Dermatologinja preporučuje: Kako obnoviti kožu nakon ljeta?

Iako nas meteorolozi uvjeravaju da će ovo ljeto donijeti još toplih dana, posljednji tjedan uz dosta kiše i pad temperature ipak nagovještava njegov kraj. Bilo je to još jedno vrelo, sunčano ljeto pa se s mora vraćamo preplanuli, ali i uz neke od nezaobilaznih neželjenih posljedica pojačanog izlaganja suncu. Naime, tijekom ljeta i pojačane izloženosti kože UV zrakama, dolazi do prirodne reakcije – pojačane pigmentacije i promjene boje kože. Riječ je o obrani, ali i zaštititi DNA od štetnih utjecaja.

Znamo da u preplanulom tenu možemo uživati samo ako je ujednačen, no ponekad se pigment nakuplja nejednoliko pa nastaju hiperpigmentacije i mrlje koje nikom nisu drage.

Prema riječima zagrebačke dermatologinje dr. Jelene Jakić, osim ove reakcije, koža na suncu počinje drugačije živjeti i mijenja se njezin površinski sloj – povećanjem broja stanica koje čine keratotični sloj, a koji također pomaže u očuvanju stanica iz kojih se koža rada u temeljnom sloju.

“Rezultat toga je dojam isušivanja i dehidracije površine kože pa se počinju ukazivati sitne površinskee borice. One postaju vidljivije nakon višednevnog duljeg kupanja u slanom moru koje ipak dodatno dehidrira površinu kože”, pojašnjava dr. Jakić.

“Kada se vratimo s ljetovanja, potrebno je promijeniti i nadopuniti svakodnevnu njegu te je prilagoditi novonastaloj situaciji. Preporučila bih neku formulu s retinolom, kako bi se koža počela sto prije obnavljati”, kaže naša sugovornica te preporučuje i neke od najučinkovitijih regenerativnih tretmana.

Kemijski peeling

“Obnovu kože nakon mora u mojoj ordinaciji najčešće započinjemo kemijskim peelinzima. Oni će najprije vratiti blistavost suviše isušenoj koži, a potom ćemo ih nadopuniti tretmanima kao što su PRP ili Skinpen. Postoje još brojne mogućnosti mezoterapije i skinboostera, no o tome ćemo odlučiti naknadno i ovisno o dobi pacijenta te o stanju kože.

Kemijski peelinzi su vrlo popularna anti-age metoda, a učinkoviti su i kod liječenja ožiljaka nakon akni, kod aktivnih akni, hiperpigmentacija na licu pa čak i rozaceje (crvenila kože). Iako svake godine na tržištu imamo sve veći broj novih kemijskih peelinga, najčešće se radi o kiselinama koje se danas međusobno kombiniraju u jedan peeling. Pojedini kemijski peelinzi postoje već više od tri tisuće godina, još od doba Kleopatre koja se kupala u kiselom mlijeku i tretirala svoje lice fermentiranim kožicama grožđa kako bi kožu zadržala lijepom i svježom.

Kemijski peelinzi dijele se na temelju dubine djelovanja – na jako površinske, površinske, srednje i duboke peelinge. Najčešće se izvode upravo oni površinski koji pridonose poboljšanju boje i teksture kože. Danas postoje nove formulacije kemijskih peelinga koji ne iritiraju kožu i učinkovito je regeneriraju te diljem svijeta predstavljaju najčešće tretmane za osvježavanje kože lica, vrata, dekoltea i ruku.  Rezultat toga je sjajnija i zdravija, a samim time i ljepša koža.

Ovisno o tipu kože i vrsti peelinga, ovaj se tretman najčešće provodi u nekoliko dolazaka, u razmaku od 7 – 14 dana. Tretman traje 15 – 30 minuta, a duljina djelovanja peelinga ovisi o njegovoj vrsti te o vrsti indikacije za koju je namijenjen. Većina se peelinga na licu ostavlja nekoliko minuta i potom neutralizira (npr. glikolna kiselina), dok pojedini peelinzi ne zahtijevaju neutralizaciju kao, primjerice, trikloroctena kiselina. Na kraju se nanosi neutralna krema za umirenje i poticanje epitelizacije.

PRP

Riječ je o novoj generaciji pomlađivanja matičnim stanicama, odnosno trombocitima iz krvne plazme. Dobrobiti PRP-a za kožu su revitalizacija i obnova, poticanje proizvodnje kolagena, pomlađivanje i dubinska regeneracija kože.

U prvoj fazi postupka liječnik iz vene uzima malu količinu pacijentove krvi u posebnu epruvetu koju zatim centrifugira u specijalnom aparatu. Na taj se način u epruveti odvajaju krvni sastojci. Tako dobivenu plazma pomoću vrlo tanke igle odmah se aplicira u površni sloj kože.

Tretman je minimalno bolan, a glavne su nuspojave osjetljivost i blago crvenilo koje traje oko 24 sata, tako da odmah nakon završetka tretmana možete nastaviti sa svojim uobičajenim aktivnostima.

SkinPen

SkinPen je tretman mikroiglicama i vrlo je učinkovita nekirurška metoda za uklanjanje i redukciju bora i ožiljaka (primjerice ožiljci na licu, tj. ožiljci od akni), te hiperpigmentacijskih mrlja. Precizni mehanički uređaj nalik na olovku sadrži 14 mikroiglica koje rade mikrooštećenja koja aktiviraju prirodni mehanizam za samoobnovu kože, povisuju razinu faktora rasta, kolagena, obnavljaju kožu kroz slojeve, a rezultat je zdravija i mlađa koža. Upravo tako se koža prirodnim procesom regeneracije pomlađuje.

Učinak tretmana je takav da ne samo što pomlađuje kožu, već i uklanja dosadne mrlje od hiperpigmentacije, a kožu ostavlja zategnutom, svježijom, te zaglađenijom! Budući da je riječ o metodi koja funkcionira tako da se potiču prirodni regeneracijski procesi na točno određenoj dubini kože, rezultati dolaze s vremenom i s vremenom se poboljšavaju. Procesi prirodne samoobnove događaju se još i do godinu dana nakon zadnjeg tretmana mikroiglicama.

Pročitajte još i ...