Dr. Jasenka Kalajdžić-Čandrlić: Fileri naši svemogući

Piše: dr. Jasenka Kalajdžić-Čandrlić iz osječke poliklinike Lege Artis

Znate li koliko je filera trenutačno registrirano u Hrvatskoj, preko Halmeda – agencije za lijekove i medicinske proizvode? Otprilike dvadesetak… Taj broj neprestano raste, i to na mjesečnoj bazi.

Više nego u naših istočnih susjeda, koji su u tome šampioni!

Sve za savršeni Instagram

O njima svi sve znaju i sve prate na društvenim mrežama i u beauty časopisima, na YouTubeu i portalima, u ozbiljnim ženskim magazinima. Čak ih mnogi i rade sebi i drugima. Apliciraju se fileri u ozbiljnim klinikama, ali i u kozmetičkim salonima…

Zašto ne? Svima je sve jasno – i dostupno. Tehnike i materijali. Pravi i fake. Skuplji i jeftini. Kao i garderoba. I sve ostalo. Pogledaš nekoliko filmića, naručiš na ebayu ili “istočnom špagom”… pa se našminkaš, fotkaš i… Instagram obožava lip queens!

Ženstveni volumen

Fileri su zaista – čudo. Moćni, potentni… nešto što nadopunjava naš outfit i osigurava nam samopouzdanje i siguran, opušten nastup u bilo kojoj situaciji. Od vlastitog ogledala ujutro u kupaonici, radnog dana s kolegama, klijentima, zahtjevima… preko poslovnih sastanaka pa do afterwork partyja, dejtova, tuluma, fitnessa, teatra i koncerata. Spavaću sobu i slična okruženja da i ne spominjem.

Kažem, fileri su danas – čudo! Nazivaju se dermalni, pa hijaluronski… Sve je tek donekle točno.

Pomicanje tajmera

Oni nisu samo “dermalni” – apliciraju se dermalno, subdermalno, u duboke masne jastučiće ili, pak, sasvim na kost. Tako postaju protusila godinama i sili teži koja neumitno pomiče naš tajmer. A nadomještaju i sve ono čime nas je priroda sama propustila obdariti – dodaju volumen, senzualnost i ženstvenost baš tamo gdje treba.

Oni nisu samo i jedino – hijaluronski; nego su danas često i biostimulatori. To znači da potiču proizvodnju našeg vlastitog vezivnog tkiva, elastina i kolagena, čak i dugo vremena nakon što se sami razgrade.

U poliklinici Lege Artis surađujemo isključivo s pouzdanim partnerima te koristimo provjerene brandove filera. U kombinaciji s raznim metodama regenerativne medicine (PRP, radiofrekvencija, microneedling, laser..) danas su zaista – čarobni i moćni.

Oni se ne kupuju u “concept stores”, ali idu uz “designer outfits”. Nevjerojatno je nositi dizajnersku kombinaciju, a ne mariti za vlastito lice!

Ali dapače, danas i manje modno osviješteni i manje imućni ljudi sve više shvaćaju da je silno bitno imati zdravu, čistu, balansiranu kožu, suptilno i redovito održavanu svim raspoloživim – primjerenim – metodama. Puno važnije negoli nategnuti lovu za 37. torbicu ili “šuze” sezonskog vijeka, čija će promocija vjerojatno proći nezapaženo…

Kažem vam, fileri su čudo!

Ali mogu postat čudovišni ako su neadekvatni ili neadekvatno aplicirani.

Sofisticirana medicina

Aplikacija filera (filanje, bockanje..) je čista, prava, sofisticirana medicina! S puno teorijskog znanja i ponavljanja, sa sviješću o svim mogućim butalnim komplikacijama, s dugim, napornim satima vježbanja (skupo plaćenim, u slobodno vrijeme).

U najbenignijem slučaju – loši i nekvalitetni fileri kratko traju! Sretni što ste ih jeftino platili, brzo prestajete spominjati tu jeftinoću kao komparativnu prednost…

S druge strane, loša i nestručna aplikacija upitnih proizvoda, bez svijesti, znanja i mogućnosti popravka – može biti vrlo dramatična.

Uostalom, fileri se ne prodaju na mililitre.

Odabir filera, postupak aplikacije, tajming i mogućnost kombinacija predstavlja silnu moć, ali i divotu skulpturiranja ljudskog lica. Estetika je znanje i umijeće, trening i umjetnost! State of art.

A svako lice ima svoje zahtjeve, svoju dinamiku, svoju asimetriju i svoju priču. Svoju istinsku ljepotu i osobnost prvenstveno. Ne podliježe modnim trendovima i bilježi dugo sve što se na njemu radi.

Mi, estetski liječnici – ispisujemo ga, oblikujemo, “popravljamo” i održavamo.

I… potpisujemo uradak.

Pročitajte još i ...