Dobrobiti za kožu: Zašto uzimati kolagen?

Kolagen, elastinska vlakna, fibroblasti – istinskim poznavateljicama anti-age tretmana i vrhunske kozmetike ovi termini već su dobro poznati, a riječ je o „holy grail“ pojmovima za mladoliku, čvrstu i glatku kožu.

Ključna komponenta koja osigurava potporu i čvrstoću kože

Kolagen je jedan od najčešće upotrebljavanih pojmova u anti-age industriji, no rijetko tko shvaća da zapravo postoji više od 25 vrsta ovog proteina u ljudskom tijelu.

Nalazimo ga u dermisu – dubljem sloju kože građenom od vezivnog tkiva, a najlakše ga je opisati kao „ljepilo“ ili „cement“ koji stanice kože drži na okupu, osigurava njihovu pravilnu strukturu te je odgovoran za kvalitetu i punoću kože.

U zdravom, mladom tijelu nalazi se velika količina kolagena koji snažno povezuje kožu s dubljim strukturama ispod nje, a vezivna vlakna imaju potpornu ulogu jer štite stanice i osiguravaju im neometanu komunikaciju potrebnu za apsorpciju hranjivih tvari.

Počinjemo ga gubiti već nakon tridesete?

Zahvaljujući snažnim vezama koje održava među stanicama u koži i potkožju, zaslužan je za površinsku napetost kože, ali i za njenu prirodnu otpornost i sposobnost brze regeneracije nakon oštećenja. Osim neosporne uloge koju ima u ljepoti i mladolikosti kože, kolagen je važan i za fleksibilnost vezivnih tkiva, te sposobnost zacjeljivanja i samoobnove.

Naše tijelo je savršen primjer „samoodrživog mehanizma“ – ima sposobnost prirodne sinteze kolagena, no taj se proces s godinama usporava. Dermatolozi tvrde kako proces razgradnje nadmašuje proces sinteze već nakon tridesete, a kako starimo, količina ovog važnog proteina u tijelu opada sve brže i brže. Kada pređemo četrdesetu, zalihe kolagena presušuju po stopi od 1% godišnje – zbog čega upravo početkom 40-ih počinjemo primjećivati vidljive znakove starenja poput smanjene kvalitete kože, gubitka tonusa na licu i vratu, manjak površinske elastičnosti i produbljivanje bora.

Postavlja se pitanje – kako obnoviti zalihe ovog važnog proteina? Konzumacija kolagena u obliku prehrambenog dodatka može biti korisna nadopuna prehrani, i to već početkom 30-ih – kada njegova prirodna proizvodnja počinje značajnije padati. Kao jedna od najvećih inovacija na beauty i skincare tržištu posljednjih godina istaknuo se „anti-age napitak“ Mikeda® Active Collagen 5000, inovativni koncept koji kožu hrani iznutra za vidljive rezultate izvana.

7 sastojaka u praktičnoj bočici – najbolja dnevna anti-age rutina

Hidrolizirani kolagen koji se nalazi u njegovom sastavu naše tijelo lako apsorbira, čime se osigurava stalan izvor „gradivnih blokova“ za izgradnju vlastitog kolagena.

Među ljubiteljicama skincare inovacija ovaj je proizvod često nazivan i „beauty napitkom“, a u njegovom se sastavu nalazi biološki aktivan hidrolizirani kolagen Peptan®, uz dodatak Beauty Shield Complexa s hijaluronskom kiselinom i vitaminom B3 te cink i vitamini u optimalnom omjeru. U čitavoj se formuli nalazi 7 visoko vrijednih sastojaka – uz hidrolizirani kolagen i hijaluron, tu je i moćna kombinacija cinka i vitamina B2, B3, E i C.

FOR EDITORIAL USE ONLY. Jason Wu Backstage New York Ready to Wear. Spring/Summer 2018. American model Lily Aldridge. ADDITIONAL IMAGES AVAILABLE ON REQUEST., Image: 355898415, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Camerapress

Pomno osmišljena kombinacija sastojaka djeluje u sinergiji – peptidi i aminokiseline iz hidroliziranog kolagena služe kao gradivni elementi za sintezu kolagena, vitamin C nužan je za stvaranje nativnog kolagena1, te, kao i B2, štiti stanice kože od oksidativnih oštećenja koja doprinose procesu starenja, a najbolji učinak postiže u kombinaciji s vitaminom E i cinkom2. Vitamin B3 bitan je za proizvodnju stanične energije te je važan za stvaranje lipida koji koži pružaju učinkovitu barijeru od vanjskih faktora3. Hijaluronska kiselina ima jedinstvenu sposobnost vezanja i zadržavanja vode zbog čega ima ulogu u hidrataciji tkiva, a najzastupljenija je u koži.

Vidno poboljšana struktura, elastičnost i čvrstoća kože

Konzumiranjem samo jedne bočice Mikeda® Active Collagen 5000 napitka dnevno, organizmu ćemo osigurati potrebne elemente za stvaranje prirodnog kolagena u koži, što će već nakon nekoliko tjedana dovesti do povećanja hidratacije, elastičnosti i blistavosti kože te primjetnom smanjenju površinskih borica.

Prvi rezultati vidljivi su već nakon 4 tjedna

Svima nam je poznata izreka da se „dobre stvari isplati čekati“, no kad je naše lice u pitanju, često smo po pitanju vidnih rezultata nestrpljivi – a anti-age napitak na bazi hidroliziranog kolagena prve vidljive promjene na koži donosi nakon 4 tjedna.

S obzirom na to da je bogat izvor peptida male molekulske mase, koji su u usporedbi s nativnim kolagenom lakše probavljivi i mnogo se brže apsorbiraju, oralnim unosom Mikeda® Active Collagen 5000 napitka aktivne ćemo sastojke krvnim žilama dopremiti u dermu i značajno poboljšati stanje kože. Bioaktivne peptide kolagena naš organizam apsorbira iz probavnog sustava, što za posljedicu ima porast koncentracije peptida kolagena u krvi kojom dalje putuju do kože te se u njoj zadržavaju i do 2 tjedna, kako bi pomogli našim stanicama da same proizvedu novi kolagen.

Petra Nemcova at arrivals for Rihanna’s 3rd Annual Diamond Ball, Cipriani Wall Street, New York, NY September 14, 2017., Image: 349425454, License: Rights-managed, Restrictions: For usage credit please use; Steven Ferdman/Everett Collection, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Everett

Osvojite Mikeda poklon paket

Što očekivati kao rezultat? Važno je znati kako sve promjene koje želimo vidjeti na koži zahtijevaju određeno vrijeme. Prvi rezultati vidljivi su već nakon 4 tjedna primjene Mikeda® napitka: poboljšava se struktura, elastičnost i čvrstoća kože. Nakon 12 tjedana primjetni su izraženiji i značajniji rezultati. S Mikeda® Active Collagenom 5000 postižete trajnije rezultate i odgađate znakove starenja iznutra prema van.

Za sve naše čitateljice koje žele isprobati ovaj jedinstveni proizvod – imamo izvrsne vijesti. Za vas smo u suradnji s MIKEDOM® pripremili Estetica Beauty Moments darivanje, u kojem čak 5 sretnih čitateljica ima priliku osvojiti proizvod MIKEDA® ACTIVE COLLAGEN 5000 dostatan za tri tjedna korištenja. Prijave i pravila natječaja uskoro ćemo objaviti na Facebook i Instagram profilu Estetica.hr.

1 Vitamin C doprinosi normalnom stvaranju kolagena za normalnu funkciju kože.

2 Vitamini B2, C i E te cink doprinose zaštiti stanica od oksidativnog stresa.

3 Vitamin B3 doprinosi održavanju zdrave kože.

Pročitajte još i ...