Dr. Hrvoje Kisić: Isplati li se napraviti liposukciju i koliko traje oporavak?

Višak masnih naslaga jedna je od najčešćih estetskih boljki – i to kod gotovo svih dobnih skupina. Iako se izraženi masni jastučići javljaju i kod muškaraca, lokaliziranim nakupinama masnoća bitno su sklonije žene.

Lokalizirane masne naslage sve su izraženiji problem

Ženski organizam genetski je predisponiran za pohranu masnog tkiva, posebno u središnjem dijelu tijela – u području trbuha, struka, bedara i stražnjice. Osim viška kilograma, neprilagođene prehrane i manjka tjelovježbe, sve izraženiji problem nakupljanja masnog tkiva uzrokuje i sjedilački način života, na koji smo danas gotovo pa osuđeni.

Kad je u pitanju uklanjanje tvrdokornih masnih naslaga, jedna od najpopularnijih metoda u estetskoj medicini i kirurgiji je – liposukcija.

Pitanja koja nas najviše zanimaju

Riječ je o postupku kojim se preoblikuje tijelo, i to trajnim odstranjivanjem nakupina masnog tkiva na odabranom području. Obično se izvodi na jednoj regiji – donjem dijelu leđa, trbuhu, stražnjici (ili iznad / ispod stražnjice) te na natkoljenicama, bedrima i bokovima. Ova se metoda u estetskoj kirurgiji primjenjuje dulje od 50 godina, a kako je napredovala do danas?

Kada je najbolje raditi liposukciju, koliko traje oporavak, kakve rezultate očekivati i isplati li se uopće otići na ovaj zahvat? Po odgovore smo se uputili kod jednog od najboljih zagrebačkih kirurga, dr. Hrvoja Kisića iz Poliklinike Duduković & Kisić.

Jedan od najperspektivnijih kirurga

Ovaj specijalist opće i subspecijalist plastične kirurgije dio subspecijalističke edukacije proveo je u Sveučilišnoj bolnici u Padovi, s posebnim naglaskom na mikrokirurgiji te rekonstruktivnoj kirurgiji dojke. Osim iznimnog zadovoljstva pacijenata, dr. Kisić uživa i veliko povjerenje kolega – mnogi od njih smatraju ga jednim od najperspektivnijih kirurga novije generacije.

U svakodnevnom radu u poliklinici najviše se bavi područjem kirurgije dojke, konturiranjem tijela te kirurškim pomlađivanjem lica – a jedan je i od najvećih stručnjaka za liposukciju. Saznajte što nam je otkrio.

 U kojoj dobi je najbolje raditi liposukciju? Razlikuju li se indikacije za liposukciju u mlađoj i zrelijoj dobi?

“Liposukcija kao postupak oblikovanja tijela se može raditi u bilo kojoj dobi, pod uvjetom da pacijent/pacijentica nema kontraindikacije za taj zahvat.”

Može li se liposukcija raditi kod osoba koje su već skinule mnogo kilograma – i što je u tom slučaju s viškom kože?

“Liposukcija se može izvoditi kod osoba koje su skinule mnogo kilograma, ali ako je zaostao suvišak kože – što je često slučaj – potrebno je kirurški odstraniti taj suvišak te liposukcijom dodatno oblikovati dijelove na kojima se mast eventualno zadržala, kao što je npr. struk ili srednji dio leđa.”

Koje su moguće komplikacije nakon liposukcije i koliko se one često javljaju?

“Iako se liposukciju smatra jednostavnim zahvatom, postoje komplikacije –  od najblažih kao što su neravnine na koži, do težih kao što su duboka venska tromboza ili plućna embolija. Svakako je potrebno razgovarati sa svojim odabranim plastičnim kirurgom i informirati se o svim rizicima povezanim uz ovaj zahvat.”

Koliko traje oporavak od liposukcije te o čemu njegova dužina ovisi?

“Neposredno nakon liposukcije pacijenta ili pacijenticu oblačimo u steznik, ovisno o tretiranoj regiji. Steznik se nosi 2 tjedna kontinuirano, uz skidanje za higijenu i pranje steznika, nakon čega ga je potrebno nositi još 2 tjedna tijekom noći.

Razina boli je subjektivan dojam, ali se najčešće opisuje kao jaka upala mišića. Pacijent može očekivati maksimalni otok nakon 5 dana, a modrice počinju prolaziti nakon 10 dana. Povratak punim aktivnostima se dopušta nakon 4 tjedna, a nakon 4-6 tjedana edem skoro u potpunosti prolazi. Otvrdnuća na pojedinim mjestima mogu potrajati i do 10 tjedana. Finalni rezultat liposukcije je vidljiv nakon 4-6 mjeseci.”

Vraćaju li se kilogrami/masne naslage nakon nekog vremena? Moramo li se nakon liposukcije pridržavati strogih dijeta kako bismo održali novu figuru?

Iako teže, kilogrami i masne naslage se mogu vratiti –  ako pacijent ne nastavi s uravnoteženom prehranom i aktivnim stilom života. Masne stanice koje su izvađene se neće vratiti, ali preostale masne stanice nažalost imaju skoro neograničeni potencijal u povećanju svog volumena.

Koje su cijene liposukcije bedara, stražnjice, trbuha, nadlaktica? Može li se tretirati više regija istovremeno?

Svakako, može se istovremeno tretirati više regija, a cijena liposukcije ovisi o broju regija koje se tretiraju. Početna cijena je u prosjeku od 20.000 kn na više, ovisno o broju regija i trajanju zahvata. Danas je uvriježen termin “liposukcija 360 stupnjeva”, kojim se u istom aktu tretiraju trbuh, struk i leđa uz eventualno dodatak ruku i nogu. Također je trend da se odstranjenu mast ne baca, nego ju sve češće koristimo za dodatno oblikovanje tijela u postupcima kao što su Brazilian butt lift (augmentacije stražnjice vlastitom masti), ili augmentacija grudi vlastitom masti.

Liposukcija i Brazilian butt lift: Iz arhive Poliklinike Duduković & Kisić

Kada se liposukcija izvodi pod općom, a kada ju je moguće izvesti pod lokalnom anestezijom?

Liposukciju je moguće izvoditi uz tri tipa anestezije – samo u lokalnoj anesteziji, u sedaciji uz lokalnu anesteziju ili u općoj anesteziji. Odluka o tipu anestezije ovisi o više faktora – kao što su želja pacijenta, broj tretiranih regija, količina masti koja se očekuje odstraniti te eventualno dodatni zahvati koji se kombiniraju uz liposukciju.

Pročitajte još i ...