Dermatologinja otkriva: zašto volim kemijske pilinge

Piše: dr. Jelena Jakić, spec. dermatovenerologije iz Poliklinike dr. Jelena Jakić

Kao dermatolog preferiram tretmane kemijskim pilinzima jer su doista najmoćnije oruže od davnina – što u smislu antiaging procedura, što kod rješavanja problematičnih stanja kože kao što su hiperpigmentacije, proširene pore, ožiljci, suha koža i posljedice fotostarenje na licu, vratu, dekolteu, rukama i tijelu općenito.

Ovaj je tretman poznat još od drevnog Egipta, gdje je tijekom postupka korišteno ukiseljeno mlijeko kojim su žene žene uklanjale površinski sloj kože kako bi se vizualno pomladile.

Zna se također su u Rimsko doba ljudi vodili računa o izgledu kože i koristili voćne kiseline poput ekstrakta citrusa kako bi se potaknulo ljuštenje i time poboljšala kvaliteta kože. Ovo je doba godine idealno za te procedure jer smo velik dio dana bez sunca pa su i mogućnosti komplikacija mnogo manje.

Kemijski pilinzi su najstariji, bazični načini pomlađivanja kože uklanjanjem keratiniziranog sloja mrtvih stanica s površine epidermalnog sloja kako bi se stimuliralo stvaranje novih zdravih stanica epidermisa. Osmišljeni su s ciljem da izazovu kontrolirana oštećenja kože na specifičnim dubinama. Kako se odvija proces cijeljenja, događa se i poboljšanje teksture i izgleda kože. Također se potiče i proizvodnja kolagena u dermisu, što utječe na čvrstoću i ljepšu boju kože. Pilinzi se dijele u skupine prema dubini do koje dopiru.

Površinski pilinzi

Što je veća dubina do koje piling prodire, to se postiže jača promjena u izgledu kože. Što je veća dubina, to su veća i oštećenje na koži – pa je dulje i vrijeme potrebno za oporavak. Površinski su pilinzi najnježniji, i jedini koji se mogu koristiti kao “lunchtime peel” – jer ne zahtijevaju vrijeme za oporavak. Oni prodiru samo u površinski sloj epidermisa, rade nježnu eksfolijaciju dajući koži mekoću i sjaj.

Prednost ovih pilinga je u tome da se nakon njih može komforno nastaviti sa svim aktivnostima. Uglavnom su produkti AHA ili beta hidroksi kiselina. AHA kiseline su produkti mlijeka i voćnih šećera, a najčešće se koristi laktična ili glikolna kiselina. BHA kao što je salicilna kiselina koriste se same ili u kombinaciji s alfa kiselinama u tretmanima kože sklone aknama.

Mandelična kiselina najčešće se koristi kao koncentrat od 30 do 50 posto, za debele seboroične kože s mrljama. Razbija spone između stanica kože te stimulira proizvodnju kolagena i sintezu proteoglikana. Glikolna kiselina koristi se za sve tipove kože u postotcima od 30 do 70 posto, a karakterizira je visok stupanj transdermalnog prodiranja kod svih tipova kože i visok stupanj tolerancije uz dobru reaktivaciju sinteze novih stanica. Također povećava stupanj vlažnosti i prirodnu funkciju kožne barijere.

Laktična se kiselina koristi za osjetljivu suhu i beživotnu kožu, ima prirodni rehidrirajući učinak, stimulira sintezu ceramida i regulira zaštitnu barijeru kože, a piling koža jako dobro podnosi. Ovi pilinzi trebaju neutralizaciju kako bi se njihovo djelovanje u koži zaustavilo. Od površinskih pilinga često upotrebljavam retinoičnu kiselinu kao zlatni standard kod pripremnih procedura izbjeljivanja kože.

Danas na tržištu imamo specifične kombinacije voćnih kiselina s pojačanim djelovanjima u smislu ciljanog rješavanja problematika kako bi oporavak bio što kraći i rezultat što brži. Moram napomenuti da su voćne kiseline – koliko god se ubrajaju u površinske pilinge – zapravo opasno oružje ukoliko su predznanja nedovoljna. Puno sam više komplikacija vidjela nakon površinskih nego nakon srednje dubokih pilinga.

Srednje duboki piling

Najčešće upotrebljavani piling iz ove kategorije je TCA piling (trikloroctenom kiselinom) koji se koristi sam ili u kombinaciji s drugim kiselinama – kao, primjerice, poznati Jessner piling. Koristi se u raznim postotcima: od 15 do 50 posto, i to je samoneutralizirajući piling.

Potiče koagulaciju proteina u koži, što se najprije očituje kao “frosting efekt” ili pojava bjelkastih mrlja. Ovaj piling zahtijeva duboko poznavanje kože jer ovisno o vrsti i stanju kože možemo aplicirati i različite koncentracije i odrediti dubinu te predvidjeti ponašanje kože i brzinu oporavka.

Ovo je omiljeni tretman u mojoj poliklinici i radimo ga kao dio procedura za uklanjanje pigmentacija, bora i znakova starenja kože, poboljšanja teksture te također kod uklanjanja ožiljaka i liječenja akne. Ovim pilingom možemo ukloniti dio ili cijeli epidermis te dio papilarnog dermisa, a zacjeljivanje najčešće traje tjedan dana.

Atraktivni novi prostor Poliklinike dr. Jelena Jakić

Opreza nikad dosta: uz odgovarajuće pripreme možemo zaštititi tamnu kožu da ne nastanu postupalne hiperpigmentacije. Svakako je nužno nakon njega izbjegavati sunce i prigodom izlaska iz kuće slušati upute te nanositi kreme koje se preporučuju kao dodatna zaštita od neželjenih posljedica. Kada radimo ovaj piling, koža najčešće izgleda sjajno i zategnuto bez crvenila i otoka, a treći dan krene vidljivo ljuštenje koje traje dva do pet dana – ovisno o tipu kože.

Duboki pilinzi

Ovi se pilinzi koriste rjeđe jer zahtijevaju posebnu suradnju s pacijentom, a zahtjevni su i u smislu samog izvođenja koje je bolno. Oporavak je zahtjevan i zahtijeva ostanak kod kuće u trajanju od sedam do 14 dana. Pilinzi su to koji lijepo uklanjanju duboko urezane bore, posljedice fotostarenja kože i ožiljke jer prodiru do dubokog dermisa i imaju velik utjecaj na produkciju novog kolagena. Ovdje se radi o fenolnom pilingu.

 

Pročitajte još i ...