Dr. Jelena Meštrović Štefekov: kome preporučujem kremu, a kome serum?

Treba li nam hijaluron baš svakodnevno? Zašto je ovaj sastojak toliko obožavan  u svim dobnim skupinama? Kako se koristi na različitim tipovima kože i na različitim dijelovima lica?

Jedinstvena hidratantna, obnavljajuća formula

Vodeći dermokozmetički brend za njegu osjetljive kože, La Roche-Posay, ovih je dana predstavio dva noviteta iz vrhunske Hyalu B5 linije. Baš poput seruma, koji je na tržištu nekoliko godina skupio izvrsne recenzije i vojsku vjernih obožavatelja, i noviteti su izazvali izvrsne reakcije. Riječ je o hidratantnoj kremi te njezi za područje oko očiju. Iz brenda tvrde kako je ova hidratantna, obnavljajuća formula s dva tipa čiste hijaluronske kiseline i vitaminom B5, prikladna za sve tipove kože i svim dobnim skupinama, no zanimalo nas je još nekoliko ključnih detalja.

Kako bismo saznali više o ovoj formuli te benefitima hijaluronske kiseline i vitamina B5, porazgovarali smo s dr. sc. Jelenom Meštrović Štefekov, dr. med. spec. dermatovenerologije, koja je otkrila i kada je najbolje početi s anti-age njegom kože.

Hijaluronska kiselina sve je popularniji sastojak u kozmetičkim proizvodima. Po čemu je toliko posebna i zašto su proizvodi s hijaluronskom kiselinom toliko traženi?

Osnovna karakteristika hijaluronske kiseline, koja je ujedno i razlog njene posebnosti i popularnosti, snažna je sposobnost vezanja i zadržavanja velikih količina molekula vode unutar kože, odnosno svojstvo humektanta. Ono je i njezina osnovna fiziološka funkcija unutar matriksa, središnjeg i najvitalnijeg dijela kože koji joj osigurava čvrstoću, elastičnost i volumen. Hijaluronska kiselina postoji u različitim oblicima i veličinama molekula, što određuje ulogu za koju ćemo ju upotrijebiti – ulogu filera, boostera, mezoterapijskog preparata, seruma ili kreme, ovisno o tome što želimo postići, volumen ili hidrataciju kože ili oboje.

Tako će hijaluronska kiselina u formi seruma i kreme snažno hidratizirati kožu, “zaključavajući” molekule vode unutar nje i sprečavajući njezin gubitak, što će za rezultat imati “plump” efekt – zaglađeniju, puniju, čvršću, zdraviju kožu. Druga dva važna razloga posebnosti hijaluronske kiseline su njezina sigurnost i mogućnost upotrebe i kod osjetljivih koža, te mogućnost kombiniranja s brojnim drugim aktivnim supstancama, odnosno drugim preparatima za njegu kože.

Koje su prednosti korištenja kozmetičkih proizvoda s vitaminom B5? Zašto je taj sastojak bitan u njezi kože?

Vitamin B5, koji poznajemo i pod nazivima pantotenska kiselina i dekspantenol, ima sposobnost reparacije i djeluje smirujuće, a u kombinaciji s hijaluronskom kiselinom djeluje sinergijski, pojačavajući njezin hidratizirajući učinak.

Kada je pravo vrijeme da se počne s korištenjem anti-age proizvoda?

Smatra se da je 25 godina dobna granica kada se započinje s anti-age njegom. Ako želimo individualizirati pristup, onda je to vrijeme između 20-te i 30-te godine života. U tom se periodu mogu zamijetiti prvi gubici razina hijaluronske kiseline u koži, pojave sitne naboranosti na najosjetljivijim mjestima poput očnog područja, te prvih pigmentacijskih neujednačenosti. U širem smislu riječi, najvažniji zdravstveni, a ujedno i anti-age pristup u njezi kože, je zaštita od sunca koja započinje od prvog dana života.

Je li istina da je koža oko očiju drugačija od kože na licu? Znači li to da treba posebnu njegu baš za područje oko očiju?

Koža oko očiju je tanja, samim time i osjetljivija, sklonija iritaciji, suhoći i pojavi prvih znakova starenja u odnosu na kožu lica. Upravo zbog toga, zahtjeva posebnu njegu. Iako su često aktivne supstance koje se koriste u anti-age njezi kože lica i područja oko očiju slične ili iste, razlika je u njihovim koncentracijama i dodacima poput konzervansa, mirisa i alkohola, ali i vehikulumu u koji se one inkorporiraju. Koža oko očiju zahtjeva niže koncentracije aktivnih supstanci, izostavljanje iole mogućih iritansa, posebnu teksturu koja ne dozvoljava isušivanje.

Ima li razlike između anti-age seruma i anti-age krema? Kome preporučujete koji?

Razlika postoji. Anti-age serumi u pravilu su koncentriraniji, potentniji, penetriraju dublje u dermis, imaju snažniji učinak. Koriste se kad želimo maksimalni mogući rezultat lokalnog preparata, učinak korekcije, ne samo njege. Njihova konzistencija zato je često vrlo hidrofilna, “upijajuća” i redovito zahtjeva nanošenje završnog sloja kreme, ne uvijek nužno iz iste linije preparata. Anti-age kreme su lakša, nježnija varijanta anti-age njege, koriste se kao prevencija, ciljana njega, obično dostatna za mlađe kože.

Postiže li se bolji anti-age učinak ako se koristi cijela anti-age rutina – serum, krema i krema za područje oko očiju, nego samo jedan anti-age proizvod?

U pravilu da. Koristeći istovremeno serum, kremu i kremu za područje oko očiju zaokružujemo njegu, maksimaliziramo učinak. No, nije uvijek i svima sve potrebno, ja podržavam individualan pristup.

Mogu li osobe s osjetljivom kožom koristiti anti-age proizvode? Na što trebaju obratiti pažnju kod izbora prave anti-age rutine njege?

Mogu. Njegu osjetljive kože treba svesti na samo nekoliko ciljanih preparata sa što manjim brojem sastojaka, jednostavnog i transparentnog sastava. Treba izbjegavati agresivne čistače, tonike, često pranje, pilinge, iritanse. Preparati koji sadrže hijaluronsku kiselinu, ceramide, skvalan, centellu, B3, B5, pa i vitamin C u nižim koncentracijama – preparati su izbora.

Pročitajte još i ...