CHERRY ANGIOMI: crvene točkice na tijelu i kako ih se riješiti

FOR EDITORIAL USE ONLY. Blumarine Backstage Milan Ready to Wear. Spring/Summer 2016. ADDITIONAL IMAGES AVAILABLE ON REQUEST., Image: 305255662, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Camerapress

Ugledate li na koži crvene točkice, nemojte se odmah uspaničariti. Riječ je o angiomima, cherry angiomima ili senilnim angiomima (hemangiomi) – dobroćudnim tumorskim promjenama koja se sastoje od krvnih žila. Vrlo često ih osoba ima veći broj i obično su raspoređeni po trupu ili ekstremitetima, a češći su kod osoba svijetle puti i svijetlih očiju. Na neki način, određeni su genetskom predispozicijom i foto tipom kože, ali indirektno nastaju i UV zračenjem.

Dobroćudne promjene

Ono što treba istaknuti je da to nisu madeži, odnosno lezije koje se sastoje od melanocita, što je vrlo bitno jer to znači da nemaju mogućnost pretvorbe ni u madež niti u melanom, odnosno tumorsku promjenu. S obzirom na to da je riječ o dobroćudnim promjenama, one se zapravo ne moraju niti uklanjati osim iz estetskih ili funkcionalnih razloga jer mogu biti i veći te na različitim nezgodnim mjestima te samim tim može doći do ozljeda i krvarenja.

Najbolja metoda uklanjanja – laser

Ako se uklanjaju s obzirom na svoju veličinu ili lokalizaciju, najčešće se to čini laserski, i to vaskularnim laserima posebne valne dužine koja se apsorbira u hemoglobin, a ako su nešto većih dimenzija, mogu se uklanjati radiofrekvencijskom kirurgijom ili klasičnim kirurškim zahvatom. U principu, nema potrebe za njihovim uklanjanjem osim iz gore spomenutih razloga.

Važnost prevencije

Kada je riječ o prevenciji, angiomi ipak pokazuju određeni znak fotooštećenja kože, što znači da osobe koje se ubrajaju u svojevrsne ‘rižične’ skupine od najranije dobi moraju svakodnevno nanositi fotoprotektivne kreme s faktorom 50, svaka 2-3 sata ako se pojačano znoji, i držati se svih mjera zaštite od štetnih UV zračenja.

Što se pak tiče najboljeg vremena za uklanjanje angioma, kao i kod svih ostalih estetskih zahvata, to je razdoblje od jeseni do proljeća kada su niže temperature.

Pročitajte još i ...