječu i eksterni faktori poput make-upa, proizvoda za njegu, količine slatkog koju konzumiramo… Kako bi se, dakle, spriječilo preuranjeno pojavljivanje bora, njegu bi trebalo prilagoditi pH faktoru kože.

Tajna prekrasne kože

Dr. Gohara spominje i istraživanja koja pokazuju da su neke karakteristike kože povezane i s njezinom bojom, čak i s etničkim podrijetlom, pa neki brandovi lansiraju i proizvode posvećene tretiranju pojedinih tonova kože. Primjerice, maslinasta je put sklonija hiperpigmentacijama pa je u njegu takve kože dobro uvrstiti sastojke koji posvjetljuju i smiruju kako bi se izbjeglo pojavljivanje tamnih mrljica i upala koje ih uzrokuju – poput niancinamida i korijena biljke sladić.

Oni pak kojima je koža tanka u svoju će rutinu uvrstiti sastojke koji preveniraju isušivanje i pretjeranu osjetljivost.

Umjesto da se koža klasificira kao suha ili masna, možda bi bilo točnije usredotočiti se na prisutnost bakterija. „Na koži postoji cijeli ekosustav bakterija i enzima, koji danas možemo izmjeriti mnogo preciznije negoli smo to uspijevali prije nekoliko godina“, kaže dr. Whitney Bowe, dermatologinja koja je napisala knjigu „Dirty Looks: The Secret to Beautiful Skin“.

U prilog toj tezi Bowe navodi i primjer blizanki sa sasvim drugačijim stilom života i različitim skincare rutinama – pa stoga onda i sasvim drugačijom kožom. Dakle, na sustav bakterija može se utjecati toliko da se zaustavi lučenje enzima koji oslabljuju kolagenska vlakna – i tako prevenira nastanak bora. Već malim promjenama svojih beauty navika i smanjivanjem razine stresa možemo, dakle, promijeniti „sudbinu svoje kože“.

Pomoć dobrih bakterija

Što sami možemo učiniti kako bismo povećali broj zdravih bakterija? Za početak bismo si trebali priuštiti više sna. Onda grube mehaničke pilinge zamijeniti nježnim kemijskim, koristiti kremasta sredstva za čišćenje s hidratantnim sastojcima poput hijaluronske kiseline, jesti više lisnatog povrća… i odagnati sav stres koji možemo. To, recimo, znači da i da na multitasking – toliko svojstven suvremenom načinu života – ponekad naprosto moramo zaboraviti.

„Zamišljam budućnost u kojoj će svatko moći dati uzorak sline, uzeti uzorak s kože i poslati ih u laboratorij na analizu broja bakterija i genetskog materijala. Tim bi se rezultatima dodao i način života, sve bi se to uključilo u algoritam koji bi onda izbacio preporuku preparata savršenih baš za vašu kožu“, otkriva Bowe.  A u iščekivanju takve budućnosti skincarea, trebali biste pokušati s ovim preparatima.

Synbionyme Progena Creme Nuit Lift

U svojim je laboratorijima francuski brand Synbionyme razvio anti-ageing liniju Progena koja je dorasla izazovima koje pred kožu stavlja suvremenost: preparati se baziraju na kompleksu PRO-B3 koji sadržava probiotik (modificirani ekstrakt membrane kvasca), prebiotik (ekstrakt sjemena piskavice) te masne kiseline omega 3, 6 i 9 (organsko laneno ulje). Inovativna formula ovog „multiobrambenog sustava“ prisutna je u svim skincare proizvodima Synbionyme, pa tako i u anti-ageing liniji Progena Wrinkles & Firmness.

Preparati se baziraju na ekskluzivnoj kombinaciji aktivnih sastojaka: osim kompleksa PRO-B3 – koji ojačava barijeru kože i osigurava joj čvrstoću – tu su još i tripeptid 38 koji potiče sintezu kolagena, elastina i hijalurona, glikolna kiselina zaslužna za regeneraciju te jedan od najjačih antioksidansa vitamin E

Advanced Nutrition Programme: Skin Youth Biome
Ovaj jedinstveni suplement sadržava četiri znanstveno potvrđena soja aktivnih kultura: Lactobacillus rhamnosus, Bifidobacterium longum, Pediococcus acidilactici i Lactobacillus reuteri, koji podupiru imunitet, utječu na jačanje kože, povećavaju broj fibroblasta i podržavaju strukturu kolagena i elastina, što rezultira divnim glow efektom za koji možete biti sigurni da nije samo stvar trenutka – jer ste se za kožu pobrinuli dubinski.

Jedna od žena koje su probale ovaj proizvod ovako je opisala promjene: u drugom su tjednu mrlje na njezinom licu počele blijedjeti, u trećem je primijetila mnogo bolju hidriranost kože, u četvrtom su tjednu mrlje bile jedva vidljive, dok je u petom kompletan ten bio svjetliji. A spoznaja da ste, osim koži, pomogli cijelom organizmu, svakako pruža dobar osjećaj.

Lancôme Advanced Génifique: Youth Activating Concentrate

Kako primijetiti da mikrobiom kože nije u ravnoteži te postoji li način da ga „popravimo“? Iako ćemo mnoge od ovih promjena često pripisati drugim uzrocima, znanstvenici tvrde kako se preosjetljivost, nelagoda, pretjerana suhoća, nedostatak sjaja, pa čak i prerana pojava znakova starenja zapravo mogu pripisati narušenoj zaštitnoj barijeri.

Srećom, novi Advanced Génifique serum obogaćen je sa sedam prebiotičkih i probiotičkih frakcija, koje potiču rast korisnih bakterija na koži istovremeno onemogućavajući pretjeran razvoj onih štetnih, što znači da koža postaje ljepša, zaglađenija i blistavija „sama od sebe“.

Pročitajte još i ...