Dermatolozi oduševljeni: Serum koji je proglašen filerom za kućnu upotrebu

Ako ste pomislili kao su one sitne borice koje su nakon 30-e prošarale vaše lice sada vaši stalni suputnici, a zategnuto lice puno mladenačkog sjaja samo davna uspomena – za vas imamo dvije vijesti. Prvo – niste jedini, a drugo (i još važnije) – u krivu ste.

Dokazano je kako se većina znakova starenja na našem licu pojavljuje prerano upravo zbog neadekvatne njege, pretjerane izloženosti UV zračenju, zagađenom okolišu, klimatskim promjenama, ali i neuravnotežene prehrane, manjka sna, pušenja i hormonalnih promjena… Zašto je ovo otkriće važno? Jer nam pokazuje kako na gotovo 80% nepoželjnih promjena na koži možemo utjecati, umjesto da se pomirimo s odrazom u ogledalu koji nam se prestao sviđati.

Ekspozom – termin koji želite zapamtiti

Jedna od najvećih prekretnica koja se dogodila u pogledu na starenje kože je definiranje ekspozoma – skupa faktora okoliša i životnog stila koji utječu na stanje kože, njeno zdravlje i proces starenja, pri čemu su istraživači kao najštetnije individualne faktore istaknuli ozon, upale, UV zračenje i unutarnje promjene na imunosnom sustavu pojedinca.

Otkriće ekspozoma kao najodgovornijeg uzročnika starenja kože, medicinskom timu Vichyja, jednog od najistaknutijih dermokozmetičkih brendova na svijetu, donijelo je sasvim nov pogled na pojam anti-ageinga. Uzevši u obzir činjenicu da pojavu znakova starenja možemo bitno odgoditi – no samo ako nadoknadimo upravo one komponentne koje koža pojačano gubi – kreirali su najsofisticiraniji serum na dermokozmetičkom tržištu.

Riječ je o Liftactiv Supreme H.A. Epidermic Filler serumu, koji ujedinjuje dva najsnažnija anti-age sastojka: hijaluronsku kiselinu i vitamin C. O važnosti hijalurona svakodnevno izlaze nove studije, istraživanja, znanstvene rasprave i dermatološka testiranja, a kakva je prava uloga hijaluronske kiseline u koži i zašto se smatra najvećim otkrićem moderne dermokozmetike, objasnila nam je dr. sc. Željana Bolanča, jedna od najuglednijih hrvatskih dermatologinja.

“Hijaluronska kiselina je visoko molekularni polisaharid (šećer), odnosno glikozaminoglikan, koji je uz kolagen jedna od najvažnijih molekula ekstracelularnog matriksa kože. Naša je koža inače glavni rezervoar hijaluronske kiseline i u njoj se nalazi više od 50% ukupne količine ovog polisaharida u našem organizmu.

Njena uloga u koži je, tvrdi dr.sc. Bolanča, nezamjenjiva. “Glavna uloga hijaluronske kiseline je zadržavanje vode – ona može prihvatiti 10 puta veću količinu vode od svoje mase, a osim zadržavanja vode, hijaluron će spriječiti i transepidermalni gubitak vode koji je osobito intenzivan noću, ali i nakon estetskih tretmana”, objašnjava dermatologinja.

Dr. sc. Željana Bolanča, spec. dermatovenerologije

Koji su njeni učinci i jesu li sve hijaluronske kiseline jednake?

Najveći problem je, tvrdi naša sugovornica – činjenica da se hijaluronska kiselina prirodno vrlo brzo razgrađuje pa je njen vijek u epidermisu tek oko 2 do 3 sata, a u dermisu oko 24 sata.

“Starenjem kože, količina vode u epidermisu se značajno smanjuje, kao i prirodni kapacitet vezanja vode – što dovodi do suhoće kože te pojave bora i tankih linija na koži. Količina hijaluronske kiseline u dermisu zapravo je relativno stabilna, no smanjuje se njezin kapacitet vezanja za kolagen – koji s godinama postaje sve manje umrežen, što dovodi do atrofije kože, smanjenje njene čvrstoće i gubitka strukture”, ističe dr. sc. Željana Bolanča.

Različiti slojevi kože – različite uloge

Plan je stoga jasan – kako bismo usporili starenje kože, osobito je važno nadoknaditi hijaluronsku kiselinu u epidermisu. Zašto je baš taj sloj kože ključan?

“Kada spominjemo hijaluronsku kiselinu, u prvom redu mislimo na onu u dermisu (dubljim dijelovima kože), jer je tamo fibroblasti proizvode i tamo je ima najviše. Međutim, hijaluronske kiseline ima i u epidermisu, površinskom sloju kože u kojem je proizvode keratinociti. Iako je u epidermisu ima znatno manje, njena uloga nije manje važna. Ključno je istaknuti njene različite uloge po slojevima kože: u epidermisu je hijaluronska kiselina odgovorna za zadržavanje vode i održavanje elastičnosti kože, dok nam je u dermisu najvažnija zbog vezanja za kolagen i održavanje strukture i volumena kože. Kako bismo postigli punoću, elasticitet, hidrataciju i sjaj kože, važno je nadomjestiti zalihe hijalurona u svakom sloju kože”, objašnjava naša sugovornica.

Da unošenje hijalurona u dublje slojeve nije baš tako jednostavan zadatak, dokazuje činjenica da se sve veći broj žena – nakon brojnih isprobanih desetak seruma i krema, odlučuju hijaluron nadomjestiti dermatološkim tretmanima poput hijaluronskih filera ili Skinboostera. Dr. sc. Željana Bolanča tvrdi kako je čest problem s prodiranjem hijalurona iz topikalnih proizvoda, jer je hijaluronska kiselina velika molekula koju je potrebno fragmentirati u manje molekule koje mogu prodrijeti u dublje slojeve kože. Velike će molekule tako ostati u epidermisu i potaknuti hidrataciju, dok će manje molekule doći do dermisa i popuniti kožu iznutra te smanjiti vidljivost bora.

Upravo je Liftactiv Supreme H.A. Epidermic Filler donio prekretnicu u tom kontekstu – sadrži 1.5% multimolekularne hijaluronske kiseline, od čega je 0,5% velike molekularne mase i čak 1% male molekularne mase, što mu omogućava znatno dublje prodiranje od ostalih topikalnih proizvoda s hijaluronskom kiselinom. Stoga, ne čudi nas da su ovaj serum dermatolozi proglasili “filerom za kućnu upotrebu” – ovako dubinsko djelovanje inače je zaista teško postići proizvodima koje nanosimo topikalno.

S kojim je sastojcima – i kako kombinirati?

Kako bismo postigli najsnažniji učinak na smanjenje bora te zaglađivanje i popunjavanje kože, ključno je znati koji će vam sastojci biti najbolji saveznici na tom putu. A dr. sc. Bolanča tvrdi: “Hijaluronsku kiselinu možemo kombinirati s gotovo svim sastojcima, a pogodna je baš za sve tipove kože. Važno je znati kako je proizvod s hijaluronskom kiselinom, zbog velike molekule, potrebno nanijeti nakon ostalih aktivnih sastojaka, no prije proizvoda sa zaštitnim faktorom”, ističe liječnica.

Kako izgleda idealna jutarnja, a kako večernja rutina?

“Idealna jutarnja njega započinje vitaminom C, nakon čega slijedi hijaluronska kiselina pa proizvod sa SPF-om. Navečer – rutina počinje retinolom i peptidima, nakon kojih slijedi bogat sloj hijalurona. Na kraju možemo – po potrebi – dodati ulja ili ceramide koji će spriječiti prekomjerni gubitak vode noću“, otkriva nam dermatologinja.

Poput filera za kućnu upotrebu?

Po prvi put je Vichy, jedan od najrenomiranijih dermokozmetičkih brendova udružio visoku koncentraciju hijaluronske kiseline od 1,5 % s vitaminom Cg i dipeptidom (“botox u bočici”) – a rezultat je formula prozvana “filerom za kućnu upotrebu”. Liftactiv Supreme H.A. Epidermic Filler savršen je proizvod koji ujedinjuje topikalne benefite dvaju najjačih anti-age sastojaka – hijalurona i vitamina C, istovremeno djelujući na smanjenje bora, popunjavanje kože i ublažava tanke linije na licu.

Ovaj je proizvod pravo otkriće, posebice ženama nakon 40-e, kada koža počinje dubiti prirodnu hijaluronsku kiselinu brže nego što ju može nadoknaditi. Inspiriran upravo tretmanima hijaluronskim filerima, ovaj serum nadoknađuje 100% dnevnog gubitka hijaluronske kiselinu u epidermisu – uz nanošenje svega dva puta dnevno.

Smanjene bora za 47% i zaglađivanje tankih linija za 60% u svega 6 tjedana vam zvuči nevjerojatno? Upravo takve rezultate možete očekivati od formule koja progresivno popunjava bore i ostavlja dugoročne rezultate. Vichy Liftactiv Supreme H.A. Epidermic Filler najkompletniji je proizvod za tretiranje bora i gubitka punoće kože, jer istovremeno djeluje na jačanje potporne strukture kože i površinsko zaglađivanje znakova starenja, a najbolje od svega – prikladan je čak i za osjetljivu kožu.

Koliko je hijaluronska kiselina sigurna za vrlo osjetljivu kožu – upitali smo dr. sc. Željanu Bolanču? 

“Hijaluronska kiselina je šećer, za koji je karakteristično da ima jednaku strukturu bez obzira od kuda potječe – od ljudi, životinja ili bakterija. Činjenica da se prirodno nalazi u ljudskom organizmu i ta identična struktura bez obzira iz kojeg izvora se dobiva, čini je hipoalergenom molekulom i jednom od molekula koju koža najbolje tolerira, što je čini pogodnom i za osjetljivu kožu“, objašnjava dermatologinja, dodajući kako dermokozmetika nudi i dodatnu dozu sigurnosti u odnosu na kozmetiku koja nije razvijena u suradnji s dermatolozima.

“Jedna od najvećih prednosti dermokozmetike je stroga kvaliteta proizvoda – formule su najčešće minimalističke, proces odabira sirovina je strog, a iza svakog sastojka i proizvoda stoje brojna klinička ispitivanja provedena pod nadzorom stručnjaka, čime se garantira sljedivost i sigurnost proizvoda”, objašnjava dr. sc. Bolanča.

Da je trend kozmetičkog minimalizma zaista budućnost njege, dokazali su nam i laboratoriji Vichy, koji su čitavu anti-age rutinu moderne žene sveli na 2 proizvoda – već spomenuti Liftactiv Supreme H.A. Epidermic Filler i komplementarnu Liftactiv Supreme dnevnu njegu sa SPF 30, a oba su proizvoda dostupna u ljekarnama.

Kombinacija hijalurona, vitamina B3 i kreme s visokim zaštitnim faktorom djeluje na sve znakove starenja na licu – istovremeno korigirajući postojeće bore i sprječavajući nastanak novih. Zvuči predobro da bi bilo istinito? Era filera za kućnu upotrebu napokon je započela.

Pročitajte još i ...