Dr. Josip Lovrić: Najčešće pogreške u pomlađivanju muškaraca

Na naslovnoj fotografiji dr. Josip Lovrić i dr. Ognjen Rupe nose medicinsku tuniku UGGO od LUUN ® Luxury Uniforms.

Kad izgovorimo riječ „pomlađivanje“, rijetko nam na pamet padaju muškarci. No, znamo da anti-age tretmani već odavno nisu rezervirani samo za žene, pa iako snažniji spol ne odlikuje pretjerana fokusiranost na estetske nedostatke, to nikako ne znači da se o izgledu ne brinu.

Iako ih ne brine baš svaka nova bora koju uoče u ogledalu, i oni se, baš poput žena, mogu zateći vlastitim odrazom – posebno nakon što prijeđu 40-u.

Znamo da muška koža stari nešto sporije – njihova je koža deblja zbog veće razine testosterona u organizmu, no zato sadrži i veću razinu kolagena i elastina, kao i veći postotak vlage. Dok se kod žena relativno naglo pad kolagena događa oko menopauze, muška koža stari postupno – što znači da će se na muškom licu bore pojaviti nešto kasnije, no zbog deblje kože bit će izraženije i dublje.

When model Gabriel Aubry isn�t busy fighting with Halle Berry and her fiance Olivier Martinez, he�s modeling for Hugo Boss Black in their Spring / Summer 2013 ad campaign., Image: 148460429, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Thunder Press

Koje estetske usluge muškarci najčešće traže, koriste li Botox, koje greške čine u pomlađivanju i kako se anti-ageing kod muškaraca razlikuje od onog kod žena?

Sve nam je otkrio kirurg Josip Lovrić, vlasnik zagrebačke boutique klinike Skinova.

Što se tiče korištenja estetskih usluga, kakav je omjer muškaraca i žena?

“Estetika je od pamtivijeka bila više vezana uz nježniji spol. Briga o svom izgledu utkana je u gene i kroz stoljeća je izgled uvijek bio presudan u donošenju odluka u pogledu izbora partnerica za život, brak i potomstvo. Tek kraj 20. stoljeća i moderna vremena osvijestila su i kod muškaraca činjenicu da je njegovan izgled dodatna karta – kako u poslovnom, tako i u privatnom svijetu. Da, muškarci su prigrlili činjenicu da je njegovan i skladan izgled bitan. Shvaćaju kako je danas potrebno puno više od bijele košulje i kravate kako bi se zadržalo kupce, pridobilo nove, pozicioniralo se u hijerarhijskom poslovnom okruženju, no jednako tako i prezentiralo se u socijalnim krugovima. Postoje nebrojene sociološke i psihološke studije koje potvrđuju da ćemo za ono što nam je oku ugodno biti puno skloniji odobravanju. Bila to raznobojna hrana na tanjuru u restoranu, dizajn tenisica i oblik karoserije automobila, ili pak trendi oblikovana frizura s urednom bradom i čistom kožom lica. Gledamo li omjer korištenja estetskih usluga, gruba računica bi izgledala žene 80%, muškarci 20%”.

Koje usluge estetske medicine muškarci najčešće koriste?

“Mi smo jednostavni: kosa, bore, znojenje i tetovaže. Rijetko ćete naići na muškarca koji razgovara o kvaliteti kože, sjaju, ujednačenom tenu, hiperpigmentacijama. Velika je potražnja za uklanjanjem grešaka iz mladosti – koje muškarci tetoviraju po sebi. Kultura tetoviranja davno je izašla iz sfere označavanja pripadnosti određenim grupacijama i postala je dio modne osviještenosti. Kako se moda i trendovi mijenjaju, tako raste i potreba za uklanjanjem takvih tetovaža. Iz tog razloga iznimno su popularni tretmani laserskog uklanjanja takvih pigmentacija. Na drugoj strani krivulje već gotovo desetljeće caruju laserski tretmani epilacija – podjednako kod muškaraca i žena. Danas su muškarci osviješteni da bijela košulja i kravata ne znače nužno uspjeh u poslovnom i/li privatnom svijetu. Ljutit izgled, mrlje od znojenja, gubitak kose, brade i konture lica postao je problem koji podjednako muči oba spola. Apsolutni kralj na prijestolju je bio i ostao botoks – za nježnu redukciju mimičkih linija lica kao i za redukciju znojenja. Društvene mreže nametnule su pojam idealnog muškarca s naglašenom i oštro ocrtanom linijom čeljusti pa se nerijetko susrećemo upravo s takvim zahtjevima. S druge pak strane, svjedoci smo porasta potražnje za transplantacijom kose, kao i svim tretmanima koji pridonose obnovi vlasišta s posljedičnim rastom folikula. Pri tome mislim na tretmane vlasišta matičnim stanicama i posebno formuliranim mezoterapijskim koktelima.”

Koje su najčešće pogreške u pomlađivanju muškaraca?

“Anatomija starenja muškaraca bitno se razlikuje od žena. Genetika i hormoni dijelom igraju ulogu u tom procesu, no podjednako je važan i stil života. Najčešće pogreške koje se viđaju jesu kada se muškarac „korigira“ po ženskom principu. Bitno je razaznati da pomlađivanje žena injektabilnim materijalima rezultira pomlađivanjem i naglašavanjem ženstvenosti; kod muškaraca rezultat treba biti suprotan – naglašavanje muževnosti”.

Mogu li se vidjeti slučajevi „prepunjenih“ muškaraca?

“Itekako. Nerijetko na društvenim mrežama vidimo članke o celebrity osobama koje su se promijenile gotovo do neprepoznatljivosti. Mislim da su čak i neki vaši kolumnisti pisali o tome. Mickey Rourke, Tom Cruise, Silvester Stallone, Simon Cowell, Don Johnson, Barry Manilow samo su neki od primjera kada u potrazi za tom vječnom mladošću i socijalnom prihvatljivošću, muškarci također izgube kompas”.

Koriste li muškarci botox? Postoji li razlika u odnosu na to kako žene koriste botoks?

“Itekako ga koriste. Koriste ga za iste indikacije kao i žene – redukcija bora mrštilica i smijalica te smanjenje horizontalnih linija na čelu. Muškarci iz poslovnog svijeta često posežu za tim čudom iz bočice kako bi smanjili znojenje u pazusima, dok ga sportaši koriste kako bi reducirali znojenje dlanova što im uvelike pomaže pri treninzima i ostalim sportskim aktivnostima. Ono što je bitno napomenuti, je da su kod muškaraca ciljani mišići češće hiperkinetični ili hipertrofični (jači i većeg volumena), pa je uvijek bitno napomenuti da se od jedne aplikacije botoxa ne može očekivati uvijek zaglađeno i ispeglano čelo kao kod žena te da ga je potrebno ponavljati u redovitim intervalima kako bi se postiglo s vremenom postupno poboljšanje dubljih bora i linija. S druge strane, žene ga apliciraju u stopala tijekom ljetnih mjeseci, jer pretpostavljam nije ugodno ako vam stopalo zbog znojenja klizi u viskom petama :)”.

Što je po vama njegovan muškarac?

“Osviješten muškarac koji je definiran podjednako svojim stilom oblačenja,  kao i činjenicom da se brine o vlastitoj koži. Briga o vlastitoj koži ne znači da takav muškarac krije svoje godine iza zategnutog sjajnog lica, ali da svjesno ne dopušta gravitaciji da preuzme kontrolu. Jednako kao što vodimo računa o svojim zubima (jer zdrav i blistav osmjeh puno znači), tako ćemo kod njegovanog muškarca uočiti zdrav ten, reducirane bore na granici neprimjetnosti, uredno održavanu liniju čeljusti i brade te kose. Uostalom, dermokozmetika poznatih svjetskih brendova ima razvijene posebne formulacije koje pogoduju muškoj koži pa je postalo već sasvim uobičajeno da muškarci, osim after shavea, koriste i hidratantne kreme i serume, tonirane kreme za područje oko očiju i sl. Ukomponirajte to s osobnim stilom odijevanja i eto prototipa gospodina savršenog u 21-om stoljeću”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ESTETICA.HR (@estetica.hr)

Što vi koristite od estetske medicine?

“Jedan sam od onih koji voli osobno probati sve na vlastitoj koži prije nego to ponudim klijentima. Godine ne štede nikoga i gravitaciji nitko ne može pobjeći, pa tako ni ja. Redovito održavam kožu lica mikrodermoabrazijom na bazi morske soli te periodično ultrazvučnom terapijom s hijaluronskim serumom. Nakon 40-e postao sam svjestan da su neke bore postale dominantne pa sam ih reducirao malim količinama botoxa. Kako je hidratacija ključ svega, i to ne samo na površini kože, već i u dubljim slojevima – taj problem riješio sam preparatima na bazi hijaluronske kiseline. Veliki sam pobornik organskog, pa sam apsolutnog saveznika u njezi pronašao u Skin Better Solo hidratantnoj kremi za muškarce te Physiodermie Homme liniji proizvoda. Sunce više nije kao što je bilo kad smo bili djeca, no ljeti mogu odahnuti i nesmetano uživati na suncu uz Heliocare SPF proizvode i već nekoliko godina sam zaštićen od hiperpigmentacija kojima je svjetloputa populacija itekako sklona”.

Što vam je bitno u Vašem radu?

“Vodim se onim – kako zračiš, tako privlačiš. Estetika je grana medicine u kojoj se barijere liječnik – pacijent ruše. Stoga je okruženje u kojem se one ruše itekako važno. Pri tome mislim da vlada topla i ugodna atmosfera, pomalo obiteljska, da su svi članovi tima s jedne strane profesionalni, a s druge strane prijateljski nastrojeni. S te strane sam itekako danas ponosan da je naš mali tim zaista u tome uspio i da smo prepoznati po tome. Podjednako važno je i da se svi članovi tog tima osjećaju udobno u onome što nose na sebi. Pri tome mislim na radne uniforme koje su, vjerujem, svim zdravstvenim djelatnicima često trn u oku. Ili su krute, ili su nedovoljno prozračne i posljedično neudobne”.

Što očekujete od odjeće u kojoj ste svaki dan na poslu?

“Odjeća mora disati. Biti prozračna i ne ograničavati. Vrhunska radna odjeća mora biti jednostavna za održavanje i ne gužvati se. Dugo sam tražio idealnu radnu odjeću i moram priznati da sam je pronašao. LUUN uniforme zadovoljile su sve gore navedene kriterije i s ponosom mogu reći da se u njima osjećam kao kod kuće u trenirci”.

Dr. Lovrić nosi medicinsku tuniku UGGO

Koje krojeve volite, a kakve materijale?

“Medicinske uniforme su do nedavno bile jako nemaštovite – strogi, oštri krojevi koji zadovoljavaju svoju osnovnu potrebu – funkciju. LUUN uniforme su unijele dašak svježine u taj monoton svijet; dovoljno su modno odmaknute s dozom istančanog ukusa, da se uklapaju u koncept „njegovanog muškarca“, a materijal od vrhunskog pamuka s utkanom dozom elastina je upravo ono što volim – dovoljno prozračan da koža diše, bez gužvanja s jednostavnim održavanjem”.

Koja vam je boja radne odjeće omiljena?

“Kao kirurg desetljeće sam živio sa zelenom bojom. No tijekom vremena, ta tradicionalna kirurška boja zamijenjena je svijetlo plavom ili pariški plavom koja je polako postala simbol kirurških struka. No, u Boutique Clinic Skinova omiljena boja radnih uniformi je crna – ukomponirana sa sivo narančastim detaljima koji s takvom bazom dolaze do izražaja”.

Dr. Josip Lovrić u medicinskoj tunici GIO

Kakvu radnu obuću nosite?

“Najudobnije se osjećam u slip-on tenisicama i davno sam medicinske klompe zamijenio takvim tipom obuće. Moram priznati da sam se tek nedavno oduševio i novom linijom obuće od LUUN uniformi, u kojima su uspjeli kreirati takav tip obuće koja daje potporu stopalu, a ujedno su lagane i ugodne za nošenje te upotpunjuju boju samih uniformi”.

Pročitajte još i ...