Dr. Saida Rezaković: Mezoterapijski kokteli s kojima se smanjuje celulit

Celulit je postao jedan od univerzalnih neprijatelja žena, a mnogima i opsesija – jer je riječ o pojavi koje se mnogi ne mogu riješiti čak niti najrigoroznijim dijetama i najzahtjevnijim treninzima.

Što je uopće celulit, zašto nastaje i kod osoba koje nemaju izražen višak kilograma, zašto ga se tako teško rješavamo te – koji su tretmani za njegovo uklanjanje najučinkovitiji? Što se krije iza najmodernijih injektabilnih opcija za uklanjanje celulita, koliko su djelotvorne, gdje ih napraviti i po kojim cijenama? Pitanja je mnogo, a odlazak na plažu sve je bliži, zato smo se bacili u potragu za rješenjima.

Pamela Reif (pamela_rf / 21.02.2018): "first thing I saw this morning was the sunrise this bed is definitely a happy place for me haha. windows that size are now on my My Future Home List #canIhavethiseveryday #kthankyou - - @westinhamburg", Image: 363990656, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Face To Face A

Po odgovore smo se uputili kod jedne od najiskusnijih zagrebačkih dermatologinja, dr. Saide Rezaković iz Specijalne bolnice AGRAM.

Doznajte što nam je otkrila!

Što je uopće celulit i zašto je toliko teško riješiti ovaj poremećaj?

“Celulit je definiran kao poremećaj vezivnog tkiva, koji je složen i obuhvaća ne samo povećanu količinu masnih stanica –  adipocita, već i poremećaj same strukture vezivnog tkiva, kao i poremećaj cirkulacije. Vrlo često celulit nije povezan s povećanom tjelesnom težinom te se opaža i kod osoba normalne tjelesne težine, pa čak i sportašica. Celulit je dokazano povezan s estrogenom te se javlja i u adolescenciji, kao i u menopauzi – kada zapravo postaje izraženiji zbog promijenjene strukture vezivnog tkiva u smislu propadanja kolagena i elastina kao fiziološkog procesa starenja. Upravo zbog povezanosti sa ženskim spolnim hormonima ovaj poremećaj je nažalost gotovo isključivo rezerviran za žene”.

U posljednje vrijeme pojavili su se mnogi noviteti na području tretiranja celulita, a najviše pažnje privukle su injektabilne opcije koje djeluju direktno na smanjenje celulita. S obzirom na to da je riječ o relativno novoj opciji, dr. Rezaković upitali smo za više detalja.

Zašto su tretmani za tretiranje celulita često neuspješni i koja je prednost injektabilnih tretmana?

“Celulit je smješten potkožno, stoga tretmani koji se provode moraju biti smješteni dublje – a to je i razlog relativne neuspješnosti mnogih anticelulitnih tretmana koji se provode prepovršno. Upravo se iz tog razloga sve češće u svijetu koriste injektabilni tretmani, u kojima se prilikom uboda na dubini od 4-6 mm mogu isporučiti aktivne supstance. Također, moguće je i korištenje posebne dugačke igle – kanile s tupim vrhom, s kojom je moguće napraviti disekciju fibroznih vlakana koja stvaraju nakupine celulita i lokaliziranog masnog tkiva”.

Koliko je tretmana potrebno za vidljiv učinak?

“Preparati za terapiju celulita su raznovrsni, a odabir ovisi o indikaciji – odnosno, radi li se primarno o problemu opuštene kože ili o problemu tvrdokornih nakupina celulita. Ukupno je potrebno provesti 4 do 8 tretmana, ovisno o stanju kože i količini potkožnog masnog tkiva. Moguće je tretirati abdomen, unutrašnju stranu natkoljenica, ili cijele noge, područje stražnjice te bokova. Također je moguće tretirati i višak masnog tkiva na leđima, što je inače teško postići drugim tipom tretmana”.

Što sadrže injektabilni tretmani za terapiju celulita i kako djeluju?

“Mezoterapijski anticelulitni kokteli sadrže tvari poput deoksikolne kiseline i fosfaditil kolina, koje djeluju na destrukciju masnih stanica. Danas se sve više koristi i hijaluronska kiselina – posebno dizajnirana za tijelo (Profhilo Body) te pogodnosti kalcijevog hidroksiapatita (Radiesse), koji djeluju na izrazito poticanje stvaranja novog kolagena i elastina te zatezanje kože. Najbolji rezultati se postižu kombinacijom tehnika, s obzirom na to da se tada stvara sinergistički učinak, a sam protokol se određuje individualno ovisno o pacijentu”.

Je li potrebna posebna priprema za ovaj tip tretmana?

“Za provođenje samih tretmana nije potrebna posebna priprema. Ipak, neke je upute potrebno slijediti nakon tretmana. Prva dva dana nakon izvođenja terapije ne preporučuje se izlaganje ekstremnim temperaturama, saunama ili direktno izlaganje UV zrakama. S obzirom na to da se tretmani izvode injektabilno, potrebno je upozoriti pacijenta na mogućnost nastanka hematoma – modrica – koje, ako se i pojave, nestaju kroz nekoliko dana”.

Koja je cijena tretmana?

“Cijena tretmana ovisi o površini tretiranog područja te količini potrebnih tretmana. Nisam pobornik stvaranja predefiniranih paketa niti u jednom segmentu estetske medicine pa tako niti u ovom području. Razlog je jednostavan – svaka osoba ima individualni potencijal za stvaranje novog kolagena, kao i individualne metaboličke procese tijekom kojih je moguća razgradnja masnih stanica nakon primjene lipolitičkih preparata. Paketi jesu ‘hit’ i nešto na što je većina pacijenata, odnosno klijenata naviknuta, ali ono što sam svojim iskustvom opazila je da unaprijed skrojen paket smanjuje mogućnost kreiranja vlastitog personaliziranog terapijskog plana”.

Pregled, konzultacije i tretmane možete napraviti u zagrebačkoj poliklinici Specijalne bolnice AGRAM. 

Pročitajte još i ...