Kapci s izraženim naborima licu dodaju 10 godina – želite li “eye lift“ bez operacije?

Navikle smo na činjenicu da dobra rješenja koštaju mnogo i zahtijevaju odricanje, a istu logiku primjenjujemo u svim poljima – od kupnje automobila, odabira garderobe pa sve do brige o vlastitom zdravlju, ali i izgledu. Estetska medicina u posljednjih nam je desetak godina donijela rješenja o kojima smo nekada mogli samo maštati, a najbolje od svega – tretmani koji „vraćaju sat“ postali su dostupniji no ikada – vremenski i financijski.

Pristup koji je promijenio pogled na estetske korekcije

Dok smo nekada estetske korekcije promatrali isključivo kroz prizmu operativnih zahvata koji su bili skupi, komplicirani, a gotovo u pravilu su zahtijevali i duži oporavak, bolove i ispad iz svakodnevne rutine, danas je pogled na estetsku medicinu bitno drugačiji.

Nevjerojatni razvoj iznimno sofisticiranih medicinskih tehnologija doveo je do nebrojenih mogućnosti – zatezanje kože, peglanje bora, pa čak i bitnija promjena kontura lica danas su mogući bez odlaska pod nož, a minimalno invazivnim zahvatima rješavaju se čak i promjene koje je donedavno bez kirurškog liftinga bilo nemoguće tretirati. Jedna od tih pojava je i opuštanje kapaka, koje u kombinaciji s viškom namreškane kože predstavlja „neprijatelja broj 1“ mladolikom izgledu lica.

Cilj je što manje invazivan pristup

Osim žena, u neprestanoj potrazi za estetskom korekcijom vjeđa sve je više i muškaraca, a glavno pitanje koje se postavlja je – kako je moguće bez operacije odstraniti višak kože i „otvoriti“ oko te vratiti kapcima nekadašnju zategnutost? Odgovor se pojavio, kao i u mnogim sferama života – u najmodernijoj tehnologiji, a kad je zatezanje opuštene kože u pitanju – uređaj Plasmage donio je pravu revoluciju, zbog čega je njime oduševljena i zagrebačka dermatologinja dr. Ivana Nola.

Poznata po iznimnoj profesionalnosti i stručnosti, ali i toplom, prijateljskom pristupu zbog kojeg se u njenoj Dermatologiji Nola često mogu susresti i poznata lica, ova je ugledna liječnica uvijek sklona odabrati manje invazivan pristup, koji će željene rezultate postići uz što manju traumu za organizam i što kraće vrijeme oporavka.

Promjene koje uzrokuju podočnjake, vrećice i obješenu kožu

Područje oko očiju na glasu je kao „ono koje najbrže stari“, a zašto je baš ovaj dio lica najpodložniji nepoželjnim promjenama koje nas vizualno postaruju, objasnila nam je dr. Nola.

November 2 2016, New York City Actress Gwyneth Paltrow attends the Frederique Constant Horological Smartwatch launch at Spring Studios on November 2, 2016 in New York City. By Line: Philip Vaughan/ACE Pictures ACE Pictures Inc Tel: 6467670430 Email: info@acepixs.com, Image: 304619194, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Acepixs

„Specifičnost regije oko očiju je u tome što se ispod kože nalazi vrlo malo masnog tkiva i mišića, a koža napetost duguje isključivo svojoj elastičnosti – kapke ne možemo tretirati, primjerice, hijaluronskim filerima kao što to činimo s obrazima da bismo im vratili zategnutost – opuštene i naborane vjeđe rezultat su opuštanja kože, ali i smanjenja koštane potpore u predjelu obrva“, objašnjava doktorica.

Ne uzrokuje samo estetske, već i funkcionalne smetnje

Zbog gubitka elastina i kolagena, promjene u regiji očiju najčešće primjećujemo u ranim 40-ima, a do početka 50-ih opušteni kapci već nam počinju predstavljati ozbiljne smetnje.

„Jedna od glavnih karakteristika regije oko očiju je da njeno starenje često rezultira i funkcionalnim problemima, poput smanjenja vidnog polja ili znatno ograničene pokretljivosti kapka, zbog čega je zatezanje vjeđa postalo jedno od najčešćih estetskih zahvata nakon 40-e“, tvrdi dr. Nola te dodaje kako, srećom, za željeni rezultat više nije nužno ići „pod nož“.

Kontroliranim oštećenjima koža se sama zateže

Kako je moguće riješiti se viška opuštene kože s ovog delikatnog područja bez da je fizički odstranimo kirurškim nožem, mnogima još nije jasno, zbog čega nam je doktorica detaljno objasnila princip po kojemu namreškani „višak“ nestaje.

„Uređaj Plasmage radi na principu frakcijske plazme, a glavna mu je namjena nekirurški zategnuti namreškanu kožu – elektroda dovodi energiju iznad kože, pri čemu plazma kreira točku zagrijavanja na točno određenim mjestima, a ovakvim se oštećenjem koža potiče na zatezanje tijekom perioda zacjeljivanje“, objašnjava ugledna dermatologinja. Znajući da je upravo period zacjeljivanja najvažniji za novi kolagen, jasno nam je zašto je ovaj tretman u tako kratkom vremenu postao jedan od omiljenih među poznatim damama.

Actress Julianne Moore attends the 'Suburbicon' premiere on day three of the 2017 Toronto International Film Festival at Princess of Wales Theatre in Toronto, Ontario, Canada, on September 9, 2017., Image: 348864700, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, SIPA USA

Nekirurška opcija koja predstavlja jedinu pravu alternativu blefaroplastici

S obzirom na to da je riječ o vrlo malim i kontroliranim oštećenjima kože, straha od ožiljaka, podljeva i bolnog oporavka nema, a čitav se zahvat izvodi u lokalnoj anesteziji. Za razliku od klasične blefaroplastike (kirurške korekcije kapaka), ovaj je tretman moguće napraviti u „pauzi za ručak“, a oporavak traje otprilike 5 dana, tijekom kojih su na tretiranom području vidljive gusto raspoređene sitne točkice.

Ono što će biti itekako primjetno, tvrdi naša sugovornica, su – rezultati. S obzirom na to da je riječ o postupku čiji se rezultati oslanjaju na prirodne sposobnosti našeg tijela, pravi će učinak biti vidljiv nakon perioda zacjeljivanja.

„Preciznim stvaranjem sitnih toplinskih oštećenja, organizam potičemo da sam proizvede veliku količinu novog kolagena, a kako bi popunila sitne rupice nastale tretmanom, tijekom zacjeljivanja koža kapaka postajat će sve zategnutija. Rezultat tretmana bit će vidljiv još godinama, jer će velika količina novog kolagena pomoći koži da se ponaša mlađe“, objašnjava dr. Nola.

Zbog činjenice da regija oko očiju zbog iznimno tanke i osjetljive kože dosta stari brže od ostatka lica, svaki napredak u smjeru neinvazivnog, brzog i učinkovitog „pomlađivanja pogleda“ dočekan je s oduševljenjem, no Plasmage je, po mišljenju dermatologa, u tom kontekstu napravio najveći preokret, jer operativni zahvat se odgađa za kasnije ili se u potpunosti može izbjeći. Doktorica tvrdi da će ovaj tretman rezultirati i boljom kvalitetom kože, pa će i u slučaju da se kirurški zahvat u kasnijoj dobi ne može izbjeći, njegovi rezultati biti vidno bolji.

Pročitajte još i ...