Doznali smo koji su najdraži parfemi naših poznatih estetskih kirurga

Slavni francuski dizajner Jean Patou, čiji je mirisni uradak Joy smatran jednim od najskupljih na svijetu, izjavio je jednom: “Baš kao i muškarci, parfem nikada nije savršen; moraš mu dopustiti da te zavede”. 

Prva dobra stvar je u tome što parfemi imaju moć zavesti nas doslovce na prvi miris jer je osjetilo njuha više nego ijedno drugo povezano s emocijama. Dovoljan je dašak omiljene esencije da vam popravi raspoloženje ili da se u mislima preselite u neka sretnija vremena. Druga dobra stvar je to što je savršenstvo, baš kao i sve ostalo, u oku promatrača. A naši sugovornici u ovoj temi imaju stvarno besprijekorno oko!

Najslavniji špijun svih vremena James Bond je, kako piše njegov literarni otac Ian Fleming u tri svoja romana, volio klasični i bezvremenski Floris 89, koji odiše notama bergamota i slatkog cedra, dok se u romanu “U službi Njezina Veličanstva” kao omiljeni spominje Eucris iz radionice Georgea Trumpera. Miris je luksuzan, senzualan  i toplim notama sandalovine i mošusa poziva na uživanje. Baš u stilu britanskog zavodnika! 

U jedno smo sigurni, Bond, James Bond opovrgava izjavu s početka teksta o tome kako je potrebno vrijeme da nekoga oboriš s nogu. Baš kao što to svojom stručnošću i estetikom čine osobe koje smo pitali koji su njihovi mirisni favoriti. Oni su među najboljim kirurzima, estetskim kirurzima u službi ljepote vaših veličanstava, a njihovi mirisni izbori su tako dobri da ćete ih poželjeti i sami pomirisati. U misiji otkrivanja svojih favorita angažirali smo dr. Aleksandra Milenovića, dr. Sinišu Glumičića, dr. Nikolu Milojevića, dr. Zorana Žgaljardića, dr. Andreja Rotha i dr. Zorana Veira. 

A kada smo već kod Bonda, na početku (raz)otkrivamo mirisne izbore doc. dr. sc. Aleksandra Milenovića, koji već 15 godina koristi dva parfema poznate niche kuće NYC Bond No. 9 – Hamptons i Bleecker Street. 

NYC Bond No. 9 Hamptons je vodenast, vrlo ugodan i svjež. Miriše po bergamotu, lipovu cvijetu, limunu, kadulji…  i nosim ga kada idem na ozbiljne sastanke i kongrese. Bleecker Street je gurmansko-drvenasti i stavljam ga u casual prilikama”, kaže dr. Milenović, priznajući iskreno kako mu niti jedan drugi miris dosad nije privukao pažnju.

Elegantan, odmjeren, estetski virtuoz i zaljubljenik u glazbu, prim. dr. Siniša Glumičić takav je i kada je riječ o izboru parfema. Svoj glas ovaj je stručnjak dao Tomu Fordu.

“Volim diskretne, ugodne i nježnije mirise. Grey Vetiver Toma Forda upravo je takav i nekako najviše odgovara mom karakteru i osjetu mirisa. Iako ponekad isprobam nešto novo, njemu sam vjeran”, kaže dr. Glumičić o svom mirisnom favoritu. Ako volite mirise koji osvajaju dominantnim vetiverom u pratnji slanih i drvenih nota, Grey Vetiver će i vas oduševiti. Osim toga, 2010. parfem je dobio nagradu The Fragrance Foundation u muškoj kategoriji Luxe.

Za luksuzan miris, s raskošnom povijesti, odlučio se dr. Nikola Milojević, koji je znanje i iskustvo stjecao u britanskoj metropoli pa je tako i izbor pao na brend koji je 1760. upravo u Londonu osnovao James Henry Creed i koji se već sedam generacija prenosi s koljena na koljeno.

“Već pet godina koristim Creed parfeme Irish Tweed ili Silver Mountain. Volim lagane i nenametljive mirise. Kad sam bio puno, puno mlađi, koristio sam parfeme kao što su Fahrenheit, Lacoste pa i CK One. Zapravo sam već tada išao prema lakšim mirisima. Shvatio sam s godinama da je suptilnost, baš kao i u estetici, jako bitna. Kad staviš parfem na sebe, treba ga osjetiti samo onaj tko ti se zbilja približi, a ne da miris ispuni prostoriju”, otkriva dr. Milojević i dodaje kako voli mirise s prirodnim sastojcima. Za Božić voli miris bora, ljeti pomirisati lavandu prije spavanja, sapune koji mirišu po naranči ili eukaliptusu… U prebolijevanju korone mu je, kaže, miris malo nestao i jako je sretan što se vratio. 

Naš četvrti sugovornik, još jedan domaći stručnjak s impresivnom inozemnom karijerom, doc. dr. sc. Zoran Žgaljardić, također obožava Creed i mirise Toma Forda, ali i Chanel Allure Sport, senzualni drvenasto-začinski miris legendarnoga nosa Jacquesa Polgea:

“Volim mijenjati mirise, ali kada bih ih morao svesti pod zajednički nazivnik, rekao bih da volim parfeme koji su specifični i drugačiji, koji su odvažni. Takvi su i Creed i Chanel Allure Sport“. 

I dr. sc. Andrej Roth na polici, kako kaže, u pravilu ima 6-7 parfema koji se izmjenjuju, ovisno o raspoloženju, prigodi ili godišnjem dobu. 

“Posljednjih nekoliko godina su mi možda najdraži MiN New York Momento i Chanel Allure Blanche, i standardno ‘sport linije’ (Chanel, Dior)”, kaže poznati plastični kirurg, a mi smo malo istražili njegov izbor broj jedan i oduševili se. MiN New York Momento je parfemska voda koja vas, kažu tvorci mirisa, vraća na poznata mjesta iz djetinjstva s očaravajućim notama apsinta, bergamota i limuna. Može? Naravno. 

Kako se da primijetiti, naši doktori vole posebne mirise, kombinaciju niche dragulja i prokušanih klasičara. Tako je s prim. dr. sc. Zoranom Veirom, dr. med., spec. kirurgije i subspec. plastične, rekonstruktivne i estetske kirurgije. Klasika mu je, kako kaže, uvijek prvi izbor.

Bleu de Chanel je profinjen i moderan i odgovara mi u svakodnevnim prigodama. Ne volim kada miris preplavi prostoriju, nego da je istodobno i moćan i delikatan. Takav je Bleu. Inače, u svakodnevnim prilikama volim Chanel Allure Sport jer je osvježavajući i neopterećujući”, kaže naš zadnji sugovornik, zaključujući kako je uvijek otvoren za isprobati neke nove mirise koji su u tom trenutku u trendu. 

Pročitajte još i ...