Donosimo radove na koje je poznati hrvatski plastični kirurg najponosniji

Što točno znači biti plastični kirurg? Navikli smo na njih gledati kao na „čudotvorce“ koji ispunjavaju najraznolikije želje, od smanjenja podbradaka, zatezanja kože, povećanja ili smanjenja grudi, korekcije odstojećih ušiju, kreiranja savršenog nosa pa sve do mnogo kompleksnijih zahvata koji uključuju različite dijelova lica i tijela…

Najveće zadovoljstvo je pomoći osobi da se u svojoj koži osjeća izvrsno

No, specijalizacija maksilofacijalne te plastične i rekonstruktivne kirurgije glave i vrata nosi prije svega liječniku strast, neizmjernu želju za pomaganjem ljudima te iznimno visoku razinu profesionalnosti i stručnosti. S obzirom na to da su najčešće u prvom planu medijski eksponirane osobe i njihove estetske korekcije, ponekad je teško dobiti dojam što zapravo podrazumijeva posao plastičnog kirurga te na koje su radove oni najponosniji.

Suprotno uvriježenom mišljenju, „popravci“ i estetske intervencije na slavnim osobama ne nalaze se na vrhu lista njihovih omiljenih radova – najveće zadovoljstvo i osjećaj profesionalnog dostignuća donosi im činjenica da pomažu svakodnevnim, „običnim“ ljudima da se u svojoj koži osjećaju dobro, samopouzdano i zadovoljno.

Već godinama uživa status jednog od najboljih

Upravo smo za takve primjere upitali jednog od najiskusnijih i najcjenjenijih domaćih plastičnih kirurga – doc. dr. sc. Aleksandra Milenovića, maksilofacijalnog kirurga i plastičnog kirurga glave i vrata, voditelja Odjela kirurgije tumora glave i vrata Klinike za tumore KBC Sestre milosrdnice, ujedno i voditelja Odjela za estetsku kirurgiju zagrebačke Poliklinike Kustec, docenta na Katedri za maksilofacijalnu kirurgiju Stomatološkog fakulteta te suradnika osječke poliklinike Lege Artis.

Doc. dr. sc. Aleksandar Milenović s pacijenticom, iz arhive portala

Osim njegovih pacijenata koji ga već godinama svrstavaju među najbolje kirurge u Hrvatskoj, ime doc. dr. Milenovića široj je javnosti postalo poznato kada je prije gotovo deset godina prvi na svijetu uspio uzgojiti ljudsko uho na podlaktici te ga presadio na glavu tada 17-godišnjem pacijenta rođenom bez uha – ovu su vijest prenijeli svi veći svjetski mediji, no slava ovom stručnjaku nije „udarila u glavu“. Pristupačan, nasmijan, srdačan i stručan – tim ga riječima opisuju pacijenti, ali i kolege, među kojima uživa status jednog od najboljih.

Koje je nevjerojatne transformacije izdvojio?

Kako bi nam dočarao s kakvim se sve slučajevima susreće te koliko je njegova zadaća kompleksna, zamolili smo ga da nam izdvoji radove čijim se rezultatima najviše ponosi – pogledajte nevjerojatne transformacije.

Složena rekonstrukcija na licu mladića

Prvi uradak na „hall of fame“ listi kojim je ugledni kirurg najponosniji je rekonstrukcijski zahvat na licu mladića koji boluje od Rombergove bolesti (hemiatrofije lica). Ova progresivna bolest zahvaća kožu, potkožno tkivo i koštani sistem, a najistaknutije značajke su atrofične promjene na jednoj strani lica i karakteristično suženje lica na pogođenoj strani.

Prije i poslije, iz arhive doc. dr. sc. Milenovića

U ovom je slučaju doc. dr. sc. Milenović izveo rekonstrukciju deepiteliziranim podlaktičnim režnjem. S obzirom na to da je riječ o iznimno rijetkoj bolesti i kompleksnom tipu zahvata, rekonstrukcija zahtijeva suradnju maksilofacijalnog i plastičnog kirurga – a doc. dr. sc. Milenović je srećom – oboje.

Savršen spoj estetske i funkcionalne operacije u blefaroplastici

Drugi slučaj koji nam je izdvojio iz svoje bogate arhive je blefaroplastika na muškom pacijentu – u ovom je zahvatu spojio estetsku i funkcionalnu komponentu, za koje tvrdi da jedna bez druge naprosto ne mogu.

Blefaroplastika, prije i poslije, iz arhive doc. dr. sc. Milenovića

Višak kože na gornjim kapcima, opušteno tkivo i višak masnih jastučića u potkožju pacijentu nisu predstavljali samo estetski problem, već funkcionalnu prepreku svakodnevnim aktivnostima. Izražena spuštenost kapka i višak kože doveli su gotovo do zatvaranja oka i znatnog smanjena vidnog polja, a doc. dr. sc. Aleksandar Milenović blefaroplastikom je potpuno otvorio oči pacijenta, uklonio višak masnih jastučića i kože te zategnuo kapak i tako osigurao besprijekorno rješenje i u funkcionalnom i u estetskom smislu.

Jedan od najkompleksnijih estetskih zahvata donosi poseban izazov

Naposljetku, pokazao nam je kako izgledaju rezultati kirurškog faceliftinga – jednog od najtraženijih, ali i najkompleksnijih estetskih zahvata na svijetu.

Na ovaj se zahvat češće odlučuju žene, no i broj muških pacijenata sve je veći, a predstavlja najkompletnije rješenje za podizanje i zatezanje kože i potkožnog tkiva lica i vrata.

Facelifting, prije i poslije, iz arhive doc. dr. sc. Aleksandra Milenovića

Iako rezultat može izgledati kao „samo“ zatezanje kože, riječ je o složenom postupku koji podrazumijeva savršeno poznavanje kompleksne anatomije lica i svih potkožnih struktura – mišića, tetiva i živaca. Najveći je izazov zadržati potpunu prirodnost izgleda, no u rukama ovakvog stručnjaka, ishod je izvanredan.

Rezultat je – kao što je vidljivo na fotografijama – lice koje izgleda 15 godina mlađe, no potpuno prirodnog dojma i bez narušavanja prepoznatljivih crta i karakteristika lica.

Pročitajte još i ...