Živcira vas cijena maski i antiseptika? Sagledajte situaciju s aspekta ljekarnika…

„Zadnjih dana stalno mi iskaču nekakvi postovi o bezobrazno skupim maskama, antisepticima i sličnim traženim artiklima ovih dana. Pri tome svaki taj post i pripadajući komentari obrušavaju se na ljekarne nazivajući nas ljekarnike kojekakvim nelijepim imenima, insinuirajući da smo oportunisti i profiteri…

Za početak, ljekarne u Hrvatskoj imaju jedinstven i jasno definiran način formiranja cijena. Čitam savjete tipa prijavite ih ovome, onome.  Za vašu informaciju, ljekarne su stalno pod nadzorom tržišnih, poreznih ili inih inspektora.

No visoke cijene aktualnih artikala nisu posljedica ljekarničkih marži nego visokih nabavnih cijena istih, koje određuju proizvođači. I dok nas prozivate po društvenim mrežama, mi radimo od jutra do mraka da bismo svima, pa i vama fejsbuk ratnicima, osigurali lijekove, da bismo nabavili rukavice, maske, antiseptike pa makar i po visokim cijenama, jer nekome je ta maska neophodna.

Da bismo osigurali u ovim nesigurnim vremenima stabilnu opskrbu lijekovima, kako vaša majka, baka, sestra ili susjeda Mare sutra ne bi ostale bez za život neophodnog lijeka.

Svaki dan ostavljamo svoje obitelji, nemamo privatni život od početka ove pandemije, nemamo mogućnosti #ostatidoma. Umorni smo, na rubu snaga, izloženi pritiscima od strane pacijenata, od strane viših instanci. Balansiramo između svega, ignoriramo strah koji je prisutan kod svih, jer mi ne znamo tko nam dolazi nasuprot.

Nakon čitavog dana dolazimo doma i ne, ne zagrlimo svoje najbliže nego se prvo čistimo i dezinficiramo odjeću da ne prenesemo nešto na ukućane. Neki su zbog straha odvojeni od ukućana. Bez obzira na sve trudimo se da udovoljimo svima, da svi dobiju potrebne lijekove, da rasporedimo tako da svi dobiju po bočicu antiseptika, koji dobivamo na kapaljku.

Trudimo se odgovoriti na svako pitanje, odgovoriti na svaki telefonski poziv kojih je bezbroj. Trudimo se biti tu za vas ostavljajući sebe po strani.

Koja je poanta, pitate se?

Ne tražimo mi nikakve zahvale ni hvalospjeve, ni pljeskanje ni naknade, mi radimo svoj posao, ili bolje rečeno izvršavamo svoj poziv. Teško nam je svima i u ljudskoj prirodi je tražiti krivca, ali prestanite ljekarne kriviti za sve zlo u svijetu.

Jer kad nakon čitavog dana mrtav umoran čitaš kako te netko proziva za nešto na što nemaš nikakvog utjecaja,  osjećaš se najblaže rečeno jadno. Nitko mene osobno nije prozvao, ali čitajući prozivanje bilo koje kolegice ili kolege, osjećam se prozvano.

Vaša ljekarnica!

Preuzeto s Facebook profila ljekarnice Ane Bašić

 

 

Pročitajte još i ...