Dr. Rebeka Held: kako je biti jedna od rijetkih žena u plastičnoj kirurgiji u Hrvatskoj

Kada govorimo o ženama u medicini, prema podacima Hrvatske liječničke komore u sustavu javnog zdravstva zaposleno je preko 14 tisuća liječnika i liječnica od čega 64 % čine žene. Dakle, kada govorimo o medicini u Hrvatskoj čini se da je riječ o ženskom poslu. No, da vas sada upitamo znate li nabrojati barem jednu plastičnu odnosno estetsku kirurginju, vjerujemo da bi ne biste uspjeli odgovoriti na to pitanje. Odnosno, rijetki bi uspjeli odgovoriti. Zašto je tome tako?

Je li moguće da kada spomenemo plastičnu kirurgiju da nam na pamet padaju samo muškarci? To je odgovor kojim ćemo se zabaviti u nekom drugom tekstu dok ćemo u ovom predstaviti jednu rijetkost – kirurginju u, čini se, muškom poslu – dr. Rebeku Held.

Ona je žena broj jedan u Hrvatskoj ako se želite zaputiti na rekonstrukciju, povećanje, smanjenje ili bilo koji postupak vezan uz operaciju grudi. No, ne samo grudi, u svojoj poliklinici Held dr. Rebeka radi i rekonstrukcije nosa, povećanje usana, blefaroplastiku, te sve što bi vam moglo pasti na pamet kada razmišljate o estetskoj odnosno plastičnoj kirurgiji.

dr. Rebeka Held

Dr. Rebeka Held gradila je svoju karijeru i u Hrvatskoj i u inozemstvu, a posebno impresivna stavka u njenoj biografiji je dvogodišnja specijalizacija u jednoj od najpoznatijih bolnica za plastičnu kirurgiju u Queen Victoria Hospital in East Grinstead, u Velikoj Britaniji. Nakon toga provela je šest mjeseci u belgijskom Gentu kao stipendistica učeći od najboljih europskih plastičnih kirurga. Sada je dio Boutique Clinic for Aesthetic Surgery, prim.dr. Siniše Glumičića. A uz to, jednostavno moramo napomenuti, tamo je jedina kolegica kirurginja.

ŽENA U MUŠKOM POSLU

Prošle godine u rujnu, u jeku pandemije, napravili smo intervju s dr. Held, a naravno da je prvo pitanje bilo – zašto su žene plastični kirurzi u Hrvatskoj rijetkost? Na to je diplomatski odgovorila, mudro zaobišavši direktan odgovor, da “broj žena koje upisuju medicinski fakultet u Hrvatskoj iz godine u godinu raste te se omjer povećava u njihovu korist, stoga je realno očekivati da će i broj onih koje se odlučuju na (op.a. plastičnu) kirurgiju biti veći nego dosad”. No, taj njen odgovor ne bi trebao čuditi jer riječ je zaista o ženi koja se ne smatra ženom u svom poslu, već stručnjakinjom. Pa tako spremno odgovara na pitanje što smatra svojom prednošču u odnosu na muške kolege, “da ne razmišlja o tome na taj način.

PROČITAJTE VIŠE: DR. REBEKA HELD – ZAŠTO JE U HRVATSKOJ MALO PLASTIČNIH KIRURGINJA

dr. Rebeka Held

U prilog tezi da kada govorimo o muškim i ženskim poslovima prije do izražaja dolazi stručnost negoli spol, govori Held, pa naglašava da “naravno da postoje fizičke predispozicije zbog kojih je muškarcima možda nešto jednostavnije. No, težina nečijeg puta mnogo je kompleksnija od obične anatomije. Moj put do kirurga nije bio nimalo lagan, no ja bih ga ponovno odabrala, bez dileme”.

Kako je riječ o vrsnoj stručnjaki bez pogovora odbacuje one stare, pomalo izlizane fraze da ako idete na plastičnu operaciju kod kirurginje pogledajte kako izgleda ona sama, a idete li kod kirurga, pogledajte kako mu izgleda žena. Na to poručuje da bi svoje povjerenje uvijek dala onome tko mi ulijeva sigurnost primarno svojom stručnošću, “stoga ne bi generalizirala na taj način”.

MUŠKO/ ŽENSKO MENTORSTVO

No, iako svojom stručnošću, a prema slikama i simpatičnosti, vrlo brzo opovrgava “neke krive drine”, ipak iz njene biografije može se isčitati da joj su joj u poslu mentori uglavnom bili muškarci. Barem u Hrvatskoj. No, kada je riječ o inozemstvu tu je istaknula dvije vrlo zanimljive žene – “… imala sam priliku i čast raditi pod mentorstvom vrhunske i vrlo poznate engleske plastične kirurginje Miss. Anite Hazari. Njena uloga u mojoj formaciji kao plastičnog kirurga je vrlo značajna i na tome ću joj uvijek biti zahvalna – bila je dosta stroga i zahtjevna, što se danas precrtalo i na mene, kako mi kažu u operacijskoj sali. Međutim, uvijek je nesebično dijelila sa mnom i posljednji detalj svake operacije, što je vrlina velikih. Također, tijekom edukacije u Belgiji imala sam priliku raditi s još jednom vrsnom plastičnom kirurginjom, prof. dr. sc. Nathalie Roche, od koje sam zaista mnogo naučila, a danas mogu reći da s njom imam i prijateljski odnos.”

Na pitanje o razlikama između muških i ženskih pacijenata odgovara da “su muškarci precizni i pragmatični jer njihove želje ipak dolaze iz drukčijih razloga. “Žene, pak, doista prolaze različite fizičke i emocionalne promjene tijekom npr. trudnoće i dojenja, pa su njihove promjene tijela često posljedica značajnih hormonalnih utjecaja, a ne samo starenja ili životnog stila”.Tako zbori jedna vrhunska estetičarka, kriruginja svjetskog glasa i lokalnog zaposlenja, koja ipak ruši tabue u muškoj specijalizaciji, ženskog posla. Vrlo otvoreno, pragmatično, bez niskih strasti, vrlo diplomatski i pomalo liječnički, uvažavajući činjenicu da iako je žena u muškom poslu, ipak se ne treba postavljati tako – stereotipno. U konačnici, naša djela govore više od naših riječi. A o djelima dr. Rebeke Held najbolje svjedoče njezine zadovoljne pacijentice i pacijenti.

Pročitajte još i ...