Dermalni fileri u usnama: 4 razloga za odlazak estetičaru

Iako su fileri za usne jednako popularni među mlađom i starijom populacijom, često potpadaju pod razne stereotipe i neumjesne šale o duckface usnama i “pumpanju”. No, stvarnost je da fileri za usne nisu samo jedan od načina za udovoljavanje vlastite taštine. Ne, oni nisu samo za žene i muškarce koji žele veće i punije usne, dapače, filere u usne stavljaju i iz sasvim drugih razloga.

Prema izvještaju Američkog društva plastičnih kirurga iz 2020. godine 3,4 milijuna Amerikanaca odlučilo se za dermalne filere, dok je hijaluronske filere koristilo preko 2 i pol milijuna Amerikanaca. Dakle, radi se o zaista impozantnoj brojci ljudi koji su se odlučili okoristiti blagodatima nekirurških estetskih intervencija.

No, razlozi za korištenje dermalnih filera u usnama su različiti i suprotno nekim uvriježenim mišljenjima, ne radi se samo o pomodnosti i trendovima.

Ispravljanje asimetrije

Donja usnica je u većini slučajeva veća od gornje usnice. U manjem broju slučajeva gornja usnica ispunjava “zlatni standard” pa je veća ili jednake veličine kao i donja, a upravo to je estetski standard prilikom aplikacije dermalnih filera. Asimetrija usnica ne mora biti niti jako naglašena da osobi smeta, pa se zato aplikacijom filera rješava problem asimetričnosti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Roy Kim, MD (@drroykim)

Još je jedna stvar vrlo bitna prilikom asimetrije usana jest da se uobičajeno takva procedura riješava s manjom količinom filera koji će ispraviti nepravilnosti bez dodavanja dodatnog volumena.

No Tabloids/No USA Rights Until 09/24/17 - Playa Vista, CA 8/24/17-Jessica Alba Attends a Press Conference to Promote her Company Honest -PICTURED: Jessica Alba -, Image: 347615413, License: Rights-managed, Restrictions: No Tabloids/No USA Rights Until 09/24/17, Model Release: no, Credit line: Profimedia, INSTAR Images

Ujedno, asimetrija nije jedino što smeta izgledu usana. To mogu biti i sitni ožiljci iz vremena dječjih nepodopština koji su na ozlijeđenom dijelu usne stanjili kožu te tako uzrokovali asimetriju.

Ublažavanje bora oko usana

Dermalni fileri u usnama djeluju tako da istovremeno dodaju volumena i pomlađuju kožu. Uobičajeno je da se vertikalne bore oko usana počinju pojavljivati iza 50. godine života, a uz to dolazi i prirodan pad kolagena i hijalurona u koži zbog čega se i usne stanjuju. Upravo tada će hijaluronski fileri riješiti i problem bora, ali i stanjenih usana.

Vertikalne bore oko usana još se nazivaju i pušačke bore jer se, doduše puno ranije, pojavljuju kod osoba koje puše cigarete. No, nisu samo rezervirane za pušače, već se i sasvim prirodno pojavljuju u procesu starenje i pada volumena i zategnutosti kože.

Dermalni fileri ne samo da će riješiti problem bora oko usana, za koji se većina žena slaže da je jedan od prvih znakova starosti već će i pomladiti donji dio lica.

Definiranje oblika

Još jedan problem s kojim se susreću pacijentica i pacijenti jest nedovoljno definirani oblik usana. Točnije, rub usana je slabo vidljiv i definiran, kao da je stopljen s kožom. U takvim slučajevima je i slabije definiran Kupidov luk.

Prilikom aplikacije filera za definiranje oblika izuzetno je važno otići kod liječnika koji ima iskustva s takvom vrstom oblikovanja usana.

, Image: 165259721, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Pogrešna aplikacija ne samo da neće definirati Kupidov luk i podariti usnama oblik, već će konačni rezultat biti – neprirodan oblik usana.

Dodavanje volumena

Posljednji razlog, ali ne i manje važan, za odlazak na dermalne filere jest dodavanje volumena. Iako su usne simetrične i definirane jasnim granicama, nedostatak volumena može uzrokovati probleme sa samopouzdanjem.

Upravo zato će aplikacija filera usnama podariti volumen koji djeluje gotovo prirodno i nimalo ne narušava izgled i simetriju lica.

Scarlett Johansson honored with star on the Hollywood Walk of Fame. Hollywood, CA. May 2, 2012. Job: 120502A1., Image: 127941215, License: Rights-managed, Restrictions: 015, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Bauer Griffin

No, dodavanje filera ne samo da će usnama podariti volumen već će i donji dio lica izgledati mlađe i svježije.

Pročitajte još i ...