Čvrsta čeljust u 10 minuta: okomite bore i opušteni jastučići na bradi nestaju nakon jednog tretmana

Što vam prvo padne na pamet kad pomislite na lijepo lice? Većina nas prvo pomisli na građu lica, skladne proporcije i simetriju – ljudsko je oko prirodno naučeno da simetrične i skladne pojave doživljava lijepima.

Starenje ne zahvaća samo kožu

No što kad je riječ o promjenama koje uočavate na vlastitom licu? Ponekad je dovoljno teško pomiriti se s činjenicom da se naš izgled s godinama znatno promijenio, a dogode li se promjene zbog kojih ne samo da izgledamo starije, već nam sam pogled u ogledalo čine stresnim – što učiniti?

Različiti dijelovi lica različito stare – znakovi starenja specifični su za pojedine regije, pa ćemo tako na obrazima, čelu, nosu, usnama i bradi primijetiti vrlo različite promjene, a glavni je razlog različita građa tkiva. Dok će dijelovi lica čiji izgled pretežno ovisi o čvrstoći kože s vremenom postati opušteni, regije poput brade i linije čeljusti uvelike ovise i o koštanoj potpori, mišićima i količini masnog tkiva, a u procesu starenja gotovo će sigurno poprimiti „ispuhani“ izgled.

Čvrsta linija čeljusti nestaje i zbog gubitka koštane potpore

Kako bismo pomlađivanju pristupili pametno, promišljeno i sigurno, ključno je znati kako nije moguće isti princip, metodu, tretman ili proizvod primijeniti na svim znakovima starenja, na svim dijelovima lica, kao niti u svakoj dobi.

FOR EDITORIAL USE ONLY. Prada Backstage Milan Ready to Wear. Autumn/Winter 2018. American model Amber Valletta. ADDITIONAL IMAGES AVAILABLE ON REQUEST., Image: 368296357, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Camerapress

Smanjenje potkožnog masnog tkiva na bradi sastavni je dio prirodnog procesa starenja – baš kao i stanjenje koštane potpore, a rezultat je „plošan“ izgled lica. Visoke jagodice, istaknuta brada i čvrsta linija čeljusti zaslužni su za mladenački dojam, a gubitkom istaknutih kontura, lice s godinama poprima pomalo obješen i tužan izgled – posebno kad je riječ o donjoj trećini lica.

Linija čeljusti jedna je od najvažnijih struktura na našem licu – pa ne čudi činjenica da je jedan od glavnih ciljeva pomlađivanja nakon 40-e nadomještanje izgubljenog volumena i koštano-mišićne potpore u ovoj regiji, a najbolji se rezultati postižu hijaluronskim filerima, jer je jedino njima moguće djelovati vrlo ciljano, a istovremeno očekivati vrlo suptilne i prirodne rezultate.

Bore koje su vidljive i dok mirujemo uklanjaju se u jednom tretmanu

Kako točno filerima „popuniti“, zategnuti i učvrstiti čeljust i riješiti se marionetskih bora – okomitih brazdi koje se protežu od vanjskih kuteva usana prema rubovima brade? Riječ je o vjerojatno najomraženijim borama na licu – marionetskih se bora želi riješiti baš svaka žena, jer su vidljive čak i kada nam lice potpuno miruje, a vidljive su i čitavo vrijeme dok govorimo, smijemo se ili jedemo.

Iz tog je razloga njihovom tretiranju posvećeno mnogo pažnje, a izvanredan učinak je pokazao tretman Restylane Defyne filerom. Riječ je o proizvodu s hijaluronskom kiselinom prirodnog porijekla, koji preciznom aplikacijom u željeno mjesto ponovno definira prirodnu liniju čeljusti koja je nestala smanjenjem koštane i mišićne potpore. Ovim tretmanom postiže se prirodan izgled zategnute i zaglađene površine kože.

Zahvaljujući iznimno sofisticiranoj tehnici, ovim je filerom moguće tretirati promjene nastale u površinskim, ali i dubljim strukturama lica – posebno kad je donja trećina lica u pitanju. Kut mandibule, sredina čeljusti i omraženi „prejowl sulcus“ – izbočeni masni jastučići koji se pojavljuju kao rezultat oslabljenih mišića i opuštene kože na području čeljusti – najčešća je točka u kojoj je potrebno zatezanje kože obrnuto od gravitacije. Za ublažavanje marionetskih brazda najbolje je posebnom tehnikom kod educiranih liječnika aplicirati Restylane Lyft, filer najduljeg trajanja i klinički dokazane sigurnosti i djelotvornosti.

 

Jastučići zbog kojih čitavo lice izgleda mnogo starije

Za razliku od gornje i srednje trećine lica, u kojima su nježni prijelazi i meke linije ideal estetike, donji dio lica traži sasvim drugačiji pristup – donja čeljust trebala bi predstavljati izražen, čvrst i istaknut prijelaz prema vratu, kako bi ne samo uokvirila lice, već i očuvala zategnutost kože oko usana i brade.

Ashley Graham walking the red carpet as arriving to the 91st Academy Awards (Oscars) held at the Dolby Theatre in Hollywood, Los Angeles, CA, USA, February 24, 2019. Photo by Lionel Hahn/ABACAPRESS.COM

Poseban se problem javlja na području oko brade – zbog manjka masnog tkiva i stanjene koštane potpore, mišići počnu slabjeti, a koža se opušta – a upravo ovaj niz faktora doprinosi i kreiranju „mandibularnih jastučića“. Ovaj je problem posebno vidljiv kod žena nakon 40-e, a vrlo preciznom aplikacijom Restylane Lyft filera moguće je nadomjestiti izgubljen profil kosti i mišića, pri čemu dolazi do nadomještanja prirodnih kontura lica i isticanja čvrste, zaglađene linije donje čeljusti. S obzirom na to da je riječ o vrlo čvrstom fileru, njime je moguće ispraviti čak i izražene nepravilnosti i znakove starenja na svim dijelovima lica, a dermatolozi i ostali liječnici koji se bave estetskom medicinom ga često preporučuju pacijenticama ne samo zbog dugotrajnosti rezultata, već i zbog činjenice da ga smatraju jednim od najboljih filera na svijetu.

Sklad je najvažniji kriterij

Iako je u našoj prirodi i da se najčešće fokusiramo samo na problem, stručnjaci tvrde kako bismo u pomlađivanju lica ipak trebali zauzeti bitno drugačiji pristup.

Naime, neovisno o tome pomlađivanju koje regije se posvetimo, uvijek je potrebno voditi se idejom „restoracije“ a ne transformacije, što bi u praksi značilo da je sklad čitavog lica najvažniji kriterij u uspješnom i suptilnom anti-age tretmanu.

Zadnje što želite pomisliti pri pogledu u ogledalo je – „uopće ne ličim na sebe“, a kako bismo takav scenarij izbjegli, pomlađivanje nikada ne bi trebalo mijenjati prirodnu fizionomiju, već samo suptilno nadoknaditi ono što je s godinama nestalo.

Pročitajte još i ...