Dr. Josip Lovrić: virtuoz s filerima otkriva najintrigantnije činjenice o dermalnim punjačima

Postoje neka pitanja koja se u svijetu anti-ageinga stalno “vrte” i intrigiraju žene koje još nisu započele s filerima, ali i one koje su neke tretmane probale, a o nekima tek razmišljaju… Kako bismo im pomogli u njihovim dvojbama, za intervju smo zamolili vrhunskog stručnjaka. Razgovarali smo s doktorom Josipom Lovrićem, specijalistom opće kirurgije i regionalnim KOL-om, službenim trenerom za Merz Aesthetic dermalne punjače te jednim od vodećih liječnika u državi kada govorimo o filerima. Tijekom višegodišnjeg rada u Poliklinici Bagatin, mililitre apliciranih filera broji, naime, u tisućama.

Za početak – kako uopće odabrati stručnjaka kojem ćemo se prepustiti s punim povjerenjem?

Tko smije raditi, a tko radi dvije su različite kategorije. Različitim propisima, aktovima i zakonima RH definirano je pružanje zdravstvenih usluga, ali i opseg istih. Aplikacija dermalnih filera dopuštena je isključivo u zdravstvenim ustanovama koje zadovoljavaju određene uvjete – neki od njih podrazumijevaju i osigurana medikamentozna sredstva u svrhu rješavanja akutnih komplikacija nakon same aplikacije filera. Nadalje, propisano je da isključivo liječnici s dobrim poznavanjem anatomije smiju aplicirati dermalne filere, da su to liječnici s višegodišnjim iskustvom, bilo dermatolozi ili plastični kirurzi.

Svaka grana medicine, pa tako i estetika, posebice „injectable“ segment, zahtijeva višegodišnje iskustvo i usavršavanje. Komplikacije se događaju i najboljima, no u rukama takvog liječnika sigurni ste da će i najteže situacije biti adekvatno riješene.

Stoga, kada razmišljate o korekcijama lica ili drugih dijelova tijela, dobro se informirajte o liječniku kojeg želite posjetiti, zatražite na uvid životopis, popis akreditacija, godine iskustva u apliciranju dermalnih filera i ne ustručavajte se pitati ga izravno za usavršavanja i edukacije koje je prošao. Sve su to preduvjeti da se stvori povjerenje i partnerski odnos kako bi krajnji rezultat bio upravo ono što tražite.

Što napraviti s licem koje se s godinama naprosto objesilo?

Ovisi u kojim se godinama to dogodilo. Pad lica je proces koji se ne događa preko noći iako većina žena tvrdi da najveće promjene primjećuju u 37. godini. Razumijevanje anatomije i procesa starenja uvelike je evoluiralo u proteklom desetljeću pa danas puno bolje razumijemo stanične mehanizme koji dovode to tog neizbježnog procesa.

Prije tretmana
Poslije tretmana

Tako danas znamo da za starenje lica ne možemo samo kriviti vanjske faktore (izlaganje suncu, pušenje, prehranu…), već i čitav niz unutarnjih faktora poput resorpcije kosti na licu, gubitak kvalitete i strukturalne potpore određenih ligamenata lica, „topljenje“ masnih jastučića, redukciju volumena i aktivnosti određenih mišića, eksponencijalni pad hijaluronske kiseline, gubitak proizvodnje kolagenskih vlakana i elastina, usporedna proizvodnja različitih faktora rasta i natural moisturising faktora i drugo.

Sve to rezultira promjenama na licu koje se očituju kao „pad lica“, umoran, pepeljast izgled, pojavljuju se ne bore već brazde, udubljenja. Tridesete su one godine u kojima zamjećujemo prve takve promjene. Tada su svi stanični mehanizmi još u punoj pripravnosti pa im ponekad treba mala pomoć kako bi se zadržao svjež izgled. Govorimo o malim količinama botoxa ili aplikacije skin boostera s glicerinom poput Belotero Revivea, o nježnoj korekciji usnica ili perioralne regije.

U 40-im i 50-im udružuju se desetljeća izlaganja unutarnjim i vanjskim faktorima: tada treba minuciozno pristupiti analizi lica kako bismo identificirali koji su to razlozi koji su doveli do tog pada i ciljano ih rješavali. Tada nije riječ o „popunjavanju bora“, nego o konturiranju, oblikovanju i podizanju lica.

U Poliklinici Bagatin aplikacijama volumizacijskih filera poput Belotero Volume i Intense vraćamo lice na početna mjesta određenih vektora koji su „kliznuli prema dolje“ i poput sidra učvršćujemo lice stvarajući odgovarajući lifting efekt. Naravno, nijedno lice nije isto, nijedna koža nije ista pa ni proces nikad nije identičan. Stoga uvijek treba njegovati individualni pristup kako bi se optimalno postiglo zadržavanje prirodnog izgleda, oblika i volumena lica.

Je li bolje napraviti sve odjednom ili imati dugoročni plan? 

Davno je napušten koncept „1 ml po 1 ml“. Osobno smatram da korekciju lica nikad ne treba promatrati kroz broj utrošenih mililitara – jer nekome će 3 ml biti dovoljno, a nekome će pak trebati 8 do 12. Sve to ovisi o efektu koji klijent želi postići uz jako dobro razumijevanje razloga koji su doveli do sadašnjeg stanja. Ako govorimo o „full face approach“ principu, gdje se moramo pobrinuti za različite dijelove lica – obrazi, srednji dio lica, podočnjaci, perioralna regija, čeljust, brada i sl. – takav zahvat se može odraditi odjednom ili će se pak kreirati plan u nekoliko dolazaka. Bez obzira na „sve odjednom“ ili „na rate“, imperativno je kreirati dugoročni plan dolazaka i održavanja.

Time pokazujete da vaš klijent za vas znači puno više, da ste vi s njim kreirali odnos pun povjerenja u kojem vi preuzimate brigu o njegovom licu koja nadilazi puko „punjenje filerom“; takav plan najčešće podrazumijeva (više)godišnji rad na hidrataciji kože, poboljšanju teksture i elastičnih svojstava kože, ujednačavanju tena, redukciji nježnih bora i sl. pa govorimo o indukcijskim tretmanima kolagena s Radiessom, skin booster tretmanima namijenjenim dubinskom hranjenju kože kombiniranim s različitim uređajima kako bi se postigao sinergijski učinak.

Lice ima volumen, ali kvaliteta kože nije najbolja – ten je siv, umoran… Što učiniti?

Uvijek je izazovno s klijentom raditi na kvaliteti kože. Iz tog razloga volim ih pitati da definiraju što je to za njih „kvaliteta kože“. Svježina, blistavost, odsjaj, boja – samo su neki od odgovora koje dobijem. Promjena kvalitete kože može se dogoditi iz mnogo razloga – počevši od nedostataka određenih mikronutrijenata, elemenata u tragovima, lipida i drugo, no najčešće je povezana s gubitkom hidratacije i natural moisturizing faktora. U Poliklinici Bagatin su nam u tom slučaju na raspolaganju skin boosteri, omiljeni proizvodi svih dobnih generacija, poput na našem tržištu novog Belotero Revive preparata.

Prije
Poslije

Radi se o fileru koji se razlikuje od klasičnog “dermalnog punjača” koji ima određeni kapacitet podizanja i učvršćivanja tkiva: Belotero Revive nema taj učinak, već je njegova uloga dostaviti zavidnu razinu vlažnosti u površinski sloj kože zahvaljujući hijaluronskoj kiselini odgovarajuće molekularne mase i njezinoj sposobnosti vezivanja vode. Glicerol, koji je sastavni dio ovog skin boostera, odgovoran je za poticanje apsorpcije vode iz dermisa kože sve do stratum corneum, pružajući tako hidrataciju „iznutra prema vani“ uz kreiranje blistavog i zdravog odsjaja kože.

Redovitom aplikacijom skin boostera ne postiže se povećanje volumena ni promjena kontura, već zadržavamo postojeći mladenački izgled, a kod lica u koje su već injektirani fileri prolongiramo njihov učinak. Ovo je omiljeni tretman klijentica prije odlaska na more i prevencija isušivanja kože na suncu te nutritivna potpora i balansiranje kože nakon ljeta.

Koja je koža zahvalnija za anti-age tretmane – tanka ili deblja?

Nema pravila. S tankom kožom rezultat se može postići s manjom količinom preparata, no vrlo je često atrofična koža sklona modricama. U takvim slučajevima preferiram rad s plastičnim preparatima (poput Belotero Volume) koji se po svom reološkom svojstvu mogu vrlo jednostavno oblikovati i na taj se način izbjegava stvaranje vidljivih kuglica koje mogu ostati u koži čak nekoliko tjedana.

Kod kože s debljim dermisom potrebna je veća snaga liftinga kako bi se tkivo poput šatora podignulo i učvrstilo pa je onda potrebno razmišljati o preparatima koji su elastični i koji se mogu dobro opirati silama gravitacije – primjerice Belotero Intense ili meni osobno najdraži i najmoćniji proizvod, Radiesse.

Kako učvrstiti liniju čeljusti? Što mislite o trendu naglašavanja jawlinea? 

Konturiranje čeljusti trend je koji je zavladao proteklih godinu, godinu i pol. Iako se čeljust i ranije oblikovala, tek kada su neki od svjetski poznatih influencera na svojim digitalnim platformama priznali da su oblikovali čeljust filerima, trend se proširio na mainstream populaciju. Kreiranje okvira lica jedan je od najljepših tretmana jer dajete završni oblik i dojam svemu onome što je na licu rađeno.

Za kreiranje linije čeljusti na raspolaganju su nam hijaluronski fileri, no ono što je apsolutni adut bez konkurencije u toj domeni je Radiesse filer koji zahvaljujući svom “versatile učinku“ i iznimnoj kohezivnosti kreira vrlo jasne i oštre linije čeljusti koje zbog indukcije kolagena s vremenom postaju sve bolje, a veliki broj influencera otvoreno priznaje da svoju čeljust zahvaljuje upravo tom fileru, čiji učinak traje i dulje od dvije godine.

NOT FOR COVER USAGE. Introducing Hailey Baldwin UGG Classic Street Collection campaign. PLEASE CREDIT CAMERA PRESS/UGG IN ALL USAGES., Image: 297917481, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY. NO COVER USAGE. Camera Press provides this publicly distributed image for editorial purposes. Additional permissions may be required., Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Camerapress

Pri korekcijama čeljusti treba se voditi nekim anatomskim principima pa postoje razlike između oblikovanja muške čeljusti (gdje gonialni kut iznosi 1000-1200 , a čeljust je iz prednje projekcije „četvrtasta“ s naglašenim uglovima ispred mišića žvakaća) te ženske čeljusti (s gonialnim uglom 1200-1400, pri čemu prednja projekcija lica izgleda poput slova „V“). Pravilnom korekcijom čeljusti i brade može se postići i redukcija vidljivosti podbratka.

Što se rješava botoksom, a što filerima?

Vječito pitanje. Botox je neuromodulator, dakle pročišćeni toksin koji relaksira određene mišiće i mišićna vlakna koji sudjeluju u ekspresijama na licu – poput srdžbe, ljutnje ili čuđenja, a posljedično zbog opetovanog rada mišića koža direktno iznad njih rezultira stvaranjem bora. Pravilnim dozirajem postiže se popuštanje rada mišića uz zadržavanje prirodnog izgleda, bez onih „ porculanskih zamrznutih lica“. Fileri, odnosno punjači, su s druge strane preparati na bazi hijaluronske kiseline ili kalcijevog hidroksiapatita.

une 6, 2016 - New York, New York, USA - Emily Ratajkowski attends the 2016 CFDA Fashion Awards at the Hammerstein Ballroom on June 6, 2016 in New York City., Image: 289262706, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - Entertaiment

Razlikuju se po svojim svojstvima vezivanja vode, snazi liftinga i kreiranja neokolagena pa se koriste pri oblikovanju svih dijelova lica. Određeni fileri koriste se i za vrat i dekolte – poput Belotero Soft nježnog preparata, razrijeđenog Radiessea, a koriste se i za revitalizaciju kože ruku, koljena, pa čak i stopala. Preparati na bazi kalcij hidroksiapatita s velikim se uspjehom apliciraju kako bi se reducitrala vidljivosti strija, a u kombinaciji s uređajima HIFU (Ulthera) zavidne rezultate pokazuju u učvršćivanju kože trbuha, natkoljenica i stražnjice.

Postoje li godine u kojima je prekasno krenuti u pomlađivanje lica? 

Nikad nije kasno. No, fileri jesu moćni, ali nisu svemoćni. Ponavljam, nijedno lice nije isto, svako lice stari drugačijim tempom pod utjecajem različitih faktora, stoga je dobra konzultacija i „face assessment“ prvi korak u pomlađivanju. Ponekad – ne prečesto, ali ipak ne ni tako rijetko – estetska kirurgija ima zadnju riječ pružajući dugotrajnije rezultate koje je kasnije moguće lakše održavati s manjom količinom filera.

Ima li smisla tretirati samo nazolabijalne bore? 

Ne. Koncept direktnog punjenja nazolabijalnih brazdi davno je napušten iz jednostavnog razloga – punjenjem NLB rješavamo samo simptom, a ne uzrok njihova nastanka. Nazolabijalke nastaju zbog migracije tkiva iz drugih dijelova lica zbog gubitka volumena masnih jastučića, slabljenja retencijskih ligamenata, koštane resorpcije i slično, stoga je potrebno rješavati uzrok, a ne samo simptom.

Time se postiže harmonizacija cijelog lica i izgled skladnog i njegovanog lica s pravilnim konturama. Naravno, postoje klijentice koje i danas inzistiraju samo na korekciji nazolabijalnih bora, ali dužnost svakog liječnika je informirati ih i objasniti im zašto one nastaju te predočiti što se sve može postići. Edukacija! Ne samo nas liječnika, već i naših klijenata.

Mijenja li se osjećaj tijekom ljubljenja ako su usne povećane filerima?

Ne. Fileri za usne poput Belotero Lips Shape&Contour kreirani su na specifičan način tako da se, jednom aplicirani, u potpunosti integriraju u tkivo ravnomjerno i ne kreiraju prepreku osjetilnim tjelešcima koja se nalaze u sluznici usnica. Usnice su jedini dio lica koji je direktno izložen vanjskim čimbenicima i, s obzirom da nemaju kožnu barijeru, kroz sluznicu voda puno lakše isparava.

Stoga je imperativno pobrinuti se za adekvatnu i učestalu hidrataciju usnica kao dio svakodnevne kućne njege – ne samo kako bi se prolongirao učinak filera, već i zadržao senzualan izgled.

Najučinkovitije rješenje za sitne bore oko usana? 

Nadusnica je uvijek izazov za rješavanje. Za razliku od ostalih dijelova lica gdje govorimo o masnim jastučićima značajnog volumena, kod nadusnice anatomski nemamo puno prostora za rad. Tik ispod kože i potkožnog rahlog tkiva nalazi se orbikularni mišić čija se vlakna protežu okomito od ruba usnica prema vrhu nosa. I to su te „vertikalne pušačke bore“. S obzirom da ne možemo stavljati filere koji kreiraju volumen jer bi nadusnica izgledala neprirodno, u tom dijelu pušačke bore možemo ublažiti, naglašavam – ublažiti – korištenjem kohezivnih filera poput Belotero Balance, a nježne suptilne linije dodatno ublažiti Belotero Soft filerom.

Za potpuno brisanje takvih linija potreban je agresivniji pristup koji se najčešće sastoji od korištenja ablativnog i frakcijskog lasera uz naknadni tretman filerima. U zrelim pak godinama dolazi do elongacije, odnosno produženja nadusnice prema dolje pa se najbolji efekt postiže jednostavnim kirurškim zahvatom naziva lip lift.

Mogu li fileri i botoks prijeći iz dijela tijela u koji su aplicirani u neku drugu regiju?

Botox se aplicira u zaista malim količinama – kapljicama – i bitno je pridržavati se uputa liječnika nakon aplikacije; naime, nije dopušteno trljanje regije u koju je apliciran botox kako se toksin tim manipulacijama ne bi, neposredno nakon aplikacije, proširio na dijelove mišića ili mišiće koje ne želimo uspavati.

Zamislimo da je lice poput saća od pčele – ima svoje anatomske granice, svoje slojeve, mišiće i ligamente koji predstavljaju ograničenja svakog saća. Liječnik zna kamo je proizvod stavio, u kojoj količini i s kojom svrhom. Preparat se tamo i zadržava. No, svi smo bili svjedoci slučajeva u kojima pojedini klijenti nisu slušali upute liječnika pa su odmah nakon odlaska iz klinike pred ogledalom htjeli proizvod gurnuti „malo više gore“, „malo više lijevo“ i sl. Edukacijom klijenata i njihovom osviještenošću takve situacije se gotovo više i ne događaju. U slučaju usnica – ne, filer ne može odlutati iz usnice u obraz i obrnuto! To anatomski jednostavno nije moguće.

Može li se što postići s 1 ml filera?

Eh, „zamka 1 ml filera“. Ono što je istina je da u pogrešnim rukama 1 ml može napraviti puno štete, posebice na nekim regijama lica – primjerice kod podočnjaka ili nosa. Za druge regije lica, pritom posebno mislim na usnice, 1 ml je sasvim dobar početak. Ostale dijelove lica treba promatrati u kontekstu godina i združenih promjena koje su nastale pa se ne treba voditi brojem mililitara već rezultatom koji želimo postići.

Andie MacDowell attend 'The Killing Of A Sacred Deer' premiere during the 70th annual Cannes Film Festival at Palais des Festivals on May 22, 2017 in Cannes, France., Image: 333259522, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Abaca

Postoje li neki koraci koje možemo poduzeti kako bismo smanjili mogućnost pojave modrica nakon tretmana filerima?

Nijedan ozbiljan injektor nikad neće garantirati da se modrica neće pojaviti. To je nemoguće predvidjeti. Imamo neke fiksne oznake, jako dobro znamo za smjerove glavnih krvnih žila. No anatomske varijacije i odstupanja od standarda su češći nego što se misli, a mreža nježnih i oku nevidljivih kapilara na licu se broji u kilometrima. Stoga, statistika je uvijek na strani pojave sitnih hematoma.

Srećom, tehnologija ide naprijed pa danas u Poliklinici Bagatin preferiramo rad s tupim kanilama umjesto s iglama, a klijentima se preporučuje da prije tretmana uzimaju Arnica Montana granule, da izbjegavaju konzumaciju alkoholnih pića prije i poslije zahvata, kao i svih lijekova koji djeluju na zgrušavanje krvi (Andol, Aspirin i dr.)

Možete li prokomentirati anti-ageing trendove?

Estetika je poput visoke mode; svake godine dizajneri izbacuju nove kolekcije, pa tako i proizvođači kreiraju nove uređaje i filere. Kao što je prije godinu i pol dana korekcija brade i čeljusti postala hit, na mala vrata polako se okrećemo dijelu lica koje je dosada vrlo često zaboravljeno – čelo i sljepoočnice.

Pravilnim izborom tehnike rada i korekcijama šupljina sljepoočnica i čela ne samo da podižemo obrve i otvaramo pogled već kreiramo harmonizirani izgled cijelog lica.

No, te su tehnike iznimno zahtjevne za izvođenje zbog anatomskih okvira pa su rezervirane samo za zaista iskusne liječnike. Uvjeren sam kako će u narednom periodu fokus s brade prijeći upravo na taj segment.

Pročitajte još i ...