Dr. sc. Ivan Rašić: sve što ste željeli znati o operaciji nosa

Nos zauzima posebno mjesto, točno po sredini lica, i kao takav poslovično privlači pažnju, pogotovo ako se ističe proporcijama ili oblikom. Upravo zbog toga je kirurška korekcija nosa već godinama pri samom vrhu najtraženijih estetskih zahvata. Kako ga popularno, nazivaju “nose job” vole “obični smrtnici” kao i bogati i slavni, i to s razlogom.

U pravim rukama, rinoplastika može doslovce uljepšati cijelo lice i podići samopouzdanje, zato smo kao sugovornika u “live prijenosu” na našem Instagram profilu odabrali jednog od najboljih estetskih kirurga, dr. sc. Ivana Rašića. Ovaj je otorinolaringolog i kirurg glave i vrata izvrstan u svemu čega se dohvati, pa je tako bio dobitnik dekanove nagrade za najboljeg studenta, dobitnik državne stipendije za izvrsnost te stipendije izvrsnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Vrhunski stručnjak, koji je titulu doktora znanost stekao 2017. godine na doktorskom studiju Biomedicina i zdravstvo na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, odgovorio je na pitanja o ponovnoj operaciji nosa, o onome što može poći ukrivo, o opravku nakon rinoplastike, najizazovnijim slučajevima, ali i pravilima kojih se treba pridržavati prije i nakon zahvata. Prvo pitanje koje smo postavili dr. Rašiću je ono o razlici između otvorene i zatvorene operacije nosa.

– Otvorena i zatvorena su zapravo samo pristupi operaciji nosa. U nekim slučajevima ovise o preferencama kirurga, dok je u nekim slučajevima jedan pristup prikladniji od drugoga. Otvorena rinoplastika je operacija gdje se radi rez kože ispod vrha nosa (u kolumeli) i tada se odiže koža nosa čime se omogućuje pristup do alarnih hrskavica. Takve operacije su najbolji izbor kada je potrebno reoperirati nos, odnosno kada je potrebna treća-četvrta-peta rinoplastika. Zatvorena tehnika ima svoje prednosti, brži je oporavak, nema reza na kolumeli, preferiram je kod deformiteta srednje trećine nosa, grbice, a da je vršak vrlo uredan i da je pacijent zadovoljan time kako izgleda.

• Može li se operirati samo vršak nosa, a ne dirati korijen?

– Apsolutno da. Iskusni rinoplastičar Eugene Tardy rekao je kako onaj tko zna operirati vršak nosa zna operirati cijeli nos. Naime, često je najveći izazov upravo vršak i teže ga je napraviti nego srediti grbicu.

• Zašto se upotrebljava izraz “štemanje” nosa? Imate li stvarno čekić, neki malj kojim štemate nos?

– Nije malj, ali čekić je. Nije čekić kao alat tako loš, iako ljudi često imaju averziju. Prije svega, pacijenti su u anesteziji. Danas se doduše sve rjeđe koriste dlijeto i čekić za lomljenje kostiju na nosu, odnosno osteotomiju, jer postoje puno moderniji aparati. Primjerice, dijamantni borer, pile, Piezo… Ali ako je zaista velika grba na nosu, i danas radimo s dlijetom i čekićem.

• Što je Piezo?

– Piezo je izvrstan alat, nož koji na temelju ultrazvuka proizvodi vibracije i raznim nastavcima kontinuirano i vrlo nježno prema okolnom tkivu reže kost, tako da pacijenti imaju manje modrica, oteklina, hematoma, oporavak je brži… U rukama pravoga operatera, izvrstan alat!

• Je li urbana legenda da se može ostati bez prednjih zubi kada se “lomi” nos?

Nikada nisam čuo za to niti znam ijedan slučaj u svijetu ili kod nas. Kod deformiteta koji su često na gornjoj čeljusti, sigurno je moguća utrnutost, parestezija, u ranoj fazi oporavka nosa, ali da je netko ostao bez zubi, to se nije dogodilo.

• Koju operaciju nosa biste nazvali zahtjevnom ili, postoje li nosovi koje kada ih vidite pomislite – ovaj će trebati operirati više puta?

– To ne želim reći niti jednom nosu, ali u sebi ponekad pomislite da će trebati “finiš” u nekoj drugoj operaciji. No uvijek je želja sve riješiti u jednom zahvatu. Što se tiče pitanja koji je nos težak, najprije je važno razlučiti primarne od revizijskih rinoplastika. Revizijska je ona koja nije prva, ponavljajuća. Rekao bih da je zahtjevna operacija kada je vršak jako isturen. Rinoplastika je jedina plastična operacija tijekom koje se nešto radi manjim, a da se ne reže. Imamo operaciju grudi, gdje režete i podižete grudi, stavljate implantate, abdominoplastiku i face-lifting gdje opet režete… Kad je riječ o nosu, smanjujete nos, a koža ostaje ista te se treba adaptirati na novu podlogu. I zato je nos tako lijep.

• Koliko nakon operacije možemo reći da je nos “poprimio” pravi oblik?

Prvi dio cijeljenja vidi se već nakon mjesec dana, a da nos “sjedne”, potrebno je 6-12 mjeseci. Kod pacijenata s debljom kožom i do dvije godine. Zato je potrebno razgovarati s pacijentom kako bi imao realna očekivanja. Obećavati brda i doline, a znate da to ne možete napraviti nije fer.

• Negdje smo pročitali da, ako je nos nateknut, pomaže konzumacija ananasa. Je li to istina?

Nije stvar do ananas nego do bromelina, supstancije u ananasu. Studije su pokazale kako tjedan dana prije operacije i nakon nje dva tjedna bromelin uvelike ubrzava proces resorbiranja hematoma i otoka. Također, studije su pokazale kako ima nekoliko stvari koje su bitne kao priprema za operaciju nosa, ali i nakon. Primjerice, smanjiti sol prije i poslije operacije jer je općepoznato da sol veže vodu. Također, važno je smanjiti sve suplemente koji razrjeđuju krvi, poput ginka, kurkume, češnjaka jer mogu pojačati krvarenja ako ih redovito konzumirate.

• Koliko je bitna estetika operatera? Može li se to naučiti ili je više riječ o “filingu”?

Dijelom trebate imati estetsku crtu, ali veliki dio se može naučiti slušanjem ili gledanjem drugih. S nosom uvijek morate učiti. Ne postoji savršen nos, nego postoji savršen nos za nečije lice. Tako je kad je riječ o svemu, od apliciranja filera do rinoplastike. To je kao veličina cipela – osoba koja nosi broj 38, naprosto se ne osjeća dobro niti može kako treba funkcionirati u broju 40 ili 36.

• Jedan kirurg je izjavio – radimo od donesenog materijala. To pravilo važi i u vašem poslu?

Uvijek se trudite napraviti najbolje što možete, u skladu s dogovorom s pacijentom prije samoga zahvata, ali naravno da radite s onim čime raspolažete. Uvelike sve ovisi o tome s čime radite i kakva je polazišna točka.

Što može poći ukrivo kod operacije nosa? Je li stvar u donesenom materijalu, onome koji operira ili u nečem trećem? Ipak će vam kojiput na stol “doći” nos koji su radili vaši kolege… Čija je krivnja?

Ne bih govorio o krivnji. Naprosto nekada dođe do komplikacija. Sigurno niti jedan operater ne voli da mu se nos šeće po svijetu. Imao sam pacijenticu koja se bojala da će promjena biti predrastična i nije željela da se “makne” puno grbice. Smatrao sam da neće biti zadovoljna, ali sam poštovao želju. Nakon godinu dana rekla je kako me je trebala poslušati i željela maknuti još. Dakle, bitan je odnos, komunikacija iz koje će pacijent shvatiti u što ulazi, s čim ulazi te da, ako nešto i pođe po zlu, to nije ono što je operater htio. A po zlu može poći dosta toga – od simetrije i asimetrije, grbice, do cijeljenja i toga je li hrskavica dovoljno jaka da popuni asimetriju.

Rekli ste da se hrskavica može uzeti s rebra, s uške i samog septuma nosa… Kod revizijskih operacija često se ide s hrskavicom. Koliko je to bolno?

Što se tiče revizijskih operacija, oporavak je uvijek dulji, teži… Uška sama po sebi nije bolna, rebro je bolno. Ako je itko ikada slomio i natukao rebro, zna koliko to i kasnije boli i štreca. Rez je doista malen, 2-3 cm, ali bol traje do četiri dana.

• Žene koje planiraju trudnoću i operacija nosa… kako to funkcionira?

Što se tiče planiranja trudnoće i rinoplastike, nema prepreka dok trudnicama savjetujemo da pričekaju s operacijom. Koliko nakon, nema studija koje će precizno odgovoriti na to pitanje, ali sigurno treba pričekati 2-3 mjeseca od rođenja djeteta. Također, ako se operacija napravi tijekom porodiljnog, preporučujemo da se beba ne doji 12-24 sata zbog anestezije.

• Mnogi se ne odlučuje na operaciju nosa upravo zbog anestezije. Je li ona opasna?

Rizik je, ali zato postoje detaljne pretrage koje služe kako bi se taj rizik maksimalno smanjio. Ništa se ne prepušta slučaju.

• Koja je dobra granica za rinoplastiku?

Fizički, donja dobna granica kod dječaka je 17-18 godina, kod djevojčica 16. Rekao sam fizička jer je bitno razgovarati s djecom o tome što žele, kako “vide” svoj nos te, ako su emocionalno i psihički nezreli, još malo pričekati sa zahvatom…

• Kada se može izaći na sunce? Ima li pravila?

Kod zatvorene rinoplastike nismo toliko strogi, a kod otvorene, kod koje ste “digli” kožu nosa pa ponovno šivali, ne želimo da pacijent dobije hiperpigmentaciju i zato kažemo – faktor 50 i šilterica barem 2-3 mjeseca.

Pročitajte još i ...