Dr. Ivana Manola pacijenticama preporučuje samo ovaj vitamin C

Kao velikim skincare entuzijastima, uvijek nam je čast razgovarati s vrhunskim stručnjacima za zdravlje, njegu i ljepotu kože – jer su savjeti, trikovi i mišljenja koja dijele s našim čitateljima neprocjenjivi.

Iako nam je internet omogućio iznimno brz doseg do informacija najrazličitijih vrsta u samo nekoliko trenutaka, mišljenje liječnika potkrijepljeno je iskustvom, dugogodišnjim radom i neizrecivim znanjem o funkcioniranju kože – a takve je informacije nemoguće pronaći „guglanjem“.

S posebnim se izazovima susrećemo kada govorimo o najpopularnijem skincare i anti-age sastojku na svijetu – vitaminu C. Trebam li kupiti najjači koji pronađem, treba li ipak biti razrijeđen, koliko ga često smijem koristiti, kako će moja koža na njega reagirati, postoji li rizik da će mi naštetiti, trebam li se u odabiru preparata uvijek voditi cijenom…

Pitanja na koje odgovore ne možemo pronaći pretragom foruma i dalje je mnogo, zbog čega smo riječ odlučili prepustiti stručnjakinji.

Danas smo imali čast razgovarati s dr. Ivanom Manolom, specijalisticom dermatologije i venerologije iz zagrebačke poliklinike Manola, koja je kroz dugogodišnje iskustvo i brojne edukacije stekla titulu jedne od omiljenih zagrebačkih dermatologinja čijem mišljenju pacijentice zaista vjeruju.

Na pitanja odgovara: dr. Ivana Manola, spec. dermatologije i venerologije

S obzirom na to da kontinuiranu edukaciju smatra podlogom vrhunske usluge, aktivno sudjeluje u radu s kolegama iz zemlje i svijeta, primjenjujući stečena saznanja i tehnologiju u svojoj poliklinici. Stručno se usavršavala u stranim klinikama u Milanu, Münchenu, Beču i Barceloni te u drugim privatnim klinikama zapadne Europe.

Što nam je otkrila o topikalnoj primjeni vitamina C kod kuće te koje ćemo savjete definitivno zapamtiti – pročitajte u intervjuu.

Zadnjih godina sve se više govori o blagodatima vitamina c za kožu. Kada je opće krenula spoznaja da je vitamin c topikalno dobar za kožu?

Prvi puta se  C vitamin u lokalnoj primjeni spominje pedesetih godina prošlog stoljeća, vezano za njegovu ulogu u sintezi kolagena i cijeljenju rana. Od 1999. započinje niz istraživanja koja se bave proučavanjem antioksidativnog učinka C vitamina i njegovim neizostavnim mjestom u prevenciji starenja.

Zašto svaki vitamin c nije jednako dobar?

Učinkovitost preparata C vitamina ovisi o brojnim čimbenicima od kojih su najbitniji:

  1. koncentracija čistog  C vitamina, koja bi trebala biti između 10 i 20%
  2. pH preparata: idealan pH za masnu kožu je 3.5; za osjetljivu kožu pH između 5 i 6
  3. podloga u koju je C vitamin uklopljen: serumi su se pokazali najboljim, jer su dizajnirani na način da osiguraju isporuku visokih koncentracija stabilnog C vitamina u dublje slojeve kože.

Od koje godine je najbolje krenuti s korištenjem vitamina c za kožu? Kakve benefite nosi mladoj, a kakve zreloj koži?

S obzirom na to da se prvi znaci starenja i fine bore pojavljuju u ranim dvadesetima, preventivna anti-age njega i primjena C vitamina bi trebala započeti čim ranije. Kod mladih osoba C vitamin djeluje tako da odgađa starenje –  time što s jedne strane djeluje kao snažan antioksidans i neutralizira slobodne radikale koji uzrokuju oksidativni stres, što dovodi do prijevremenog starenja, a s druge strane potiče proizvodnju kolagena zaslužnog za mladolik izgled kože.

Kod zrelije kože učinak preparata C vitamina se može očekivati već nakon nekoliko tjedana primjene,  kao vidljiva zategnutost kože i smanjena naglašenost bora – zahvaljujući pojačanoj sintezi kolagena te  u ublažavanju hiperpigmentacija, ujednačenom  i posvijetljenom tonu lica. Taj učinak dugujemo činjenici da vitamin C štiti kožu od sunčevog svjetla, zagađenog zraka i slobodnih radikala.

Preferirate Synchroline Synchrovit C, kakve rezultate imate s ovim proizvodom?

U pravu ste. Preferiram Synchrovit C – jer on zaista  postiže rezultate u vrlo kratkom vremenu, zahvaljujući  sastavu u kojemu je 10% C vitamin u obliku praha, uklopljenog u serum s cinkom i SOD enzimom. Rezultati su evidentni, posebice po pitanju zategnutosti kože lica, posvjetljenom tonu, smanjenju crvenila (flushinga) kod osoba s rosaceom, pigmentacija kod melasme i nakon upalnih procesa, posebice nakon akni.

U kojem slučaju preporučujete Synchroline Synchrovit C?

Synchrovit C preporučujem u terapiji rosacee, za izbjeljivanje postojećih pigmentacija npr. kod melasme, mrlja od sunca, postupalnih mrlja, kod osoba koje imaju naglašene kapilare lica, kao sastavni dio anti-age njege, nakon tretmana laserom te kod kapilara i mrlja na licu za izjednačavanje tona kože.

Kako izgleda rutina s Synchroline Synchrovit C serumom? U koje doba dana ga je najbolje koristiti te postoji li poseban način aplikacije?

Synchrovit C se uvijek stavlja na dobro očišćeno, čisto lice. Kod osjetljivih i suhih koža može se ispod njega staviti booster hijalurona. Učestalost nanošenja ovisi i o godišnjem dobu – ljeti se primjenjuje jednom dnevno, i to navečer, dok se u zimskim mjesecima može primjenjivati i ujutro i navečer.

Bolji učinak Synchrovit C  će ostvariti ako se kroz nekoliko tretmana neagresivnim kemijskim pilingom  uklone mrtve stanice i nečistoće s površine kože i time olakša prodor C vitamina na njegovo mjesto djelovanja – u srednji sloj kože, odnosno dermis.

Koji su benefiti dugogodišnjeg korištenja Synchroline Synchrovit C? Može li se koristiti neprestano ili je potrebno napraviti „pauzu“?

Najveći benefit dugogodišnje primjene Synchrovita C je vidljivo usporavanje starenja kože lica. Svi su znakovi starenja smanjeni, a koža je vidno svježija i zategnutija. S obzirom na sastav proizvoda, kod primjene Synchrovita C nije nužno raditi pauze u korištenju.

Ipak, volim pacijentima preporučiti kratke stanke primjene Synchrovita C u trajanju 2-3 tjedna ljeti, tijekom intenzivnijeg izlaganja suncu.

Je li zima pogodnija od ljeta za korištenje ovog proizvoda?

Zima je uvijek pogodniji period za intenzivnije anti-age tretmane kojima u kraćem vremenskom roku možemo ostvariti vidljive rezultate, pa iz tog razloga intenziviramo primjenu Synchrovita C na dva puta dnevno: ujutro i navečer.

S kojim problemima kože se najčešće susrećete u poliklinici Manola?

Najveći dio pacijenata u našu polikliniku dolazi zbog problematike kože lica, kao što je preuranjeno starenje uslijed neadekvatne njege, akne, rosacea, mrlje i kapilare na licu, neujednačenost tona kože, ožiljci.

Kako se Synchroline Synchrovit C ponaša na problematičnoj koži sklonoj aknama?

Kod izrazito upalnih akni kod kojih je u terapiji bitno imati benzoil peroksid, Synchrovit C ne preporučujemo.

No, kroz mjesec ili dva, kada upalne akne dovedemo pod kontrolu, uvodimo Synchrovit C koji ima važnu ulogu u izbjeljivanju „post-acne“ mrlja zaostalih nakon upalnih procesa povezanih uz akne.

Synchrovit C je izvrstan preparat u njezi „adult acne“ pacijentica  – onih kojima se akne pojavljuju u odrasloj dobi i koje često imaju hiperpigmentacije, odnosno postupalne mrlje nakon akni.

Kako se Synchroline Synchrovit C ponaša na masnoj koži?

Ovaj serum masna koža jako dobro podnosi  jer sadrži cink – koji kao jaki imunomodulator djeluje na žlijezde lojnice i smanjuje proizvodnju loja, odnosno sebuma na površini kože.

Kako se Synchroline Synchrovit C ponaša na suhoj koži? Je li isušujuć ili iritirajuć – zahtijeva li masniju, hranjiviju kremu nakon nanošenja?

Izrazito suhe kože vole kombinaciju vitamina C i E, čiji učinak nije toliko brzo vidljiv. Ako želimo da Synchrovit C na suhoj koži ostvari željeni učinak, a da pritom izbjegnemo iritacije – postoji nekoliko mogućnosti. Prvo možemo na kožu nanijeti preparat koji sadrži hijaluronsku kiselinu, potom Synchrovit C, a ako je koža izrazito suha – i preko seruma nanijeti kremu bogatije strukture koja će suhu kožu dovoljno „nahraniti“. Time ćemo postići da Synchrovit C na suhoj koži ostvari učinak bez neželjenih reakcija.

Želite li i vi isprobati ovaj vrhunski serum s vitaminom C, na Facebook stranici Poliklinike Manola sudjelujte u nagradnoj igri koja traje do 15.12. u 23:59 i osvojite Synchrovit C serum s kojim je dr. Manola oduševljena.

Pročitajte još i ...