Dr. Jasenka Kalajdžić – Čandrlić: proširene kapilare i vene nisu samo estetski već i medicinski problem!

Proširene vene i kapilare danas su jedan od najčešćih medicinskih problema ali i estetskih nedostataka. Danas, za razliku od samo nekoliko desetaka godina prije, na raspolaganju postoje i raznovrsne metode, ali i specijalizirani liječnici koji ne samo da će riješiti medicinski već i estetskih problem – paukove mreže. Naime, tako “tepaju” proširenim venama i kapilarama, a svi znamo da baš kao ni paukove mreže, proširene vene i kapilare nisu simpatične.

Dr. Jasenka Kalajdžić – Čandrlić jedna je od autoriteta u području medicine za proširene vene i kapilare, pa nije ni čudo da je poliklinika Lege Artis u Osijeku, gdje i doktorica radi, najpoželjnija destinacija za rješavanje tog medicinskog i estetskog problema.

Dr. Jasenka Kalajdžić – Čandrlić

Kako bi vam što bolje dočarali ekspertizu dr. Kalajdžić – Čandrlić napomenut ćemo kako je u javnosti postala zapažena još kao specijalizantica kada je djelovala kao ratni liječnik u KB Osijek te nakon toga kao pripadnica pratećih mobilnih kirurških ekipa Specijalne policije diljem Hrvatske. Nakon završene specijalizacije, nastavila je poslijediplomski studij iz intenzivne medicine te iz hiperbarične medicine, pri čemu je uvela u rad prvu barokomoru u KB Osijek. Ako mislite da profesionalnoj edukaciju tu došao kraj, vrate se – ova je vrsna liječnica 2011. upisala i studij poduzetništva na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, nakon čega je ostvarila dugogodišnju želju i sa suprugom otvorila obiteljsku polikliniku za kirurgiju – danas uglednu polikliniku Lege Artis.

Shodno svemu nabrojanom, nije niti čudo da smo je intervjuirali i opširno priupitali sve o problemu vena i kapilara, kako se rješavaju, kojim metodama i kako.

U kojem periodu života se najčešće javljaju problemi s proširenim venama i kapilarama?

Venske bolesti danas predstavljaju jedan od najčešćih medicinskih problema, ali i estetskih nedostataka.  Rijetki su oni koji nemaju proširene vene, a više od 50 posto populacije ima neki oblik bolesti vena. Problemi s venama i kapilarama pojavljuju se već nakon navršene 20-e godine života. Način života i genetska predispozicija glavni su okidači za pojavu ovih bolesti.

Kako se tretiraju proširene vene, a kako kapilare?

Bolesti vena i kapilara posve su različiti entiteti. Etiološki – uzrokom, simptomima kao i načinima liječenja. Svaka ozbiljna i pouzdana zdravstvena ustanova koja se profesionalno bavi liječenjem vena mora vladati svim dostupnim suvremenim metodama i procedurama – znači, za svakog pacijenta odabrati najbolju i najprihvatljiviju metodu.Zapravo je puno jednostavnije riješiti problem vena. Danas postoje minimalno invazivne metode liječenja vena koje trajno, bez povratka bolesti, posve bezbolno i bez ožiljaka rješavaju problem: radiofrekvencija, laser i pjena (UGFS). Metoda se odabire ovisno o individualnom stanju. Radi se o ugodnim, efikasnim brzim postupcima, posve neusporedivim s klasičnom operacijom. Bolesne vene tim se metodama trajno isključuju iz površinskog venskog sustava te se tako eliminiraju tegobe, zaustavlja se napredovanje bolesti i sprečava razvoj opasnih komplikacija.

Kapilare, pak, predstavljaju pretežno kozmetičku poteškoću, najčešće su na nogama i licu. Izbor tehnike ovisi o proširenosti, tjelesnoj konstituciji, pigmentaciji kože, lokalizaciji.Sklerozacija je jedini mogući način aktivnog kirurškog liječenja kapilara i užih varikoznih vena i kapilara. Princip djelovanja je zaustavljanje protoka krvi – i tako “uništavanje” kapilara, mrežastih vena i variksa.

Tehnike sklerozacije su različite: sklerozacija pjenom, sklerozacija toplinom – laserom. Obično je potrebno nekoliko puta ponoviti postupak do konačnog efekta.

Dutch model Bregje Heinen stars in Faithfull the Brand Summer 2017 photoshoots., Image: 339608575, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Bole li proširene vene i kapilare?

Kapilare su općenito estetski problem i nisu bolne. Vene s razvojem bolesti počinju razvijati i simptome. Tipična je bolnost u potkoljenicama, osjećaj ‘prepunjenosti’, otok. Česti su grčevi, mravinjanje – ‘nemir’ u nogama. Postepeno dolazi do promjene boje kože potkoljenica, razvoja vidljive kapilarna mreže oko gležnjeva, svrbeža, a koža postaje tanka, ljuskava , atrofična. Bol se javlja tipično – nakon dužeg sjedenja ili stajanja,  uz svrbež i pulsirajući otok. Odmakla faza zapuštene, neliječene bolesti vena karakterizirana je otvaranjem ulkusa – rana na donjem dijelu potkoljenice, na minimalnu traumu.

Ponekad se vene iznenada ‘upale’ i u ranijem stadiju bolesti, uz intenzivan bol, crvenilo i otok – radi se o tromboflebitisu. Uglavnom se to događa kod dužih putovanja ili poslova praćenih dugotrajnim sjedenjem, u trudnoći, nakon traume ili uz neke druge bolesti.

Mogu li se javljati na područjima tijela koji nisu, samo, noge?

Vrlo često pacijenti se javljaju radi kapilara lica, nosa i dekoltea. To su eksponirani i vidljivi dijelovi koji izrazito kompromitiraju dojam pri socijalnom kontaktu, naročito muškarcima, koji ne koriste korektivni make up. Obično napominjem da je to tipična reakcija svijetle ‘austrougarske puti’ na intenzivnu ekspoziciju suncu, klimatizaciji i zračenjima.

Kapilare lica, kuperoza, stvaraju dojam ne njegovanosti i grubosti, a često su udružene s različitim stadijima izrazito neugodne i progresivne bolesti – rozaceje. Rozaceu vrlo uspješno liječimo ZO Skin medicinskom kozmetikom – terapijom, uz microneedling. Uz to, ireverzibilno proširene kapilare tretiraju se, nakon dovođenja bolesti pod kontrolu, vrlo efektnim žutim laserom.

Koji su vaši savjeti, kao liječnice, za sprječavanje proširenja vena i/ili pucanje vena/kapilara?

Vene su isključivo kirurška bolest – liječe se samo i jedino – operacijski. Nisu bolest opasna po život, ali su trajne, progresivne, kompromitiraju kvalitetu života i dovode do komplikacija. Rana dijagnostika jedini je način sprečavanja daljnje progresije fleboloških bolesti.

Najčešći uzrok nastanka primarnih varikoziteta obično je genetska predispozicija – urođena slabost venskih zalistaka. Međutim, tome izrazito pogoduju i način života: pretilost, dugo sjedenje i stajanje, nedostatak tjelesne aktivnosti, statičke promjene stopala i zglobova. Kod žena, bolest vena pospješuje i trudnoća, hormonalni status te nošenje visokih potpetica ili ravne obuće. Često kažemo da su vene i profesionalna bolest, vezana uz zanimanja karakterizirana dugotrajnim stajanjem i sjedenjem – konobari, kuhari, frizeri, uredska zanimanja.. Kapilare lica javljaju se kod ljudi eksponiranih utjecajima atmosferilija – poljoprivrednici, vozači, vinari.. ili, pak, pasionirani ‘hvatači sunca’.

Ono što izrazito doprinosi progresiji bolesti vena jest poremećaj statike: postepeno spuštanje poprečnog svoda stopala, što se obično niti ne primjećuje. Ahilova tetiva tada ne stoji više pod  kutom od 90 stupnjeva, nego prema unutra. Primjerice, u takvim je slučajevima na obući vidljiva istrošenost unutarnje strane potplata. Tako se naprežu venski zalisci s unutrašnje strane nogu. Kada zalisci popuste, krv se počinje vraćati dolje, uslijed sile gravitacije. Ako je zalistak mali, otvore se male i spojne vene; ako je taj zalistak ‘glavni’ – preponski ili koljenski, tj. vensko ušće – otvaraju se velike vene. Postaju široke, izvijugane i vidljive ili pak utonule u omekšale mišiće i vezivo – čine potkoljenice teškima, otečenima i prenapunjenima. Proces je brži i intenzivniji u pretilih i neaktivnih osoba.

Kapilare lica, uz rozacejuu, možemo prevenirati pravilnom njegom i zaštitom kože od svih vrsta zračenja, balansiranim hormonalnim statusom i prehranom.

Dolaze li muškarci na tretmane proširenih vena ili ispucalih kapilara?

Apsolutno! Varikozne vene i proširene kapilare problem su većine populacije i muške i ženske svih dobi i uzrasta. Uzrok nastanka su oslabljene stijenke površinskih vena, što je često nasljedna osobina. Žene su estetski više opterećene tim problemom nego muškarci, pa se češće odlučuju za operativne zahvate i tretmane kako bi ih uklonile.

Muškarci su, pak, česti korisnici žutog lasera,  ZO Skin kozmetike i S-pena.

Koji su vaši savjeti za mlađu populaciju kako spriječiti pojavu vena i kapilara?

Budući da je liječenje jednostavnije u početnim fazama bolesti, moj savjet je da nikako ne čekate razvoj bolesti. Dolaskom na specijalistički pregled s color dopplerom vena brzo se dijagnosticira postoji li bolest proširenih vena, stupanj oboljenja proširenih vena te prisutnost kapilara. Pravovremena dijagnostika znatno olakšava liječenje.

Kožu lica apsolutno treba naučiti pravilno čistiti, njegovati, zaštititi od rane dobi jer je koža barijera koja čuva ali i pokazuje naš odnos prema vlastitom tijelu.

I za kraj, koji su najčešći tretmani koji radite u vašoj Poliklinici? 

Osim vaskularnih kirurških zahvata vršimo i zahvate iz područja proktološke kirurgije – zahvati na završnom dijelu debelog crijeva. Pri tome mislimo na operacije hemoroida, fisura, fistula i pilonidalnog sinusa (urasla dlaka), kao i hernioplastike; naročito su učestale od početka razdoblja pandemije. To su također minimalnoinvazivni zahvati trajnog učinka, po tipu jednodnevne kirurgije. Radimo i zahvate iz područja opće kirurgije. Neki zahvati izvode se iz estetskih razloga, a neki iz zdravstvenih i funkcionalnih. To su manji ambulantni zahvati: urasli nokat, uklanjanje madeža, fibroma, bradavica, lipoma, kondiloma, također miniinvazivno, bez rana i šivanja, potpuno bezbolno i  trajno.

Estetska medicina je danas conditio sine qua non – uvjet bez kojeg se ne može.. stoga smo se uspješno etablirali na području estetske kirurgije i estetskih tretmana. Pokriven je cjelokupni opus estetskih kirurških zahvata: operacije uha, nosa, oči, grudi, liposukcije, facelifting, blefaro i abdominoplastika….

Neinvazivni estetski tretmani lica i tijela  isključivo su medicinskih referenci. Uvijek su obavezne konzultacije, pregled, razgovor; potom profesionalna analiza kože. Uz vec spomenutu medicinsku kozmetiku ZO Skin by Obagi, na raspolaganju su nam i druge linije. Vrlo često radimo čarobne rejuvenacijske postupke SkinPenom, personaliziranom moćnom radiofrekvencijom Velvet skin kao i neinvazivni efektni nekirurški facelift fokusiranim ultrazvukom – HIFU.

Naravno, uvijek su aktualni anti-age tretmani suvremenim hijaluronskim filerima te Botox terapija protiv bora i znojenja. Moćnu tehnologiju za oblikovanje tijela, zatezanje tkiva i eliminaciju masnoća –  Zerona laser, Velvet skin i  Venus legacy, nanadopunili smo detox paketima i aplikacijom kolagena u borbi protiv celulita, na oduševljenje svih koji se mukotrpno i dugo bore s viškom neželjnih kilograma. Trajna laserska epilacija odavno je uspješni klasik među našim tretmanima.

I za kraj napominjemo, kako bi vas možda uvjerili u uspješnost Poliklinike Lege Artis, njihov moto: “Svi će primijetiti nitko neće znati”. Svaka noga ima svoju priču, svako lice svoju osobnost, svako tijelo svoje zahtjeve! “ kaže dr. Jasenka Kalajdžić -Čandrlić, vlasnica Poliklinike Lege Artis.

Pročitajte još i ...