Dermatologinja otkrila čime spriječiti crvenilo, suhoću i nadraženost kože

Kada bi vam netko rekao da vas štite milijuni i milijuni bakterija na koži, što biste rekli? Iako će neki na ovu tvrdnju reagirati upitnikom iznad glave, ovo su zapravo odlične vijesti. Upravo mikrobiom, zajednica svih mikroorganizama koji žive na nama i u nama, zajedno s njihovim ukupnim genetskim materijalom i molekulama koje luče, ima iznimnu važnost u očuvanju našeg zdravlja.

Kad je mikrobiom u neravnoteži, što se stručno naziva disbioza mikrobioma, stvoren je preduvjet za razvoj kožnih bolesti kao što su seborejični dermatitis, psorijaza, atopijski dermatitis i brojne druge. Atopijski dermatitis nije rijetka pojava niti kod djece niti kod odraslih.

Mikrobiom je moguće ojačati pomno odabranim formulama

Kako pojašnjava dr. med. Prim. Spec Nives Pustišek, dermatovenerolog, mikrobiom je zapravo prirodni ekosustav mikroba na našoj koži koji u interakciji s našim tijelom osigurava njegovo zdravo funkcioniranje i štiti kožu od vanjskih oštećenja.

„Zajednice bakterija na našoj koži pomažu na mnogo načina, sprječavaju razvoj potencijalno opasnih mikroorganizama, te uče imunološki sustav kako da prepozna nametnike te da održava funkciju zaštitne barijere kože. Da bi obavio sve te zadaće, mikrobiom mora biti uravnotežen i raznolik, jer se tako sprječava dominacija patogenih bakterija“, tvrdi dr.med. Pustišek.

Ključ zadovoljstva je osjećati se dobro u vlastitoj koži

Ne kaže se bez razloga da je ključ zadovoljstva osjećati se dobro u vlastitoj koži. Shvatimo to na trenutak sasvim doslovno – koža, naime, zauzima površinu od 1,7 m2 i čini 18 posto naše tjelesne težine. Važno je da se u njoj osjećamo ugodno, zar ne? Osim što može pružiti osjećaj ugode, koža ima i iznimno važnu ulogu. „O mikrobiomu čovjeka često se govori kao o posebnom organu i naziva ga se ‘zaboravljenim organom’ jer ima značajnu zaštitnu ulogu pri čemu naše bakterije sprječavaju naseljavanje patogenih bakterija”, kaže dr. Nives Pustišek dodajući kako su mikrobiom i koža dva organa koja žive u simbiozi.

Odgovarajuća njega kože uz proizvode koji održavaju ravnotežu mikrobioma, a sadrže prebiotike i čija pH-vrijednost odgovara koži, kao što su La Roche-Posay proizvodi linije Lipikar, može pomoći u jačanju mikrobioma.

 

Formula Lipikar Baume AP+M smanjuje učestalost pojave jake suhoće kože i pomaže u obnovi kožne barijere. Jedinstvena formula ovog proizvoda poboljšana je sastojkom mikroresyl koji pomaže da se mikrobiom vrati u ravnotežu. Lipikar Baume AP+M ima trostruko djelovanje pa tako trenutno umiruje nadraženu kožu, a prorjeđuju se i razdoblja pojave izrazite suhoće i češanja. Preporuka je da se upotrebljava dva puta dnevno – ujutro nakon tuširanja i navečer prije spavanja.

Pročitajte i: Tretman koji uklanja kapilare i crvenilo

Čista formula i patentirani sastojci

Ključ zdravlja kože je održavanje ravnoteže bioma kože. Povezanost između ravnoteže mikrobioma i zdravlja kože potvrdila su istraživanja koja već 25 godina provode stručnjaci francuskog dermatološkog laboratorija La Roche-Posay kako bi pomogli osobama koje pate od ekcema, nezaraznog stanja kože koje dovodi do isušivanja kože i stvaranja ljuskavih mrlja s crvenilom i svrbežom.

Temeljem istraživanja u La Roche-Posay laboratorijima razvijena je linija Lipikar za njegu kože koja mikrobiom vraća u ravnotežu te nova formulacija kultnog proizvoda Lipikar Baume AP+ M koja smiruje kožu i sprječava ponovnu pojavu ekcema. Svi La Roche-Posay proizvodi linije Lipikar AP+ su hipoalergeni, bez mirisa te dermatološki i alergološki ispitani pod nadzorom pedijatra. Iza ove linije stoji Aqua Posae Filiformis, ekskluzivni patentirani aktivni sastojak koji su razvili laboratoriji La Roche-Posay te koji uravnotežuje mikrobiom.

Pročitajte još i ...